Sala de premsa

Notes de premsa

La Llotja Virtual arrenca amb més de 6.400 inscrits i 7.000 participants el primer dia del Reactivem-nos

La cloenda de demà comptarà amb el president, Joan Canadell, la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón i vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés.

06/05/2020

Barcelona, 6 de maig de 2020.- Aquest dimecres ha arrencat oficialment la Llotja Virtual, la plataforma impulsada per la Cambra de Barcelona amb l’objectiu de crear espais de reflexió i d’intercanvi d’idees entre l’empresariat. Com a tret de sortida, avui s’ha celebrat la primera jornada del gran esdeveniment Reactivem-nos, a la qual han assistit virtualment 7000 persones i ha acollit diferents taules dedicades als sectors més castigats per la COVID-19.

La sessió inaugural d’aquest matí ha anat a càrrec del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, la vicepresidenta de la Cambra, Mònica Roca i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

Mònica Roca ha afirmat que la pandèmia s’ha d’aprofitar per “revisar molts plantejaments que teníem fins ara” i ha apel·lat a “l’esperit de cooperació” de l’empresariat. La vicepresidenta ha reclamat una profunda transformació del model econòmic per pal·liar una davallada del PIB català d’entre un 7,3% i un 10,1% el 2020. “És una crisi sense precedents que posa a prova la feblesa del nostre sistema econòmic”.

Tanmateix, Roca ha lamentat que “les administracions estatals s’han atorgat les competències que no tenien i no han escoltat els governs locals, els suggeriments dels empresaris ni la veu dels científics”.

A continuació, l’economista i professor de la Universitat de Columbia, Xavier Sala-i-Martin, ha obert la primera de les sis taules que ha acollit aquesta primera jornada Reactivem-nos i ha pronunciat una conferència sobre l’actual conjuntura econòmica catalana i el present i futur de la macroeconomia europea i mundial. Sala-i-Martin ha indicat que la punta de llança per a la reactivació de l’economia seran les idees i la innovació, i ha reivindicat la Llotja Virtual com un espai d’intercanvi d’idees per aconseguir arribar a la nova realitat després la pandèmia. La intervenció de l’economista català ha estat la més seguida, amb 2.740 persones.

Veu als sectors més afectats per la COVID-19

Atesa la situació excepcional que viu l’economia per la pandèmia de la COVID-19, la Cambra de Barcelona ha impulsat aquestes sessions virtuals per convidar a l’empresariat a repensar l’activitat econòmica i convertir aquesta crisi en una oportunitat per transformar-se. És per això que aquesta primera jornada Reactivem-nos ha estat dedicada als sectors econòmics que han rebut l’impacte més fort: la indústria, el turisme, la restauració, el comerç i la cultura.

La taula d’indústria ha posat en relleu tant el punt de vista de les empreses que han patit una sobredemanda i han tingut problemes amb els proveïdors, com els fabricants de productes de neteja, com d’aquelles indústries que han hagut d’aturar la seva activitat com l’automoció. Entre moltes altres, s’han discutit les oportunitats d’aquesta crisi per reindustrialitzar el territori, repensar la globalització i trobar proveïdors de més proximitat. Ha comptat amb la participació de la directora general d’Indústria, Matilde Villaroya, que ha augurat que el món que ens trobarem serà més telemàtic, científic, local i deslocalitzat, i s’accelerarà la revolució tecnològica. També ha anunciat que La Generalitat està treballant en un pla d’ajuts dirigits a les pimes de Catalunya.

Una altra taula s’ha dedicat al turisme, un dels sectors més castigats per l’aturada de l’economia, que tot i que no desapareixerà, està abocat a transformar-se si vol sobreviure. Segons la directora general del Grup CETT, Maria Abellanet, “el turisme sostenible ha de marcar el camí de la transformació del sector”. Durant la sessió també s’ha tractat la possibilitat que les agències de viatges i els hotels col·laborin per oferir nous productes i els canvis en el comportament dels clients, que cada cop fan més reserves directes, amb més antelació i amb el telèfon mòbil.

La taula dedicada al comerç ha abordat qüestions de les petites i mitjanes empreses com la digitalització, que han hagut d’accelerar. Els ponents han reivindicat el petit comerç com un model de proximitat als clients. Per altra banda, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha carregat contra les plataformes de comerç electrònic com Amazon, que segons ha afirmat, han fet l’agost mentre la resta de comerços tancaven per les mesures de confinament. Els comerciants confien que el proper any es trobi una vacuna que doni seguretat als consumidors.

La Llotja Virtual també ha acollit una taula dedicada a la cultura, un sector que, si bé ha rebut un considerable impacte pel tancament dels museus, els teatres i altres espais, ha passat a segon pla. Entre els ponents d’aquesta taula s’hi trobava el propietari de la sala Razzmatazz de Barcelona, Lluís Torrents: “Quan estem malament pensem que hi ha coses que podem prescindir, i una d’elles és la cultura. Hem de veure com comuniquem a la gent la importància que té la cultura”, ha lamentat. El sector afronta un estiu dur per la possible cancel·lació dels festivals musicals.

La darrera taula de la jornada l’ha protagonitzat la restauració. Moderada pel president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias, s’han tractat les problemàtiques dels locals per adaptar-se a les mesures de desconfinament, que fixen un aforament del 50% a les terrasses. Reordenar els espais dels seus establiments, els torns rotatius, realitzar controls d’accessos, netejar les taules davant dels clients per generar-los més seguretat i oferir guants i gels desinfectants són mesures que haurà de contemplar el sector, que està impacient per llevar les persianes.