Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra demana treballar per un canvi de model econòmic a Catalunya i traslladarà la proposta a la UE

S’obre una multiconsulta de cinc preguntes per copsar l’opinió de l’empresariat sobre la situació política actual.

21/01/2020

Barcelona, 21 de gener de 2020.- La Cambra de Barcelona té com a objectiu final desenvolupar el màxim potencial econòmic i empresarial de Catalunya. Per assolir-ho, el Comitè Executiu considera necessari implementar un nou model econòmic.

Des de la Cambra s’aposta pel projecte Catalunya 2030/40 o variants que vagin en la línia d’un model basat en una gran internacionalització, una economia d’alt valor afegit, sostenible mediambientalment, responsable socialment i equilibrat territorialment.

L’estructura economicoempresarial catalana dista molt de l’espanyola. Els principals indicadors demostren que econòmicament Catalunya i la resta de l’Estat són molt diferents i, per tant, es requereixen polítiques diferenciades per desenvolupar els dos models. En concret, destaquen de forma positiva:

 

Indicador Catalunya Resta de l’Estat Variació (%) Diferència
(punts percentuals, %)
Pes VAB industrial 19% 15% +27% +4 pp
Taxa d’ocupació 55% 50% +10% +5 pp
Taxa d’atur 11% 15% -27% -4 pp
Pes sector públic en ocupació 13% 17% -24% -4 pp
Productivitat (VAB/hora) € 38,0 € 35,3 € +8% +2,7 €
Grau d’obertura internacional (X+M/PIB) 71% 67% +6% +4 pp

 

Actius inversió estrangera 11% 9% +22% +2 pp
Exportacions ind. alta tecnologia sobre total 13% 10% +30% +3 pp
Pes turisme en PIB 9% 7% +29% +2 pp
Despesa en R+D sobre PIB 1,47% 1,15% +28% +0,3 pp
Empreses innovadores 32% 27% +19% +5 pp
FP dual sobre total matriculats FP 5,1% 2,4% +113% +2,3 pp

 

En canvi, destaquen de forma negativa la inversió de l’Estat a Catalunya i la major pressió fiscal impositiva a Catalunya:

 

Indicador Catalunya Resta de l’Estat Variació (%) Diferència
(punts percentuals, %)
Estoc de capital en infraestructures 24% 30% -20% -6 pp
Recaptació fiscal AEAT sobre PIB 19% 17% +12% -3 pp

En aquest context, el Comitè Executiu de la Cambra de Barcelona considera que per desenvolupar un model econòmic d’èxit cal tenir les competències sense temor a que s’envaeixen. Amb l’experiència dels darrers 20 anys, es considera que només amb un Estat independent es podrà fer un canvi real de model.

Mentre no s’assoleixi l’Estat, des de la Cambra es demana treballar pel canvi de model econòmic i contribuir al desenvolupament del nou Estat, ja que continuar a l’estat espanyol té uns costos de dependència molt importants.

Per altra banda, els darrers dos anys de repressió i atac a la llibertat d’expressió -sense precedents en democràcia-, han causat una inestabilitat política que ha fet perdre oportunitats econòmiques i que cal solucionar ràpidament a través del diàleg entre governs. Però a la vegada s’ha constatat que des de l’inici del procés fa gairebé 10 anys, aquest ha significat un altaveu com a país pacífic, democràtic, europeista i lluitador, i això, al marge de contribuir a difondre la marca Catalunya al món, ha fet guanyar simpaties arreu i està comportant beneficis en exportacions, turisme i inversió estrangera.

Posicionament del Comitè Executiu sobre la investidura del president del govern espanyol Pedro Sánchez:

 1. El diàleg entre governs és positiu i ho demana gran part de la població, però calia un acord que resolgués definitivament el conflicte català amb l’Estat i, en concret, que inclogués un referèndum d’autodeterminació.El text publicat de l’acord entre governs preocupa per la poca concreció i la manca de cap mecanisme que reguli la mediació, ni calendari final, ni la seguretat que inclourà propostes que puguin ser acceptades per la majoria de la societat catalana i sotmetre-les a referèndum.Per tant, si es vol evitar que la inestabilitat continuï, cal que es defineixin aquests mecanismes, es fixin dates concretes i que s’arribi a un acord que permeti a la societat catalana decidir el seu futur en un referèndum que inclogui el dret a l’autodeterminació.
 2. Es valora positivament el pacte entre el PSOE i UP en matèria de:
  • Simplificació dels models de contractació
  • Persecució del frau fiscal i pujada dels impostos als grans patrimonis
  • Reforma de l’impost de societats per afavorir a les PIME
  • Cotització autònoms en base a la facturació real
  • Pujada de l’SMI, tot i que cal fer-lo diferenciat per territori i per sector
  • Crear un Pla Nacional d’emprenedoria
  • Traspassos DE competències pendents
  • Llei de canvi climàtic, 100% renovable el 2050 i 85-95% el 2040

La Cambra participarà activament per accelerar aquests punts amb efectes reals a Catalunya i supervisarà que no en quedi agreujada.

