Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra d’Osona defensa la importància de les pimes en els fons Next Generation EU

La corporació realitzarà el proper dimarts, 26 d’octubre, una jornada virtual per donar a conèixer l’estat actual dels fons Next Generation EU i explicar a les empreses com es poden preparar per optar-hi.

Les petites i mitjanes empreses representen la gran major part del teixit empresarial de la comarca, per la qual cosa la Cambra d’Osona ha establert com a línia de treball apropar i facilitar l’accés de les pimes a la major inversió econòmica europea. En concret, la Cambra defensa que cal posar en valor el paper que juguen aquestes empreses al territori i democratitzar l’accés a tota la informació publicada en el marc dels Next Generation EU, fent-la el més clara i entenedora possible, per així contribuir a què les pimes hi prenguin part i els fons esdevinguin una veritable eina de recuperació i transformació del conjunt del teixit empresarial. 

De fet, des de la corporació es continua defensant que la gestió i execució d’aquests fons s’ha d’abordar tenint en compte les característiques economicoempresarials dels territoris i que, per tant, les pimes s’han de considerar un subjectiu actiu i essencial per al correcte desenvolupament d’aquests amb independència de la seva ubicació i grandària.

En aquest sentit, i seguint amb la línia de manifestada, la Cambra d’Osona realitzarà el proper dimarts, 26 d’octubre, a les 16h, una jornada virtual per donar a conèixer les darreres novetats i convocatòries dels fons Next Generation EU i explicar a les petites i mitjanes empreses com es poden preparar per optar-hi. Les inscripcions es poden formalitzar a https://ja.cat/NextGenCambres

Objectiu: facilitar l’accés de les pimes a les convocatòries presents i futures dels fons

 Els fons Next Generation EU estan dotats amb 750.000M€ i tenen com a objectiu transformar l’economia europea i fer-la més resilient, inclusiva, digital i sostenible. L’Estat espanyol rebrà aproximadament un 18% dels fons, en concret, se li han preassignat 140.000M€, dels quals 72.000M€ seran ajuts directes. Per gestionar i canalitzar aquesta quantitat històrica de diners l’Estat va presentar, i ja ha estat aprovat per la Comissió Europea, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola, el qual s’estructurà en quatre eixos tranversals: transició ecològica, transició digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial.

Així, els presents eixos es materialitzaran en 10 polítiques tractores i 30 components. En aquest sentit, l’enfortiment de les pimes és un dels objectius d’aquest Pla, per aquest motiu 17 de les 30 components recullen iniciatives específiques per aquest tipus d’empreses. I la component 13 està dedicada en la seva totalitat a aquest tipus d’empreses, de fet, es preveu que gairebé 5.000M€ vagin destinats a PIMES.

Des de l’inici de l’estiu hem assistit a una progressiva obertura de convocatòries, que han de servir per a què les empreses puguin portar a terme els seus projectes d’inversió i transformació. Fins al moment s’han convocat ajudes en àrees com la investigació o desenvolupament d’Intel·ligència Artificial (IA) i altres tecnologies digitals i la seva integració en les cadenes de valor; la sostenibilitat turística; el comerç de proximitat; el comerç en zones turístiques, la bioeconomia i la seva aportació a la transformació ecològica; la mobilitat elèctrica, etc. Per aquest motiu, per facilitar l’accés de les pimes a les convocatòries presents o futures, la Cambra d’Osona ha organitzat una trobada virtual amb l’objectiu de contribuir a digerir tota aquesta informació i explicar el funcionament d’aquestes.