Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra reivindica el potencial de la Nova Economia de l’Espai a Catalunya

La Llotja de Mar acull aquest 22 d’octubre una jornada empresarial dedicada a les oportunitats i nous models de negoci que genera la Nova Economia de l’Espai.

08/10/2021

Amb motiu de la Setmana Mundial de l’Espai, que se celebra del 4 al 10 d’octubre, la Cambra de Barcelona reivindica la necessitat de continuar potenciant la Nova Economia de l’Espai com a activitat d’alt valor afegit, intensiva en coneixement i vectora d’innovació i talent, així com les oportunitats que té per desenvolupar-se amb èxit a Catalunya, atès el seu ecosistema tecnològic i empresarial.

A Europa es calcula que un 10% del PIB prové de serveis relacionats i derivats de l’Espai, una activitat que destaca per generar ocupació d’alt valor afegit. A tall d’exemple, a Catalunya, el 72% de les persones ocupades que realitzen tasques relacionades amb la New Space tenen estudis superiors, molt per sobre del 48% del conjunt de l’economia. Per altra banda, cal destacar l’esforç en inversió en R+D que caracteritza el sector aeroespacial, on també s’inclou la New Space.

La Nova Economia de l’Espai és també una indústria en plena expansió al nostre territori. Així, malgrat la crisi de la Covid-19, la previsió del propi sector és quadruplicar l’ocupació en els pròxims anys.

La potencialitat d’aquest sector a més a més rau també en què no és tan sols una oportunitat per a les empreses del sector espacial actual, sinó també per a aquells negocis tradicionals de sectors com l’automoció, el turisme, les comunicacions o l’energia que vulguin utilitzar dades provinents tant dels satèl·lits de telecomunicacions o de la navegació com les d’observació de la Terra, per aplicar-ho als seus negocis i els serveis per la protecció del canvi climàtic amb el sector primari.

Els beneficis econòmics de la inversió a l’Espai estan documentats, amb retorns directes de fins a 10 euros per cada euro invertit. Paral·lelament, un estudi de la London Economics sobre inversió pública en activitat espacial xifra entre 4 i 12 euros el retorn indirecte per cada euro invertit, un impacte associat a la transferència tecnològica, la creació de spin-offs i la innovació.

En aquest sentit, serà vital l’execució del pla estratègic del sector en els propers anys, dins el marc europeu dels fons europeus Next Generation EU perquè aquesta indústria pugui explotar tot el seu potencial i millorar el procés de transferència tecnològica envers a la resta de sectors, amb l’objectiu de maximitzar el seu impacte transformador sobre el conjunt de l’economia catalana.

Barcelona, espai idoni per liderar la Nova Economia de l’Espai

El paper actiu de les universitats i els centres de recerca, el talent que aglutina el territori, la capacitat per atraure inversió estrangera i el seu ecosistema emprenedor i de start-ups, així com l’excel·lent situació geogràfica són clau perquè Barcelona a data d’avui pugui potenciar i liderar el desenvolupament de la New Space.

En línia amb aquest objectiu, que també s’emmarca en els eixos del projecte Catalunya 2030/40, la Cambra ha desenvolupat diferents accions per promoure la New Space a Catalunya com la constitució d’una Comissió de l’Espai, l’organització de jornades amb empreses i la col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals per impulsar l’Estratègia New Space de Catalunya.

En el marc d’aquesta última iniciativa ja s’han dut a terme accions destacades com el llançament amb èxit del nanosatèl·lit Enxaneta, que s’emprarà per millorar el desplegament de serveis de connectivitat global de l’Internet de les Coses (IoT) a tot Catalunya, i el projecte de transformació de l’aeroport de Lleida-Alguaire en un port espacial dedicat a proves de motors, missions de vol suborbital i un parc empresarial.

El pròxim 22 d’octubre la Llotja de Mar acollirà una jornada coorganitzada per la Cambra de Barcelona i el Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori on s’exposaran les oportunitats i nous models de negoci que pot oferir la New Space. Hi participaran ponents tant d’empreses catalanes dels sectors aeroespacial i tecnològic com d’universitats i centres de recerca.

Què és la Nova Economia de l’Espai?

La New Space és una nova filosofia que trenca amb el concepte tradicional de l’Espai en mans exclusivament d’agències governamentals i grans multinacionals, protagonitzada per pimes i empreses emergents del sector aeroespacial que treballen amb independència dels governs i pressupostos molt menors als dels grans contractistes, fet que els permet ser més flexibles i àgils.

Aquest canvi radical en la concepció de l’Espai suposa la supressió de les barreres d’entrada que històricament han existit a la indústria aeroespacial i la possibilitat de desenvolupar projectes més barats però amb aplicacions igualment beneficioses per a la societat com els nanosatèl·lits, les telecomunicacions 5G i l’observació de la Terra i el clima per lluitar contra el canvi climàtic.