Sala de premsa

Notes de premsa

El Consolat de Mar engega els preparatius del seu 750 aniversari amb el projecte ¾ de Mil·lenni

L’any commemoratiu, que serà comissariat pel filòleg i gestor cultural Marçal Girbau, començarà a la tardor del 2022 i durarà fins a la tardor del 2023. 

25/10/2021

El Consolat de Mar, el centre de resolució i conflictes de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha engegat els preparatius dels 3/4 de Mil·lenni, un projecte amb què la institució vol commemorar els seus 750 anys d’existència i tornar a col·locar-se dins l’imaginari col·lectiu actual del conjunt de la societat catalana, com a institució viva, carregada d’història, de present i de futur, i difondre i promoure l’orgull col·lectiu que significa haver creat una institució amb set segles i mig d’història amb valors, contribucions i aportacions cabdals per al món occidental. 

La iniciativa vol aprofitar l’ocasió per difondre i explicar la història gairebé mil·lenària de l’ens, la importància de les seves contribucions i aportacions al comerç, el dret, la pau o la diplomàcia a escala mundial, així com el rol actual del Consolat de Mar. Així mateix, a través dels actes commemoratius dels set segles i mig d’història, també vol reprendre i reforçar les relacions amb les institucions i empreses dels altres territoris de llengua catalana que també van tenir Consolat de Mar. 

Un altre objectiu és establir noves relacions internacionals amb institucions, empreses, ciutats i països d’Europa i del món que històricament van ser seu de consolats de mar, per tal de contribuir a l’obertura de nous mercats per a les empreses del país. De fet, el Consolat de Mar ja treballa per tornar a esdevenir un referent a tots els territoris de llengua i cultura catalanes.  

Calendari i esdeveniments 

L’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni, que serà comissariat pel filòleg i gestor cultural Marçal Girbau, s’encetarà a la tardor de l’any vinent, 2022, i es preveu que s’allargui fins a la tardor del 2023 

Entre les activitats programades durant l’any, es preveu una exposició interactiva i itinerant que voltarà per diferents ciutats que van tenir un Consolat de Mar, la producció d’un documentari audiovisual per a la televisió, l’edició de material educatiu que serà difós i posat a disposició de les escoles i instituts del país, un Congrés Internacional sobre mediació, o el disseny d’un videojoc interactiu que acosti la història de la institució al públic més jove, entre d’altres. Així mateix, els actes aniran acompanyats d’una campanya de comunicació i difusió amb què es pretén fer conèixer al conjunt de la ciutadania els elements més importants del passat, present i futur de la institució. 

Precursor del dret marítim a la Mediterrània 

El Consolat de Mar és una institució secular que sorgeix a Barcelona en plena Edat Mitjana. Es calcula que entre 1258 i 1282 es va crear el primer Consolat de Mar de l’antiga Corona d’Aragó, una institució que seguidament seria replicada arreu de la Mediterrània. El Consolat de Mar naixia amb l’objectiu d’establir i exercir el dret marítim català i de les zones d’influència de la Corona d’Aragó, a fi de tractar les qüestions marítimes i comercials i exercir-hi la jurisdicció penal.  

Arran d’això s’elabora el Llibre del Consolat de Mar, el codi de comerç marítim català que, en paraules d’especialistes com Jaume José Chiner Gimeno i Juan P. Galian Chacón, es mereix la indiscutible consideració de màxima aportació de les terres de la Corona d’Aragó a la història del dret mundial”. Una obra que va tenir una repercussió importantíssima també fora de les fronteres catalanes, traduït a l’italià, el francès, l’holandès, l’anglès, l’alemany, entre d’altres. La seva vocació representativa dels interessos mercantils la va dur a defensar i governar amb encert el món dels nostres mercaders, tot procurant la superació dels entrebancs propis de l’activitat negocial. En definitiva, va contribuir a la formació d’un entorn favorable al progrés econòmic i social del nostre país. 

Un projecte de passat, present i futur 

El Consolat de Mar continua essent una institució viva i existent de la ciutat de Barcelona i del conjunt de Catalunya, per les seves funcions en el terreny de la mediació i l’arbitratge comercials, mercantils i empresarials. Des del nou Consell de Vint, encapçalat per l’advocat barceloní i Cònsol Major de la institució, Jordi Domingo, es vol donar un nou impuls a l’ens i fer-lo molt més proper, present i accessible al conjunt del teixit econòmic i comercial del país, i de la ciutadania en general.  

Actualment, cada cop són més les empreses i negocis que opten pels serveis de la mediació i arbitratge del Consolat de Mar, com a eines eficaces de resolució dels conflictes, abans de recórrer al procediment judicial. De fet, el Consolat de Mar treballa a fons per implantar a casa nostra el que ja ha esdevingut el nou paradigma internacional de resolució alternativa dels conflictes: la mediació. Països com Austràlia, el Regne Unit o Itàlia, han fet avenços molt importants en els darrers temps, a fi de trobar opcions que evitin el procediment judicial tradicional. Un dels objectius del nou Consell de Vint del Consolat de Mar és d’acostar Catalunya a aquests estàndards internacionals.