Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra demana a l’Ajuntament un acord amb el sector de la restauració amb motiu de la taxa de terrasses

L’augment que ha proposat l’executiu només servirà per destruir llocs de treball.

17/12/2019

Barcelona, 17 de desembre de 2019.- Des de la Cambra de Barcelona mostrem preocupació davant el debat que s’està produint aquests dies amb motiu de la modificació de les Ordenances fiscals de Barcelona i, en especial, de la taxa de terrasses vinculades a establiments de restauració. La proposta de l’executiu comporta increments que superen en molts casos el 400%. L’augment s’aplicaria ja a partir del proper 1 de gener de 2020.

Recollint la preocupació extrema dels restauradors, des de la Cambra alertem que un increment desmesurat de la taxa de terrasses limitarà la competitivitat dels establiments de restauració i entorpirà el dinamisme empresarial.

A curt termini obligarà molts empresaris i empresàries del sector a renunciar a la terrassa i a no poder donar aquest servei a les persones consumidores. El perjudici és molt notable si tenim en compte que el més freqüent és demanar terrassa (l’interior dels establiments, en canvi, rarament s’arriba a ocupar per complet). En conseqüència, sense terrassa molts bars i restaurants deixaran de ser competitius i s’abocaran, molt probablement, al tancament. A llarg termini, la desaparició d’empreses comportarà la destrucció de llocs de treball.

En aquest sentit, la mesura que l’executiu del consistori ha posat sobre la taula suposa una nova dificultat, difícilment superable en molts casos, per als restauradors; a més, és contrària al discurs de suport a la restauració que el consistori barceloní manté des de l’any 2016 i neutralitzarà els esforços fets en aquesta direcció.

Per aquests motius, des de la Cambra de Barcelona instem el govern i tots els grups de l’oposició a dialogar amb el sector de la restauració i a consensuar una actualització de la taxa sensiblement allunyada dels termes de la proposta actual. L’aprovació de les Ordenances fiscals, prevista pel proper 20 de desembre, ha d’implicar un veritable acord que permeti actualitzar, però no multiplicar, la taxa de terrasses.