Conscients que la negociació per arribar a un acord relatiu al punt “a” es pot allargar per la complexitat, la Cambra considera que cal un compromís urgent en infraestructures i exigeix que es reconegui el dèficit acumulat d’estoc de capital de 45.000 milions, i es pressupostin i executin 4.000 milions anuals mínim.

Finalment, una negociació no es pot fer amb la repressió sobre la taula. En conseqüència demana la fi d’aquesta repressió, tot exigint la nul·litat del judici del procés, l’alliberament immediat dels presos i preses polítiques, i el retorn dels exiliats, així com l’arxiu de totes les causes contra els represaliats de l’1 d’octubre i l’alliberament de tots els detinguts per motius polítics a les manifestacions relacionades amb el procés, per tal d’assegurar l’estabilitat política i, per tant, econòmica a Catalunya.

La Cambra de Barcelona traslladarà aquest posicionament a la UE

El Comitè Executiu de la Cambra de Barcelona considera que la solució al conflicte passa per “dos models, dos Estats; sempre amb màxima col·laboració”, una solució WIN-WIN-WIN entre Catalunya, Espanya i Europa.

Mentre que Espanya requereix una major industrialització, internacionalització i anar cap a un model de mig-alt valor afegit, Catalunya necessita liderar la revolució tecnològica d’alt valor afegit al sud d’Europa, aprofitant l’alt nivell d’internacionalització i de preparació tècnica, i invertint fortament en R+D+i i formació STEM.

La Cambra, si s’escau amb el suport del Consell de Cambres, traslladarà aquest posicionament a la UE i als organismes internacionals de les cambres, per tal d’internacionalitzar la solució al conflicte.

La Cambra llança una multiconsulta

Per copsar l’opinió de l’empresariat, la Cambra obre una multiconsulta amb cinc preguntes i tanca les anteriors que encara eren obertes.

Consideres que l’acord entre PSOE i UP serà positiu per a Catalunya i la seva economia i, per tant, cal des de la Cambra treballar per tal que es desenvolupi?

  • Sí, la Cambra ha de donar suport mentre duri aquesta legislatura
  • No, la Cambra no ha de donar cap suport perquè no crec que sigui bo per la meva empresa
  • No, la Cambra no ha de donar suport perquè no hem de col·laborar amb el Govern espanyol

Creus que és positiu per a la nostra economia i el teixit empresarial català que l’acord entre els governs d’Espanya i Catalunya inclogui un referèndum d’autodeterminació?

  • No

Estàs d’acord en què la Cambra demani la nul·litat del procés contra els presos i preses independentistes?

  • Sí, cal demanar la nul·litat del judici del procés
  • No, cal acatar la sentència
  • No, crec que cal demanar l’amnistia
  • La Cambra no ha de manifestar-se en aquesta qüestió

Creus que la Cambra ha de plantejar a organismes internacionals, que la solució al conflicte català que permeti el retorn a l’estabilitat política i econòmica, ha de passar per una solució basada en el concepte: “dos models, dos estats”?

  • Sí, em sembla convenient
  • No crec que sigui positiu
  • La Cambra no ha de fer aquest tipus de plantejaments

Creus que si en un proper procés electoral els partits independentistes superen el 50% dels vots, i l’Estat no permet un Referèndum d’independència, en defensa dels interessos de l’empresariat català, la Cambra hauria de donar suport a la via unilateral?

  • Sí, no queda cap més opció
  • No, cal seguir buscant vies no unilaterals
  • La Cambra no s’ha de posicionar políticament sobre un aspecte com aquest

 El 95% dels empresaris participants considera que els partits catalans no haurien d’haver donat suport a Pedro Sánchez

Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de la darrera consulta formulada per la Cambra. Concretament, el 82% dels empresaris participants a les consultes considera que els partits catalans no haurien d’haver donat suport a la investidura sense el reconeixement al dèficit en infraestructures (xifrat per un estudi de la Cambra en 45.000 M€), a més d’afegir altres condicions per fer-ho. Un altre 13% considerava que no s’hauria de donar suport sense solucionar el problema de les infraestructures. Un 2% creia que era imprescindible fer govern a l’Estat i un 3% restant creia que la Cambra no hauria d’interferir en aquesta qüestió.

 

Segons el darrer estudi publicat per la Cambra de Barcelona es constata un dèficit acumulat d’infraestructures de 45.000 milions €. Creus que els partits polítics catalans haurien de donar suport a una investidura sense el reconeixement d’aquest dèficit i una solució definitiva? %
No, sense solucionar el problema d’infraestructures no es pot fer govern 13,26%
No, i cal posar més condicions a part d’infraestructures 81,70%
Si, és imprescindible, cal fer govern a l’Estat com sigui 2,39%
La Cambra no hauria d’interferir en l’acció de govern 2,65%