Sala de premsa

Notes de premsa

El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible ajudarà a materialitzar tres nous projectes empresarials

El HubIMS acull la seva jornada anual amb empreses, startups, institucions i centres de recerca per reflexionar sobre els reptes de la indústria de la mobilitat sostenible.  

05/07/2022

El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible (HubIMS) de la Cambra de Comerç de Barcelona impulsarà tres nous projectes empresarials i en donarà suport a tres més en el marc de la seva segona crida de projectes, engegada fa un any. Les iniciatives s’han donat a conèixer aquest dimarts durant la jornada anual del HubIMs, el Catalunya Mobility Day ’22. 

Es posa punt i final així a un procés que ha rebut 23 propostes d’empreses, autònoms/es, i startups d’arreu del territori i que han estat sotmeses a un procés d’avaluació tècnica per determinar la seva viabilitat, on s’han tingut en compte aspectes com la capacitat d’innovació, el seu impacte directe i indirecte, les sinergies amb la indústria de la mobilitat i l’alineament amb els ODS, entre d’altres.  

En concret, els tres projectes seleccionats que s’impulsaran des del HubIMS cobreixen segments d’activitat relacionats amb el transport de mercaderies, la mobilitat lleugera i els vehicles sostenibles: 

  • Cargobici: startup nascuda en plena pandèmia que ha desenvolupat una xarxa de microhubs sostenibles amb bicicletes de càrrega fabricades a Barcelona. 
  • QOOB: plataforma de micromobilitat que ha desenvolupat una estació d’emmagatzematge i càrrega per a petits vehicles urbans com patinets elèctrics i bicicletes. 
  • QEV + Nogebus: aliança empresarial amb l’objectiu de construir un autobús interurbà amb estructura ultralleugera i propulsat mitjançant una pila d’hidrogen i una bateria. 

Paral·lelament, també es prestarà el seu suport a tres propostes que aporten solucions basades en la gestió logística d’última milla, la generació sostenible d’energia i la connectivitat dels vehicles. 

  • Columat: empresa tecnològica que ha ideat un software per la gestió de la logística d’última milla a través de taquilles intel·ligents per facilitar entregues més eficients i òptimes. 
  • Cardinaltech: firma dedicada a la recerca i desenvolupament que ha ideat un circuit tancat per a la producció d’energia de forma autosuficient a partir de la captura de CO2 de l’aire. 
  • EOS Connectivity: plataforma que proporciona hardware per connectar vehicles a Internet i software per facilitar les comunicacions i abstraure la complexitat de la interacció. 

Totes aquestes iniciatives relacionades amb la indústria de la mobilitat sostenible es troben recollides al portal www.hubims.cat, on també es poden consultar els projectes de la primera crida. 

Impulsar la nova mobilitat a Catalunya?

El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible neix el 2020 amb la voluntat de fomentar l’emprenedoria entre l’empresariat català en l’àmbit de la mobilitat sostenible i la innovació i reflexionar sobre una indústria en plena transformació. Tot plegat s’emmarca en generar les bases d’una nova indústria a Catalunya adaptada a les necessitats del segle XXI, competitiva i amb forta vocació exportadora, que situï el país en una posició capdavantera en l’àmbit de les noves solucions de mobilitat. 

Fins ara, el Hub compta amb 35 socis de diferents àmbits, des de clústers i empreses de mobilitat a institucions, universitats, centres de recerca, entitats financeres i consultores internacionals. Tots ells uneixen forces per fer realitat els projectes seleccionats facilitant, per exemple, l’accés a vies de finançament, la recerca d’aliances industrials i proveïdors de material o assessorament.  

Catalunya Mobility Day ’22  

Per tercer any consecutiu el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible ha organitzat la seva jornada anual, que es consolida com a punt de trobada entre empreses, institucions, startups i centres de recerca per generar contactes i analitzar els reptes de les indústria de la mobilitat sostenible. Enguany els temes principals que han centrat la cita han estat els nous models de mobilitat circular i 4 vessants i folosofies que s’obren pas en el sector: Re-Trofit, Re-Energy, Re-Cycle i Re-Start. 

La jornada, celebrada al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau amb el suport de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), Shad i Inibsa, ha comptat amb les intervencions de la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i el Secretari General del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font i Hereu.  

Més d’una quinzena de professionals han protagonitzat les conferències i taules rodones que s’han celebrat durant l’acte, on la ponència central, centrada en els nous models de mobilitat circular, ha anat a càrrec d’Oliver Grimm, Chief Commercial Officer de SEAT:CODE. Entre les empreses, startups i entitats presents a la jornada es trobaven alguns dels partners del HubIMS com el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya, Moventia, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, Eurecat, Circontrol, Leitat, la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya.  

Finalment, també hi han participat com a ponents 2 dels projectes que van ser impulsats a la primera crida del Hub Industrial de Mobilitat Sostenible de la Cambra de Barcelona: Ayats i Vadebike.