Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona se situa entre les 10 primeres ciutats del món en marca global, inversió estrangera i organització de congressos

Barcelona és la 6a ciutat del món amb millor marca global i el 2013 se situa com la 4a del món en organització de congressos internacionals.

14/07/2014

Barcelona se situa entre les 10 primeres ciutats europees i/o del món en aspectes clau per al desenvolupament de negocis a la ciutat, com ara les perspectives de futur, el nombre de projectes d’inversió estrangera rebuts i l’organització de reunions internacionals o l’atractiu per als retailers internacionals. A més a més, a la majoria d’ells millora el seu posicionament respecte a l’any precedent. La internacionalització de l’economia i la potència de la marca Barcelona -que es valora entre les deu primeres marques de ciutat del món- es confirmen com a actius clau des del punt de vista de la competitivitat.

Són algunes de les conclusions que es desprenen de l’Observatori Barcelona 2014, presentat avui per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç. Aquest document, que compara anualment la capital catalana amb les principals ciutats del món a partir d’un conjunt d’indicadors econòmics i socials, permet constatar que la capital catalana reforça el seu posicionament econòmic i empresarial en els contextos internacional i europeu.

Barcelona ocupa el 7è lloc en la classificació de les ciutats europees amb millors perspectives de futur 2014-2015, segons la revista fDi Magazine del grup Financial Times, fet que suposa avançar 15 posicions respecte a l’any anterior. 

A més, la capital catalana es reafirma amb la 1a posició en promoció d’inversió estrangera entre les ciutats del sud d’Europa, reconeguda amb un premi per part de l’fDi Magazine.

Alhora, l’informe de KPMG atorga a la ciutat la 10a posició global en recepció de projectes d’inversió estrangera el 2013 i per al conjunt del període 2009-2013, mentre que l’informe Mori Global Power City Index, que compara 40 grans ciutats del món, atorga a Barcelona el 19è lloc mundial i el 10è europeu per la seva competitivitat global.  

D’altra banda, l’any 2013 la taxa d’activitat emprenedora (TEA) a la província de Barcelona se situa en el 6,7% i es manté per sobre de les d’Alemanya (5%), França (4,6%) o Finlàndia (5,3%), després d’haver experimentat un lleuger augment respecte a l’any anterior.

Així mateix, Barcelona és la 1a ciutat del món en nombre de delegats i la 3a en nombre de congressos internacionals organitzats en el període 2008-2012, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). D’altra banda, la capital catalana és la 4a ciutat del món en nombre de congressos al 2013.

En paral·lel, les perspectives d’exportació a Catalunya per al 2014 continuen sent favorables i la situen, un any més, en la banda alta del rànquing europeu, per sobre de la mitjana de la UE i de països com Bèlgica o Alemanya. 

En els àmbits del coneixement i la tecnologia, Barcelona es manté ben posicionada a escala europea i internacional i, a més, avança en indicadors com el nombre d’ocupats en serveis intensius en coneixement i alta tecnologia el 2012. 

En particular, destaca el posicionament de Barcelona en producció científica: és la 5a ciutat d’Europa i l’11a del món, segons el Knowledge Cities Ranking 2013 elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 14.249 publicacions. 

El turisme continua sent un dels pilars d’impuls econòmic a Barcelona, sobretot en aquests moments de crisi en què la demanda interna és feble. La seva evolució és positiva i això afavoreix el posicionament de Barcelona a Europa, ja que se situa en el top 10 en nombre de passatgers a l’aeroport el 2013; la 6a en turistes internacionals el 2012  —tot i perdre una posició respecte a l’any anterior—; i la 1a d’Europa en passatgers de creuers el 2012, per 12è any consecutiu. 

Pel que fa al trànsit d’aeroports, el de Barcelona és un dels que ha tingut un comportament positiu enfront dels descensos registrats a altres aeroports, com el de Madrid, Atenes, Milà-Malpensa o Roma-Fiumicino. Cal remarcar, així mateix, el recent reconeixement de l’Aeroport de Barcelona com el Millor Aeroport d’Europa 2014 en la categoria dels grans aeroports del continent —de més de 25 milions de passatgers— per la institució Airports Council International (ACI).

El capítol sobre sostenibilitat i qualitat de vida de l’Observatori Barcelona es renova aquest any incorporant quatre indicadors nous: smart cities, marca global, atractiu laboral i mobilitat; i cal remarcar que Barcelona se situa en el top 10 per als tres primers indicadors i al top 20 en mobilitat al món. 

Concretament, és la 4a smart city a Europa després de Copenhaguen, Amsterdam i Viena i escala quatre posicions en un any, un resultat que reafirma el creixent lideratge de la Ciutat Comtal en l’impuls internacional de la smart city, cercant la integració plena de l’ecologia, l’urbanisme i les tecnologies per millorar la sostenibilitat i la qualitat de vida dels ciutadans. 

Així mateix, Barcelona és la 5a ciutat en qualitat de vida i atractiu laboral entre àrees metropolitanes punteres al món –segons el Toronto Board of Trade- i la 6a en millor marca global segons el Guardian Cities Global Brand Barometer. Aquest indicador té en compte dos aspectes fonamentals per determinar la marca: els actius —que engloben el clima, els llocs d’interès turístic, les infraestructures, el nivell de seguretat i la prosperitat econòmica— i l’aparició en els mitjans —opinions publicades en xarxes socials i mencions a mitjans de comunicació—. 

Pel que fa a la mobilitat, Barcelona se situa en 20è lloc entre 84 aglomeracions de tot el món i la 16a d’Europa, segons la Unió Internacional del Transport Públic. Es constata que la metròpoli catalana destaca positivament per l’estratègia i les accions del sector públic, la quota dels modes de desplaçament amb emissions zero en el repartiment de la mobilitat, el rendiment de la bicicleta compartida, la densitat de l’espai viari, entre d’altres fortaleses.

En l’àmbit de la formació superior, Catalunya i Barcelona han fet un progrés important en els darrers anys. El 2013, el 41,8% dels treballadors de Catalunya tenen estudis universitaris, xifra clarament per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que supera les de regions de referència com les de Manchester, Munic, Lió o Milà, a més de situar-se lleugerament per sobre de la mitjana espanyola per primera vegada des del 2009. 

Així mateix, Barcelona és l’única ciutat amb dues institucions docents en el top 10 de les millors escoles de negocis del continent europeu el 2014, segons el rànquing del prestigiós diari The Financial Times sobre els millors 100 programes d’MBA a jornada completa, que elabora des de fa 14 anys. Es tracta de les escoles de negocis IESE i ESADE que, per segon any consecutiu, mantenen la 3a i la 8a posició en el rànquing europeu, respectivament, i la 7a i 22a en el rànquing mundial.

Barcelona es manté competitiva en relació a altres ciutats del món i, malgrat pujar una posició en el rànquing de cost de la vida 2013 -fins assolir la 84a- se situa per sota de ciutats com Madrid, Frankfurt o Munic i del seu posicionament abans de la crisi. El mateix any, la ciutat es contin
ua mantenint competitiva en els preus del sòl industrial, els preus del lloguer d’oficines i els preus dels locals comercials.

Per quart any consecutiu, l’informe de l’Observatori Barcelona presenta el monogràfic del Clima empresarial a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que analitza l’evolució de l’activitat l’any 2013 i les previsions per al 2014. Aquesta anàlisi posa de manifest com el 2013 ha estat l’any d’inici de la recuperació econòmica i, per tant, de la millora de la marxa dels negocis a l’AMB —tot i que encara és negativa—, alhora que s’ha moderat el descens dels preus de venda, de l’ocupació i de la inversió.