Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra considera prioritari donar suport als Pressupostos de 2019

El president de la Cambra demana responsabilitat als partits polítics perquè l’economia catalana necessita més que mai la inversió que recullen els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019.

14/01/2019

Grau d'execució de la inversió

Barcelona, 14 de gener de 2019. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, valora molt positivament que el Govern de Pedro Sánchez hagi contemplat en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 una inversió pública a Catalunya de 2.051,38 milions d’euros, xifra a la qual s’hi ha de sumar els 200 milions pactats a la Comissió Bilateral (dels 759 milions pendents) pel compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut de l’any 2008, amb la qual cosa la xifra d’inversió total a Catalunya arriba als 2.251 milions d’euros. Aquesta xifra total d’inversió suposa un augment del 52% respecte a la xifra pressupostada de l’any 2018 (1.351 milions d’euros), és a dir, 900 milions d’euros més d’inversió a Catalunya.

Si s’aproven els Pressupostos de l’Estat de 2019, el percentatge d’inversió total que rebrà Catalunya serà el 18,2% de la inversió regionalitzable, un percentatge molt similar al seu pes econòmic en el conjunt de l’estat (19,2%). A falta de conèixer les dades detallades del Grup Foment, el fet que la inversió total a Catalunya arribi al 18,2% de l’estatal, que és el percentatge més elevat de la sèrie històrica, suposa el compliment d’una reivindicació històrica de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Estat.

Però Valls també ha afegit: “Malauradament l’experiència ens demostra que els pressupostos d’inversió poden acabar sent paper mullat. Segons els nostres estudis, el grau d’execució de la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya ha estat del 77% de mitjana en el període 2001-2017, per sota del percentatge d’execució al conjunt de les comunitats autònomes (84%). Per això, demanem al Govern de l’Estat un compromís ferm en el compliment de la inversió pressupostada, per exemple, impulsant l’activitat de la Comissió Bilateral d’Infraestructures Estat-Generalitat amb l’objectiu d’agilitzar els procediments i prioritzar les inversions, així com presentar trimestralment un estat de l’execució dels projectes”.