Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona acull la 4a Hackató Cassini i desenvolupa 5 projectes competitius pel sector financer gràcies a la tecnologia de l’Espai i amb mirada sostenible

Les iniciatives desenvolupades durant l’esdeveniment han estat focalitzades en solucions de l’Espai pel món fintech centrades en la sostenibilitat i donar resposta als reptes ambientals que afronten les polítiques mundials.

06/11/2022

La quarta edició catalana de la Hackató CASSINI, impulsada per la Fundació Privada Knowledge Innovation Market (KIMbcn), Cambra de Comerç de Barcelona i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) amb la col·laboració del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i l’EETAC, tanca amb èxit després de tres dies de feina intensiva, on més de 40 participants han estat investigant per donar solucions als reptes actuals del sector financer a través de l’observació de la Terra i les tecnologies de navegació per satèl·lit (GNSS).

Els projectes presentats a la celebració d’enguany han compartit un interès comú per la sostenibilitat i les solucions que prevalen la responsabilitat social empresarial, d’acord amb els objectius mundials i les polítiques mediambientals actuals. Tal com destaca la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, el gran tret diferencial d’aquesta hackató ha estat que “totes les propostes són tangibles i econòmicament viables”: “A banda de la part innovadora s’ha treballat tenint en compte les possibilitats reals del projecte i oferint solucions concretes a les problemàtiques actuals”.

El jurat d’aquesta quarta edició Cassini ha comptat amb la presència de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, el director executiu en coneixement del mercat d’innovació de la Fundació KIMbcn, Antoni Paz, la project manager en transferència del coneixement de l’Espai de la IEEC, Maria Casanovas, el sotsdirector de l’EETAC, Jordi Berenguer, el consultor aeroespacial, Armengol Torres, l’enginyera aeroespacial de l’IEEC, Anna Ruiz. L’esdeveniment també ha rebut la visita de la Dafni Dimoudi, de l’Oficina d’Innovació del Mercat de l’EUSPA, que ha destacat que “les grans idees recollides durant aquests dies”. 

El primer premi de la hackató l’ha rebut el projecte FarmSat:Space, el qual ha estat format per un equip multidisciplinar i un projecte per monitoritzar el gas a les macrogranges, i el segon premi l’ha guanyat la proposta Gapfik, que han presentat una iniciativa per mesurar l’impacte ambiental i social de les empreses a temps real.

Durant la hackató, els participants han hagut de fer ús de les dades, senyals i informació del Programa Espacial de la UE, que inclou Copernicus, Galileo i EGNOS. A partir d’aquestes dades provinents de l’observació de la Terra i les tecnologies GNSS s’ha donat solució als següents dos reptes:

  1. Activar inversió verda i sostenible. Com es poden aprofitar les dades, informació i senyals espacials europees per facilitar inversions sostenibles que generin alt impacte? Es tracta de buscar eines que ajudin a desenvolupar operacions sostenibles, compensar les emissions de carboni i promoure inversions socialment responsables.
  2. Eines i tecnologies financeres innovadores. Aquest repte convida als participants a desenvolupar solucions per al futur del sector de les assegurances, creant serveis i productes que millorin la traçabilitat, l’anàlisi de reclamacions i l’agilitat en la cobertura.

L’esdeveniment, anomenat “Space for the Financial World”, ha tingut lloc del 4 al 6 de novembre de 2022 i s’ha celebrat, tant de manera presencial com virtual, a 10 localitzacions europees al mateix temps. En el cas del territori català, l’acte s’ha portat a terme a Barcelona dins de les instal·lacions de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Els projectes espacials de la 4a Hackató Cassini: oportunitats en un mercat de gran creixement

Premis  

Projecte

 

Participants

Resum
Menció espacial de consciència ambiental per futures generacions Space Tools Guillem Aguila, Javier Ramírez, Albert Sáez, Marc Ferré, Daniel García, Ángel Franco, Mireia Rico i Oriol Paricio Plataforma per identificar l’índex de sostenibilitat que té un conreu segons la seva  localització concreta.
Menció especial en impacte verd Choose your space Carla Salas, Ricard Rodríguez i Fran Asensio, Pavel Fedotov Cercador d’habitatges segons els índexs de sostenibilitat, contaminació i dades meteorològiques que serveix a l’usuari com a intermediari de plataformes venda o lloguer.
Menció especial en experiència de negoci Byetech Laura Domenech, Jonathan Domenech, Xavier Liso, Johan Oreel, Dulguun Ganbold Una xarxa social que abraça el món de la sostenibilitat per analitzar les empreses.
Primer premi Farm-SAT Federico Lozano, Maria Álvarez, Carmen Álvarez, Francisco Muro, Juan Antonio Pedreira, José Pulido i Alejandro Trenado Monitoritzar les emissions de gas en les macrogranges amb una proposta de solucions amb els serveis Copernicus.
Segon premi Gapfik Giuseppe  Facciorusso, Georgi Gevorgyan, Lorenzo Montaruli, Giovanni Pardini, Janninger Hofmann, Kuba Glowacz, Lara Bertin i Hamad Alrakhis

 

Dashboard que subministra dades sobre els riscos ESG de les empreses a temps real i oferint una experiència d’usuari molt fàcil.