Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona-Ciutat de Mèxic, objectiu estratègic del CDRA, ja és una realitat

La nova connexió internacional forma part de les 5 ciutats objectiu del Pla estratègic del CDRA 2018-2019.

Barcelona, 19 de juny de 2019 – Barcelona-Ciutat de Mèxic és la nova connexió internacional que des d’avui operarà a l’aeroport Josep Tarradellas – el Prat. La destinació forma part de les cinc ciutats objectiu del Pla estratègic del CDRA 2018-2019 (Comitè de Desenvolupament de Rutes de l’Aeroport de Barcelona, l’ens de promoció aeroportuària integrat per la Cambra de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i AENA). L’any passat la connexió entre Barcelona i la Ciutat de Mèxic va tenir un moviment de 90.000 passatgers indirectes.

A la inauguració ha participat el nou president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, en el que era el seu primer acte oficial. Així mateix, han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la directora de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat, Sonia Corrochano; el vicepresident senior d’estratègia de venda i canals globals d’Aeroméxico, Paul Verhagen; la cònsol de Mèxic a Barcelona, M. Carmen Oñate; el subdelegat del Govern a Lleida, Josep Crespín i el director promoció ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, Marius Robert.

El president de la Cambra de Barcelona ha destacat durant la seva intervenció els vincles econòmics entre Mèxic i Barcelona, i com aquesta connexió permet enfortir encara més l’economia. En aquest sentit ha recordat que “Mèxic és el primer destí per exportacions de càrrega aèria des de Barcelona. Les exportacions aèries de Barcelona a Ciutat de Mèxic durant el 2017 van ser de 3.752 tones, el que representa un 12% del total de les exportacions espanyoles”. Així mateix, ha afegit que el mercat mexicà també ha anat en augment els últims anys i ha assolit la xifra de 540 M€ el 2017.

Aeroméxico és l’única companyia mexicana amb presència a Europa. La capital catalana es converteix en la cinquena destinació de la companyia a Europa i la segona a Espanya. La nova aeronau Boeing 787 Dreamliner, que oferirà el trajecte entre les dues capitals, disposa de les últimes novetats del sector per millorar l’experiència del passatger, com per exemple el sistema Free messaging que permetrà als passatgers poder enviar i rebre missatges sense cost addicional en les principals xarxes socials.

La ruta comptarà amb el següent itinerari:

  • Barcelona – Ciutat de Mèxic*: 14:40 h | 19:35 h | Dimecres, Divendres, Diumenge.
  • Ciutat de Mèxic – Barcelona*: 18:20 h | 12:40 h (+1) | Dimecres, Dijous, Dissabte.

*Els horaris publicats són en hores locals de cada país i estan subjectes a canvis sense previ avís.

Forts lligams de comerç internacional

La relació comercial entre Catalunya i Mèxic sempre ha estat important. Mèxic és el primer destí per exportacions de càrrega aèria des de Barcelona. En concret, les exportacions aèries de Barcelona a Ciutat de Mèxic durant el 2017 van ser de 3.752 tones, el que representa un 12% del total de les exportacions espanyoles

Així mateix, durant els darrers anys les relacions comercials entre les dues ciutats han anat augmentant fins al punt d’assolir una xifra rècord de 1.338 M€ l’any 2017. El principals sectors que s’exporten a Mèxic són vehicles (19%), maquinària (13,4%) i tèxtil (9,1%). Quantitativament, les exportacions catalanes representen el 29,1% de les exportacions de l’estat espanyol a Mèxic.

Pel que fa a les importacions, el mercat mexicà també ha anat en augment els últims anys i ha assolit la xifra de 540 M€ el 2017, el 13,3% de les importacions de l’estat espanyol a Mèxic. Els principals sectors importats són combustibles (31,2%), vehicles (27%) i productes químics (7%).

Cal afegir que a Mèxic hi ha 757 filials de 373 empreses catalanes i a Catalunya 59 filials mexicanes de 25 empreses mexicanes.

La comunitat mexicana a Catalunya i turisme emissor Mexicà

El 25% (6.158) dels 24.000 residents mexicans a l’Estat viuen a Barcelona, pràcticament el mateix volum que a Madrid. Els perfils majoritaris són estudiants, professionals qualificats i/o familiars, segons dades de l’INE 2018.

Així mateix, més de 450.000 turistes mexicans a l’any arriben a Espanya dels quals 86.000 (19,1%) van tenir Catalunya com a principal destinació amb una despesa mitjana de 2.500€ per persona (INE, 2017).