Sala de premsa

Notes de premsa

La Llotja Virtual tanca el Reactivem-nos amb 10.600 assistents

Finalitza el primer gran esdeveniment de la Llotja Virtual, el nou fòrum de debat per a l’empresariat impulsat per la Cambra de Barcelona, que ja acumula 6.850 inscrits.

07/05/2020

La Cambra de Barcelona ha posat punt i final aquest dijous al Reactivem-nos, el primer gran esdeveniment de la Llotja Virtual, que ha permès reflexionar sobre les oportunitats de les empreses catalanes per reactivar l’economia després de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Entre ahir i avui s’han celebrat onze taules a les quals han assistit 10.600 persones.

Les jornades van arrencar ahir dimecres amb diferents taules sectorials dedicades a l’economia, la indústria, el turisme, el comerç, la cultura i la restauració, i han continuat avui amb sessions més transversals dedicades als autònoms, la transformació tecnològica, les exportacions i els mercats internacionals, els productes de proximitat i el nou model econòmic.

Finalitza així el primer gran esdeveniment de la Llotja Virtual, el nou fòrum de debat impulsat per la Cambra amb l’objectiu de promoure l’intercanvi d’idees entre els empresaris i autònoms del país, que ja ha aconseguit una comunitat de 6.850 inscrits. La voluntat de la corporació és que sigui una plataforma permanent d’intercanvi entre empreses i autònoms i com s’ha repetit al llarg de les taules, la llotja de les idees.

La cloenda ha comptat amb la participació del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, que ha destacat que les jornades Reactivem-nos han rebut més del doble d’assistents dels que havíem previst en el millor dels escenaris. També hi eren presents la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, als qui Joan Canadell ha traslladat les reflexions l’empresariat català durant aquestes jornades.

“Els empresaris estem sols i només ens tenim a nosaltres mateixos. En aquest sentit, la Llotja Virtual pot ser un espai de trobada per superar aquesta crisi de la millor manera possible i reactivar-nos el més aviat possible”, ha subratllat el president de la Cambra de Barcelona.

La consellera Chacón ha assegurat que la iniciativa privada i la seva capacitat d’adaptació als canvis serà cabdal per tirar endavant. Ha afegit que Catalunya compta amb un teixit empresarial compromès i actiu amb el nostre país 100%. Per la seva banda, el vicepresident Aragonès ha reconegut que aquest 2020 l’economia catalana patirà el seu pitjor xoc des de la Guerra Civil, amb una caiguda del 7,6%, i ha afirmat que iniciatives com la Llotja Virtual haurien de servir com una base per a la reconstrucció de l’economia.

 3.600 assistents a les taules d’aquest dijous

El professor universitari i conferenciant Víctor Küppers ha donat el tret de sortida amb la taula d’autònoms, on ha pronunciat una conferència sobre psicologia positiva. “Tots hem tingut certa ansietat aquests dies, però podem escollir com l’afrontem”, ha afirmat Küppers, que ha insistit en la necessitat de no perdre l’ànim i buscar en el nostre interior la fortalesa per treure el millor que portem dins. El confinament provocat per la pandèmia ha deixat moltes lliçons, però una de les que ha destacat el professor és que “tot allò que fa uns mesos ens alterava o era ordinari avui ens semblaria fabulós”. I ha afegit: “Existeix el dret a enfadar-se, però hem de superar aviat aquesta fase perquè no acceptar el que no ens agrada és el que ens posa de mal humor”.

Seguidament ha tingut lloc una taula sobre transformació digital. En opinió del director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Dani Marco, la digitalització no ha de suposar una barrera per a les pimes i ha subratllat la necessitat d’elaborar un pla de digitalització del país. Quan es tracta de fer el salt a la tecnologia, la directora de Transformació Digital a Doxa Innova & Smart, Vanessa Galvany, creu que és important definir primer els objectius del negoci i el que li pot aportar realment la tecnologia. Segons la Corporate Sales Director de Google, Eva García, les empreses cada cop adoptaran més l’ús d’assistents virtuals, el treball col·laboratiu, els serveis cloud i el tractament de dades. Per últim, la manager de la 3D Factory Incubator, Aintzane Arbide, ha reivindicat la impressió 3D per “produir formes que serien impossibles amb altres tecnologies”.

La tercera taula d’aquesta jornada l’han protagonitzat els mercats internacionals, que amb les restriccions aprovades pels països per contenir la COVID-19, també s’han vist afectats. La sessió ha comptat amb el testimoni dels responsables de tres empreses catalanes amb gran projecció internacional: el director general de Sumal, Eduard Cifuentes, el CEO del Grup Alvic, Jaume Arcarons i la CEO de MartiDerm, Montse Martí. La pandèmia ha carregat d’incertesa els mercats internacionals. Tot i això, els tres ponents de la taula han recomanat a les empreses valorar la possibilitat de poder expandir-se a altres països ja que consideren la internacionalització no només una font d’innovació sinó també una bona alternativa si els mercats locals entren en crisi.

Una altra taula s’ha centrat en les oportunitats dels productes de proximitat i de KM0, molt sovint vinculats a les comunitats locals, els barris i el respecte pel medi ambient. El director general d’Ametller Origen, Josep Ametller, considera que la pandèmia serà la punta de llança cap a “comunitats més conscients amb el seu entorn”, cosa que beneficiarà el KM0. En la mateixa línia, Maria Àngels Morgó (La Balear), creu que els consumidors valoraran més els productes que els aportin seguretat, i per tant, la responsabilitat social és un valor que els negocis hauran d’incloure. La crisi també brinda al KM0 l’oportunitat d’avançar cap al comerç en línia, tot i que el dissenyador Josep Abril s’hi ha mostrat crític ja que amb el comerç online es perdria el contacte amb les persones, un altre gran tret definitori del comerç de proximitat.

La darrera taula ha abordat l’oportunitat que pot suposar la pandèmia per reorientar el sistema i avançar cap a un nou model econòmic. El director de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE, Ángel Castiñeira, creu que “no hi pot haver empreses exitoses en una societat fracassada” i augura que es podria retornar a un keynesianisme econòmic que segueixi també els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU. El catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Jordi Sunyer, creu que el fracàs global que ha representat la pandèmia es produirà de nou amb major grau si no ens enfrontem a l’emergència climàtica. La taula ha comptat també amb el periodista i activista social David Fernàndez, que ha assegurat que la COVID-19 “ha mostrat la fragilitat del sistema”. La transició, doncs, és obligada ja que “som la primera generació que no té com prioritat fer un nou món, sinó evitar que es desfaci”.