Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament compartiran el nou edifici d’oficines del 22@

L’Ajuntament de Barcelona té intenció d’ocupar 13 de les 21 planes projectades, amb una capacitat per a unes 1.000-1.100 persones per instal·lar-hi les seves oficines administratives.

10/04/2019

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament han signat el protocol de col·laboració per a la cessió d’espais i prestació de serveis comuns del nou edifici d’oficines i serveis que la Cambra de Barcelona construirà a la zona de Diagonal-Poblenou. L’edifici, que tindrà una superfície de 20.500m2 repartits en 21 plantes, s’ubicarà al districte econòmic del 22@, a l’illa delimitada pels carrers Pujades, Fluvià, Selva de Mar i l’avinguda Diagonal.

El protocol l’han signat el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i la quarta tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz. La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona és ocupar una part de la superfície de l’edifici de la Cambra per instal·lar-hi les seves oficines administratives. La nova ubicació permetrà unir serveis municipals que actualment estan dispersats en diverses oficines de lloguer, de manera que es millorarà en termes d’estalvi de costos, de temps i d’eficiència mediambiental i de sostenibilitat. A més, la bona connexió en transport públic del nou emplaçament en facilitarà l’accés tant als treballadors públics com als ciutadans.

En aquest sentit, es preveu que l’Ajuntament ocupi 13 plantes, amb una superfície construïda de 12.987 m2 i una capacitat aproximada de 1.000-1.100 persones, a més de superfície d’arxiu a les plantes subterrànies. La cessió de l’espai inclourà també els serveis comuns necessaris. L’Ajuntament es compromet a ocupar aquest espai com a mínim 35 anys.

El protocol de col·laboració amb l’Ajuntament va ser aprovat per unanimitat pel Ple de la Cambra el passat 31 de gener. La corporació, que es compromet a construir un edifici referent per a tot el sector empresarial de Barcelona i emblemàtic per a la ciutat, preveu que estigui construït a mitjans de l’any 2022.

Amb aquest protocol, es consolida el projecte iniciat l’any 2005 i que es va haver de redefinir l’any 2010 per qüestions tècniques i administratives. En aquest sentit, el futur edifici és obra de TAC arquitectes – Eduard Gascón, guanyador del concurs públic internacional, organitzat en el seu moment per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

L’Ajuntament i la Cambra col·laboraran estretament en el procés de definició del projecte i és per això que constituiran una comissió conjunta que començarà a fer el seguiment del projecte executiu.

La Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona sempre ha estat ubicada al centre de la vida econòmica i empresarial de Barcelona. La Casa Llotja de Mar, actualment seu corporativa de la corporació i anteriorment seu del Consolat de Mar i de la Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona, es va edificar al costat del tram de costa que funcionava com a port. Aquest edifici tenia la millor ubicació per prendre el pols de l’activitat econòmica de la ciutat entre els segles XIV i XX.

Amb el mateix objectiu, l’any 1986 la Cambra va ubicar les seves oficines i serveis a l’avinguda Diagonal/Pg. De Gràcia, al centre de l’activitat empresarial de la Barcelona dels últims 25 anys del segle XX.

En els últims anys, els inicis del segle XXI, el districte econòmic del 22@ s’ha convertit en el centre de la nova economia del coneixement. És una de les àrees més dinàmiques de la ciutat, que concentra empreses innovadores i centres científics i tecnològics de referència. La seva transformació i atracció dels sectors emergents de l’economia i sectors estratègics, tecnològics i d’innovació el converteixen en el nou cor productiu de la ciutat i contribueixen al posicionament internacional de la regió metropolitana. Per aquesta raó, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona vol estar al centre d’aquesta transformació de futur i situar-se, com ho ha fet sempre, en el centre del desenvolupament econòmic de la ciutat i per això traslladarà la seva seu a la nova ubicació de Diagonal/Selva de Mar.

 

Fotografies de la maqueta i de la signatura del protocol.