Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra preveu un creixement del 6,3%, superior al del 2021, però alerta del risc de la inflació

L’increment dels preus energètics i dels aliments no elaborats ja s’està traslladant a la resta dels preus. La inflació mitjana el 2022 es pot situar prop del 4% 

03/02/2022

Segons l’Informe de conjuntura catalana del quart trimestre de 2021, elaborat per l’equip d’AQR-Lab de la UB i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, l’any 2021 ha tancat amb una sensació ambivalent. D’una banda, les dades d’ocupació han estat molt positives. La taxa d’atur s’ha reduït fins a xifres no vistes des del 2008 i el nombre d’afiliats al desembre ha superat la xifra precrisi del 2019 en un 1,7% (1,8% al gener de 2022), amb un gran impuls de l’ocupació pública que se situa un 8,6% per sobre del nivell prepandèmia, mentre que la privada és un 0,9% superior. Per tant, un 58% de l’afiliació creada el 2020-2021 a Catalunya ha estat al sector públic. A això s’afegeix que el nombre de treballadors en ERTO s’ha reduït fins a 26.522 al gener, sent ja només el 0,9% de les afiliacions al règim general. 

El balanç de l’ocupació el 2021 respecte al 2019 per sectors, confirma que l’administració pública i les TIC són els que més ocupació neta han creat, mentre que la restauració, l’hoteleria, l’automoció, el comerç i les activitats relacionades amb el turisme són els que més l’han reduïda. 

Però aquesta bona evolució del mercat laboral el 2021 contrasta amb la caiguda de les expectatives empresarials per al primer trimestre del 2022, i que afecta tant a la marxa dels negocis com al ritme de recuperació de l’ocupació. Aquest empitjorament de les perspectives econòmiques, que es va iniciar a finals del 2021, és resultat de la variant òmicron; de la pujada de la inflació per l’augment del preu de l’energia, de les matèries primeres i del transport marítim; i de la dificultat de subministres de materials a la indústria i la construcció.   

Tot i així, s’espera que l’impacte d’aquesta sisena onada sobre el PIB sigui menys intens que en episodis anteriors, gràcies a les menors restriccions aplicades fruit d’una menor taxa de mortalitat. L’estimació de la Cambra i AQR-Lab és que la taxa de creixement del PIB creixi un 0,9% el quart trimestre, moderant així el ritme d’augment de l’1,3% del tercer trimestre, i es mantingui entorn a aquesta xifra el primer trimestre de 2022. En aquest sentit, en termes interanuals, el creixement estimat seria del 5,4% el quart trimestre de 2021 i del 6,3% el primer trimestre de 2022. 

Inflació: principal risc per a la recuperació del consum i la inversió el 2022  

El principal risc per a la recuperació el 2022 serà l’evolució dels preus. Els pronòstics assenyalen que la inflació es mantindrà elevada durant la primera meitat de 2022 i que després iniciarà una etapa baixista, tot i que en el conjunt de l’any es podria situar prop del 4% en mitjana (3,8% segons les nostres previsions). Si aquest augment de preus s’acaba traslladant a la inflació subjacent i deixa de ser un fenomen transitori, l’impacte en l’economia pot ser elevat, tant per la via d’un menor consum, com d’una caiguda de la inversió i l’ocupació per la menor competitivitat de les empreses. De fet, les empreses industrials estan patint especialment les dificultats de subministrament i en molts casos no poden traslladar l’increment de costos al mercat ni assumir-lo en els seus marges. 

A hores d’ara, l’impacte de la forta pujada dels preus energètics i dels aliments no elaborats ja s’està traslladant a la resta de productes, atès que al desembre la inflació subjacent —que exclou productes energètics i aliments no elaborats— ha estat un 3,4% superior al nivell que tenia al gener de 2020.   

La Cambra revisa les previsions lleugerament a la baixa, però manté una visió molt optimista 

Finalment, el nostre quadre macroeconòmic de previsions per a Catalunya el 2021-2022 apunta a una recuperació gradual que permetria recuperar el nivell de PIB precrisi a finals d’aquest any. Tanmateix, l’alça de la inflació, la crisi de subministres i la nova onada, ha obligat al Gabinet d’Estudis a revisar lleugerament a la baixa la previsió del 2021 i el 2022, fins al 6,0% i al 6,3%, respectivament (a l’octubre era del 6,1% i 6,5%). Tot i així, les taxes de creixement continuen sent excepcionalment elevades. 

Els principals motors de la recuperació aquest any seran el consum privat i la inversió. Per una banda, el consum privat pot créixer un 5,4% el 2022 (igual que el 2021) beneficiant-se de l’estalvi acumulat i l’eliminació total de les restriccions pel control de la pandèmia. I per altra banda, la inversió podria créixer més d’un 7% afavorida per l’execució dels fons Next Generation EU 

Cal aclarir que el quadre de previsions parteix de les estimacions oficials de creixement del PIB fins al tercer trimestre de 2021 publicades per l’Idescat, que difereixen força de les publicades per l’INE per a l’economia espanyola. Per aquest motiu, cal apuntar que en el cas que es produís una revisió en les xifres de l’Idescat, el Gabinet realitzaria una revisió automàtica de les seves previsions.