Sala de premsa

Notes de premsa

L’economia catalana creix un 3,3% el tercer trimestre, mig punt més que en el segon

Les previsions de creixement anual per al 2015 i 2016 es mantenen constants en el 3% i 2,8%, però l’any que ve els riscos augmenten.

28/10/2015

L’economia catalana ha continuat amb l’intens procés d’expansió iniciat l’any passat, però està moderant paulatinament el ritme d’acceleració respecte al màxim que es va assolir el primer trimestre de 2015. Segons estimacions de la Cambra i AQR-Lab de la UB, el PIB català ha crescut un 0,8% el tercer trimestre de 2015 respecte al trimestre anterior. Els creixements registrats en el segon i primer trimestre van ser del 0,9% i de l’1%, respectivament.

D’acord amb aquesta estimació, el creixement interanual del PIB del tercer trimestre ha escalat fins al 3,3%, mig punt per sobre del creixement registrat el trimestre anterior, que va ser del 2,8% segons l’Idescat, i podria arribar al 3,4% el quart trimestre segons apunten els indicadors avançats. Des del segon trimestre de 2007 no s’assolia una xifra de creixement tan elevada a Catalunya.

Aquesta evolució està sent molt similar a la seguida per l’economia espanyola. L’estimació per al tercer trimestre feta pel Banc d’Espanya és un creixement intertrimestral del 0,8%, idèntica a la nostra estimació per a Catalunya. Pel que fa a la variació interanual, l’estimació del Banc d’Espanya és un 3,4% i la nostra per a Catalunya un 3,3%.

Per tant, l’economia catalana i espanyola evolucionen de forma similar el tercer trimestre: el creixement interanual segueix a l’alça mentre que el creixement intertrimestral —que marca el ritme d’acceleració—  es va frenant paulatinament.