Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra de Barcelona insta a tancar com més aviat possible una alternativa a Great Wall per a la reindustrialització de Nissan

La marxa afectaria prop de 3.000 llocs de treball en empreses proveïdores a la província de Barcelona, que se sumen als 1.400 treballadors directes de Nissan. A aquests caldria sumar els més de 20.000 llocs de treball indirectes i induïts que hi hauria en risc.

21/12/2021

La Cambra de Barcelona insta els membres de la taula de reindustrialització de Nissan a tancar com més aviat possible una alternativa a Great Wall, després que aquesta setmana es conegués que el fabricant d’automòbils xinès ha decidit abandonar la carrera per instal·lar-se a la planta de la Zona Franca, que tancarà les seves portes a finals d’any.

Aquesta setmana Nissan ha tancat les seves línies de producció a la Zona Franca i el 31 de desembre l’abandonarà definitivament després de 40 anys, materialitzant un dels cops més durs a la indústria catalana de les darreres dècades.

Concretament, el tancament tindrà àmplies repercussions en el teixit empresarial, en el mercat de treball i en el conjunt del sistema econòmic de la província de Barcelona i Catalunya. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona publicat a finals de 2020, s’han identificat 78 centres de treball de 69 empreses proveïdores que es veuran afectades pel tancament i que estan repartides en 37 municipis de la demarcació de Barcelona, principalment el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. En total, el tancament afectaria prop de 3.000 llocs de treball en empreses proveïdores a la província de Barcelona, que se sumen als 1.400 treballadors directes de Nissan. A aquests caldria sumar els més de 20.000 llocs de treball indirectes i induïts que hi hauria en risc.

La reindustrialització ha de ser una prioritat inexcusable per part de totes les administracions

En aquest sentit la Cambra lamenta que la taula de reindustrialització no hagi proposat incentius suficients per convèncer Great Wall per invertir a Barcelona, i amb el tancament definitiu de les plantes de Nissan a la cantonada, la situació requereix centrar ara tots els esforços a aprovar una alternativa que pugui salvar el màxim de llocs de treball, tant directes com indirectes.

Entre aquestes opcions per reconvertir la planta de la Zona Franca es troba el hub d’electromobilitat liderat per empreses catalanes especialitzades en mobilitat sostenible, així com projectes d’empreses estrangeres com el de l’australiana Goodman, que proposa aixecar als terrenys de la planta un gran espai logístic, o el de la belga Punch, que també hi voldria fabricar vehicles elèctrics.

De fet, del projecte que s’acabi seleccionant en dependrà el grau d’impacte econòmic definitiu que ocasionarà el tancament, ja que per garantir la continuïtat d’alguns dels llocs de treball de Nissan i de les seves empreses proveïdores cal esperar a concretar els projectes de reindustrialització que hi ha sobre de la taula.