Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra aposta per compatibilitzar el sector dels creuers amb un nou model de turisme

Cal continuar treballant segons el que estableix l’acord del 2018 entre l’Ajuntament i el Port de Barcelona per regular l’activitat creuerista i, en paral·lel, fomentar la infraestructura com a port base per atreure visitants de més alt valor afegit.

Arran de la proposta de l’Ajuntament de Barcelona de limitar el nombre de creuers que atracarien diàriament a la ciutat i el volum de passatgers, la Cambra de Barcelona aposta per encetar un debat rigorós sobre aquest sector i fer-lo compatible amb un nou model de turisme.

L’any 2018 l’Ajuntament i el Port de Barcelona van arribar a un acord per reordenar els espais portuaris que recull accions per limitar, reubicar i electrificar les terminals de creuers. Aquest acord, en ple desenvolupament, permetria allunyar les terminals de creuers dels barris pròxims al port i apropar el World Trade Center i tota l’àrea associada a la ciutat.

Paral·lelament, el Port de Barcelona manté el compromís de fomentar el port de la ciutat com a port base per augmentar el pes dels passatgers que abans d’embarcar o després de desembarcar dediquen uns dies a visitar la ciutat, que són també els que més despesa fan a la ciutat. Aquesta estratègia radica tant en la marca de ciutat com en la mateixa dotació d’infraestructures del Port de Barcelona.

La corporació considera, doncs, que cal treballar en aquesta línia, que permetrà que el sector continuï la recuperació de manera regulada i amb objectius de sostenibilitat.

Cal una anàlisi consensuada i acurada sobre l’impacte dels creuers

En el cas de Barcelona, el Port inclou al seu IV Pla Estratègic tot un seguit d’actuacions per incrementar la sostenibilitat de la infraestructura amb el desenvolupament d’un nou model energètic, descarbonitzant l’activitat marítima-portuària, reduint la contaminació i incrementant la intermodalitat.

Entre les accions concretes d’aquest projecte es troben la subestació elèctrica Port i xarxa associada, l’electrificació del Moll Adossat per a la connexió de creuers, i la sostenibilitat de totes les accions al voltant dels creuers (com per exemple la mobilitat dels creueristes). Resulta fonamental que s’accelerin totes les inversions associades a aquestes actuacions perquè el Port de Barcelona es pugui posicionar realment com un port sostenible d’acord amb els reptes del segle XXI. En aquest sentit, és imprescindible fer una anàlisi acurada sobre l’impacte dels creuers per avaluar si calen noves mesures per assolir aquest objectiu.

Impacte econòmic del sector de creuers

Es tracta d’un sector que factura anualment un total de 1.083 M€ amb una contribució al PIB català de 562 M€; més de 9.000 llocs de treball directes i indirectes; unes rendes fiscals generades de 206 M€ per impostos estatals i autonòmics, i 1,6 M€ provinents de la recaptació de la taxa turística. A més a més, el 73% de l’impacte econòmic dels creuers en termes de facturació es queda a la ciutat de Barcelona.

Actualment, el 27% dels creueristes de Barcelona fan visita amb pernoctació a la ciutat, amb una despesa mitjana per persona de 230 euros/dia. Malgrat que aquesta porció de creueristes suposa només el 8% dels turistes vacacionals, concentren el 20% de la despesa total realitzada pels turistes vacacionals a Barcelona. Aquest perfil de creuerista que pernocta a Barcelona és precisament el que es pot potenciar si es continua treballant per fomentar el Port de Barcelona com a port base.