Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra mostra suport a la Fira i la GSMA i demana prudència a l’hora de prendre decisions empresarials

L’impacte econòmic total acumulat a la ciutat des de la primera edició el 2006 suma ja 4.383 milions d’euros, i ha permès l’aparició d’un ecosistema tecnològic a Barcelona

13/02/2020

Barcelona, 13 de febrer de 2020.- La Cambra de Barcelona vol mostrar el seu absolut respecte i suport a la Fira de Barcelona i a l’empresa organitzadora GSMA per la cancel·lació del Mobile World Congres 2020 a la ciutat de Barcelona, així com la seva solidaritat amb el teixit empresarial que es veurà afectat greument.

Així mateix, també demana tranquil·litat i confiança en la gestió de les autoritats competents en matèria de salut davant del Coronavirus perquè l’epidèmia no precipiti altres decisions empresarials que es puguin prendre a curt termini.

Catalunya a data d’avui no té cap cas de Coronavirus i el sistema sanitari català ha defensat en reiterades ocasions que està preparat per fer front a qualsevol situació derivada. Així mateix, cal posar en valor l’esforç que ha fet en el darrers dies l’operadora de l’esdeveniment, GSMA, per garantir la màxima seguretat sanitària durant l’esdeveniment.

 L’impacte econòmic que suposa per a Barcelona i Catalunya la no celebració del MWC és notable. S’estima de forma quantificada que l’esdeveniment deixa al voltant de 492 milions d’euros, directa i indirectament. L’impacte directe principal és sobre la Fira de Barcelona (uns 60 milions, el 30% dels seus ingressos) i sobre el mateix GSMA, mentre que l’impacte indirecte s’estima al voltant dels 209 milions i es calcula a partir de la despesa global dels assistents al MWC en el sector hoteler, restauració, transport i serveis.

L’impacte econòmic total acumulat a la ciutat des de la primera edició el 2006 suma ja 4.383 milions d’euros. Aquest capital acumulat ha estat catalitzador per l’aparició d’un ecosistema tecnològic a Barcelona que ja es troba entre els més importants d’Europa, amb 1.197 start-ups, increment del 394% en capital invertit en només 4 anys, i 59.000 professionals que treballen en activitats TIC.

Tanmateix, cal recordar que l’impacte del MWC també és global i va més enllà de Barcelona, atès que és la major fira mundial de tecnologia mòbil amb 2.800 expositors i més de 100.000 visitants procedents de 88 països, on es tanquen negocis i s’estableixen aliances importantíssimes per al futur de la tecnologia mòbil. És important destacar que en el capítol de l’activitat contractual dins el congrés i l’assoliment d’acords i projectes empresarials, el MWC mostra també un gran èxit: el 32% dels assistents ha establert aliances durant el congrés; un 28% ha innovat en productes; un 24% ha incorporat noves tecnologies; i un 13% ha endegat nous projectes. Per tant, com a mínim 32.000 assistents cada any han tret profit comercial i empresarial de la seva assistència al MWC de Barcelona.

El MWC també potencia diferents iniciatives a la ciutat de Barcelona i al conjunt de Catalunya per fomentar la inclusió de tota la ciutadania en el projecte, amb programes de desenvolupament del talent i vocacions TIC; l’impuls de la presència femenina en el sector tecnològic; l’impuls d’una ciutadania digital i la projecció de Barcelona com un referent en ètica i humanisme tecnològic. La Mobile Week Barcelona i el saló For Years For Now – 4YFN en són una mostra d’aquesta aposta a la ciutat, així com també la Mobile Week Catalunya que promou la revolució digital arreu del territori català.

L’impacte reputacional sobre Barcelona és molt important. Cal recordar que el 2018 ha estat la primera ciutat del món en nombre de delegats, dels quals més del 50% van assistir a fires i congressos tecnològics. A més, el 81,2% dels congressos celebrats a Barcelona l’any 2018 foren d’àmbit internacional.