Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra apropa els fons europeus de recuperació Next Generation EU a pimes i start-ups

Des de la Cambra s’està treballant ja amb uns 20 projectes en línia amb els eixos del pla Catalunya 2030/40, que permetrien encarar un canvi important de model econòmic i vertebració del territori.

16/11/2020

La Cambra de Barcelona, a través de la seva Oficina de Projectes Europeus, posa en marxa la iniciativa Next Generation EU, d’Europa a la teva empresa, dirigida a informar i aglutinar projectes que puguin optar als fons europeus extraordinaris que la Comissió Europea ha aprovat per impulsar i reactivar l’economia.

El pressupost global de la Unió Europea inclou el marc financer plurianual (MFP) 2021-2027 dotat amb 1.074 MM€ i l’estímul addicional de 750.000 M€ de l’instrument Next Generation EU. En total, es destinaran més de 1.824 MM€ a impulsar l’economia, essent el pressupost més ambiciós de la història de la Unió Europea.

En els propers anys Espanya podria rebre fins a 140.000 milions d’euros de l’instrument Next Generation EU. La Cambra de Barcelona vol posar a disposició del petit empresariat la seva àmplia experiència en gestió de projectes europeus i obrir a tothom l’accés a aquests fons.

L’acció de la Cambra de Barcelona tindrà dues vessants. Per una banda, a través de webinars i accions informatives per a empreses s’explicaran les característiques i el funcionament del mecanisme Next Generation EU, el seu impacte, objectius i les dates clau. Per una altra, s’engegarà una crida per rebre projectes d’inversió i innovació que aspirin a rebre finançament dels fons europeus.

La Cambra posa en marxa aquesta iniciativa amb la voluntat d’aglutinar projectes d’alt valor afegit per a l’economia i la societat catalanes, i interpel·la directament les petites i mitjanes empreses, que representen la majoria del teixit econòmic del país. L’accés a aquests fons no ha de ser exclusiu de les grans empreses, sinó una oportunitat per a pimes i start-ups per posar en marxa projectes empresarials d’inversions que no s’han pogut materialitzar per la falta de finançament.

La corporació anima l’empresariat a presentar idees, sense por a ser ambiciosos i pensar en gran, i aprofitar aquesta oportunitat per rellançar projectes. La Cambra compilarà les iniciatives empresarials rebudes per categories i aglutinarà els projectes de menor dimensió dins de projectes més grans, per fer-los arribar a la Generalitat de Catalunya, així com als òrgans gestors dels fons.

Així mateix, des de la Cambra s’està treballant ja amb uns 20 projectes transformadors en línia amb els eixos del pla Catalunya 2030/40, que permetrien encarar un canvi important de model econòmic i vertebració del territori. 

Els projectes que es presentin han de seguir les línies estratègiques dissenyades per la Unió Europea i l’Estat, i han d’estar especialment enfocats cap a objectius com la transició ecològica i la transformació digital. Addicionalment, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial han de ser elements intrínsecs als projectes proposats per poder optar a finançament.

Àmplia experiència creant sinèrgies amb Europa

L’Oficina de Projectes Europeus de la Cambra de Barcelona és el gabinet especialitzat que treballa per impulsar i liderar projectes empresarials a través dels fons europeus. En els darrers 10 anys, l’oficina ha participat en 29 projectes cofinançats amb fons europeus. Actualment té 9 projectes en curs relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic, turisme, mobilitat sostenible, innovació i indústries culturals i creatives, que s’alineen també amb els objectius del projecte Catalunya 30/40.

La Cambra de Barcelona té experiència demostrada gestionant fons europeus i liderant projectes relacionats amb els criteris que estableix l’instrument Next Generation EU. És per això que un cop més posa tot el seu coneixement al servei de les empreses catalanes per acompanyar-les en el seu camí cap a l’obtenció de finançament europeu derivat d’aquest nou mecanisme.

Estem vivint moments delicats des del punt de vista econòmic i social. Ara, més que mai, és el moment que les institucions estiguin al costat del teixit productiu del país i que entre tots propiciem un ecosistema de recuperació i progrés. És el moment de ser ambiciosos i no deixar cap idea enrere per donar pas a projectes competitius i innovadors per transformar l’economia.