Sala de premsa

Notes de premsa

Arrenca l’estudi clínic Obrir Girona

Entre el 23 d'abril i el 22 de maig se celebraran diferents esdeveniments als quals només podran assistir les persones que tinguin un certificat digital validat.

21/04/2021

L’estudi clínic Obrir Girona arrencarà aquest 23 d’abril, dia de Sant Jordi, amb els sopars Obrir Girona, un cicle de sopars que tindran lloc a sis restaurants de la ciutat -Umai, Mimolet, Índigo, Divinum, SiNoFos i Cal Ros-, cada divendres i dissabte, mentre duri la prova fins al 22 de maig.

A més d’aquest cicle de sopars, el calendari d’Obrir Girona també preveu celebrar amb un aforament de 3.000 espectadors el partit de la final de la Lliga Femenina Endesa a Fontajau el dia 2 de maig, en cas que l’UNI Girona quedi classificat. La resta d’actes del calendari els anirà confirmant l’organització d’Obrir Girona en els pròxims dies.

La iniciativa Obrir Girona, impulsada pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), és un estudi clínic que té com a objectiu provar un model de passis digitals de tests i vacunació, per tal de poder fer una reobertura segura i controlada de la ciutat, reactivant així algunes activitats i esdeveniments aturats per la pandèmia. El projecte es va iniciar a finals del mes de febrer, quan les farmàcies de Girona van rebre les formacions corresponents per tal de poder desenvolupar el seu rol. Des de l’organització s’insisteix en el fet que l’èxit del sistema proposat depèn en gran mesura del paper fonamental de les farmàcies, que actuaran com a fedatàries de la salut dels usuaris.

Què s’ha de fer per participar?

Tothom que vulgui participar en qualsevol esdeveniment d’Obrir Girona s’haurà de descarregar l’aplicació gratuïta de certificats digitals ICC AOKpass, on s’haurà de crear un perfil i un certificat, que posteriorment caldrà validar a la farmàcia.

El següent pas és acreditar que l’usuari té MBCC (Molt Baixa Capacitat de Contagiar), cosa que es podrà fer a qualsevol de les més de trenta farmàcies participants mitjançant tres sistemes: si ha estat vacunat, haurà de portar el certificat de vacunació; si ha passat el virus haurà de portar una PCR positiva de fa més de 15 dies, i si no es troba en cap d’aquests dos casos, es podrà fer un test d’antígens a la mateixa farmàcia que, en cas de ser negatiu, l’acreditarà com a persona MBCC i, per tant, apta per accedir als esdeveniments d’Obrir Girona durant 36 hores. Aquest procediment tindrà un cost d’entre 2,5 i 8,5 €, depenent de la modalitat del certificat.

Es poden trobar instruccions més detallades de com fer aquest procediment al web d’Obrir Girona: www.obrirgirona.cat

El paper de la tecnologia blockchain

Un dels punts clau de la tecnologia blockchain és la seva característica de privacy by design, (privacitat des del disseny). Mitjançant la blockchain, emprada en l’aplicació AOKpass que es farà servir a Obrir Girona, es garanteix que les dades dels usuaris no es desplacen del seu dispositiu mòbil. Així ho reitera Quirze Salomó, president executiu del CBCat: “La privacitat per disseny és una revolució; l’usuari no ha de demanar o exigir aquesta privacitat, sinó que la privacitat de les dades és per defecte, és automàtica, es troba enclavada al codi, i és un component essencial del disseny”.

Calendari d’actes previstos*

– 23 i 24 d’abril: Sopars Obrir Girona

– 30 d’abril i 1 de maig: Sopars Obrir Girona

– 2 de maig: Final de la Lliga Femenina Endesa a Fontajau (en cas que l’UNI Girona es classifiqui)

– 7 i 8 de maig: Sopars Obrir Girona

– 14 i 15 de maig: Sopars Obrir Girona

– 21 i 22 de maig: Sopars Obrir Girona

* Hi ha altres actes proposats, que es confirmaran quan siguin aprovats

El CBCat

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, no només entre tots i cadascun dels sectors industrials sinó també, i sense excepció, entre aquells actors, individuals o col·lectius, privats o institucionals, potencialment concernits. Promou, explica, i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d’aplicació i possibilitats futures.