Sala de premsa

Notes de premsa

La Llotja de Mar obre les seves portes i exhaureix les entrades el primer cap de setmana a la venda

La Llotja, construïda durant el segle XIV, s’obre al públic amb l’objectiu de transmetre el seu valor històric i artístic, i potenciar el turisme de proximitat.

30/06/2020

la llotja de mar

La Cambra de Barcelona obre per primer cop al públic en general les portes de la seva seu històrica, la Llotja de Mar. El proper 4 de juliol arrencarà un programa de visites guiades a l’edifici que es repetiran setmanalment, amb l’objectiu de transmetre el valor històric i artístic de la Llotja de Mar com a part del patrimoni de Catalunya i potenciar el turisme de proximitat.

Les visites, que s’oferiran inicialment en català i castellà, submergiran els visitants en els més de 600 anys d’història de la Llotja i els donarà accés als seus principals espais, com per exemple, el Saló de Contractacions. La voluntat de la Cambra és prorrogar indefinidament aquest programa de visites guiades i ampliar-lo en funció de la demanda. En aquest sentit, s’han ampliat els torns i dies de visita, un cop exhaurides les entrades el primer cap de setmana a la venda.

La reserva de les entrades es pot fer a través de la web de la Llotja de Mar (lallotjademar.cat), Cadascuna de les visites tindrà un aforament màxim de 15 persones per mantenir totes les mesures de seguretat necessàries per la Covid-19.

El temple de l’empresariat barceloní

Durant l’Edat Mitjana, les Llotges eren edificis que servien com a espai de reunió per als empresaris i comerciants de les ciutats per poder fer negocis. La Llotja de Mar es va construir al segle XIV per iniciativa del Consolat de Mar i el Consell de Cent, i ràpidament es va convertir en el temple de l’empresariat barceloní. Actualment la seva arquitectura conserva elements dels estils gòtic català, neoclassicista i modernista, fruit de les reformes i restauracions que ha experimentat.

Al llarg de la seva història, la Llotja de Mar ha acollit recepcions als reis de les monarquies europees que visitaven Barcelona, així com actes de les elits econòmiques i polítiques de la ciutat. Va ser també la seu del tribunal del Consolat de Mar i el lloc on es van negociar grans decisions, com per exemple, la construcció del port modern de Barcelona i la inversió per botar la Marigalant, la nau que va capitanejar la segona expedició de Cristòfol Colom a Amèrica.

A principis del segle XV s’hi va ubicar la llavors recent creada Taula de Canvi de Barcelona, el primer banc públic de la història. El 1714, després de la Guerra de Successió, el rei Felip V de Borbó va confiscar la Llotja de Mar i la va convertir en una caserna militar. L’edifici va anar recuperant progressivament les seves funcions fins que va passar a ser la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Avui dia la Llotja de Mar acull la celebració dels plens i actes institucionals de la Cambra. Paral·lelament, ofereix a les empreses i particulars la possibilitat de llogar salons per celebrar-hi reunions, actes i tot tipus d’esdeveniments.

Obrir les portes de l’edifici era un dels objectius que es va marcar el nou equip de govern ara fa un any, que veia necessari que es pogués obrir al públic perquè tothom tingués la possibilitat de conèixer un dels edificis de la història econòmica més emblemàtics de la ciutat. L’equip de govern també s’ha marcat la fita de proclamar l’edifici Patrimoni de la Humanitat.

Vídeos