Sala de premsa

Notes de premsa

El primer Fòrum Internacional de Negocis de la Cambra apropa el mercat dels Estats Units a les empreses catalanes

L’esdeveniment, que ha reunit més de 200 persones a la Llotja de Mar, vol ser esdevenir un espai de referència periòdic per a les empreses que volen internacionalitzar-se.

15/11/2022

Més de 200 persones han participat aquest dimarts al primer Fòrum Internacional de Negocis de la Cambra de Comerç de Barcelona, el nou esdeveniment que vol connectar empreses, veus expertes i líders polítics per intercanviar coneixements i generar oportunitats de negoci als mercats internacionals. Celebrat a la Llotja de Mar de Barcelona, l’acte s’ha centrat en els Estats Units.

“Afavorir les relacions comercials entre Catalunya i la resta del món és la voluntat d’aquest Fòrum”. Així ho ha afirmat de la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, que ha fet una crida a recuperar l’esperit del multilateralisme i a promoure relacions fluïdes entre els països, no només a favor de les empreses que volen expandir-se internacionalment, sinó també per “afrontar reptes globals” com el canvi climàtic.

El Fòrum també ha comptat amb una reputada presència institucional encapçalada pel conseller comercial de l’Ambaixada dels EUA a l’Estat i Andorra, John Coronado, que ha agraït la celebració del Fòrum Internacional de Negocis i la confiança que moltes empreses catalanes mantenen en els Estats Units. En aquest sentit, Coronado ha assegurat que “el sector comercial té un rol clau en les relacions internacionals”.

El Fòrum Internacional de Negocis vol esdevenir un marc de referència per a empreses catalanes interessades en establir relacions comercials amb altres mercats o expandir-hi el seu negoci. Així, l’actualitat geopolítica i econòmica dels Estats Units ha protagonitzat diferents ponències i debats amb l’objectiu d’inspirar i influir en la presa de decisions. També ha comptat amb espais B2B per promoure el contacte institucional i empresarial.

El “somni americà” empresarial, a debat

Amb més de 320 milions de consumidors i responsable del 25% de la producció mundial, els Estats Units és l’economia més gran del món, i tot i no ser exempta de la crisi energètica, experimenta una recuperació molt dinàmica. De fet, segons ha apuntat la directora executiva de la US-Spain Chamber of Commerce, Gemma Cortijo, els EUA s’ha situat per desè any consecutiu com l’economia més atractiva per a la inversió estrangera.

Alhora, els Estats Units és un dels mercats que més interès ha generat entre les empreses catalanes el 2021, any en què les exportacions catalanes al país van superar els 3.000 milions d’euros, mentre que les importacions dels EUA van assolir 2.457 milions d’euros. La Indústria 4.0, l’automoció, la biotecnología i les TIC són alguns dels principals sectors d’oportunitat que ofereix aquesta potència a les empreses catalanes exportadores.

Durant el Fòrum diferents empreses catalanes presents als Estats Units i que operen en diferents sectors com la fabricació de maquinària i la indústria química i farmacèutica han compartit la seva experiència al país, del que han destacat el seu atractiu i gran capacitat d’inversió però també reptes com la logística, les assegurances i la cerca de talent. Durant la jornada també s’han exposat els principals riscos emergents de l’economia americana, com per exemple, la interrupció dels negocis, els atacs informàtics i les dificultats per trobar personal qualificat, així com consells per abordar les complexitats del sistema jurídic i fiscal nord-americà.

Finalment, les transformacions de les relacions internacionals arran de la guerra d’Ucraïna i el rol dels Estats Units en el context nou geopolític mundial ha estat un dels temes destacats del Fòrum, que s’ha tractat amb veus expertes d’institucions acadèmiques i especialitzades en relacions internacionals. Un debat on també s’ha posat el focus en els equilibris de entre Xina i Estats Units amb Taiwan com a potència clau, atès que es tracta del territori que fabrica quasi el total de xips d’alta tecnologia del món, una indústria estratègica.

El primer Fòrum Internacional de Negocis ha estat impulsat per la Cambra de Barcelona i la Spain-US Chamber of Commerce amb el suport d’Allianz. També ha comptat amb el suport del Port de Barcelona, Arola, CaixaBank, Cuatrecasas, DR&M i Toda & Nel-lo, i la col·laboració d’Acció i les Cambres de Girona, Lleida i Tarragona

L’èxit d’aquesta primera trobada marca el camí per a les futures edicions de l’esdeveniment. En concret, durant el 2023 es preveuen dos Fòrums Internacionals de Negocis més sobre Turquia i la Xina.

La Cambra, al servei de les empreses exportadores

La màxima internacionalització de l’economia és un dels principals eixos de l’Estratègia 2030/40 de la Cambra de Comerç de Barcelona per a la construcció d’un nou model econòmic. A Catalunya, de fet, el comerç internacional ha estat històricament un dels seus principals motors de creixement econòmic.

Així ho demostra la Memòria Econòmica de Catalunya, que destaca que les exportacions catalanes el 2021 van ser un 9% superiors a les de 2019. A més, el nombre d’empreses exportadores regulars que exporten més de 50.000 euros també va assolir un màxim històric de 9.583 empreses, 518 més que l’any 2020.

Amb l’objectiu de facilitar l’expansió de les empreses catalanes als mercats internacionals, la Cambra de Comerç de Barcelona integra una àmplia oferta de serveis i productes tant per a aquelles que fan els primers passos per convertir-se en exportadores com per a aquelles que ja comercien a l’exterior i volen créixer.

Entre aquests també es troben serveis d’acompanyament enfocats als Estats Units, arbitratge i mediació internacional a través de Consolat de Mar, un programa de mentoratge especialitzat i la gestió de tràmits com el d’Operador Econòmic Autoritzat (OEA) i el registre a la Food and Drug Administration (FDA).