Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra valora molt positivament el compromís per soterrar les vies a L’Hospitalet

El president de la Cambra reclama celeritat en la signatura del conveni que ho ha de fer possible i concreció en el calendari d’inici de les obres.

Barcelona, 10 de setembre de 2018. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, valora molt positivament el compromís del ministre de Foment, José Luis Ábalos de tirar endavant el projecte de soterrament de les vies del tren a L’Hospitalet, que actualment divideixen la ciutat entre nord i sud.

Miquel Valls considera que “és una obra fonamental per a Catalunya des del punt de vista econòmic, social i mediambiental”, que ha d’anar lligada a la construcció del túnel de la línia R2 de Rodalies i de l’intercanviador de la Torrassa —que connectarà les línies 1 i 9 del metro amb Rodalies de Renfe.

El projecte executiu del projecte està fet des de novembre de 2009, és per això que el president de la Cambra reclama que “la signatura del conveni es realitzi amb la màxima celeritat possible i s’acompanyi del calendari d’inici obres”.

Es tracta d’una històrica reivindicació, que permetrà importants millores en la xarxa de Rodalies. “És una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic de L’Hospitalet, però també per a la regió metropolitana”, afirma Valls. En aquest sentit, la construcció del túnel milloraria el transport públic per als aproximadament 5 milions d’habitants de la regió metropolitana.

Miquel Valls considera que “aquesta infraestructura convertiria la xarxa de Rodalies de Renfe en el metro regional de Catalunya”. Miquel Valls, alerta que “la no construcció de l’obra unida a la reactivació econòmica, que comporta una major utilització del vehicle, provocaran que s’agreugi el col·lapse circulatori als principals accessos a la ciutat de Barcelona, així com un augment dels índexs de contaminació actuals”.

L’execució del projecte permetria la reconfiguració de la xarxa, donar continuïtat a les línies costa a costa (Vilanova-Mataró) i interior a interior (Vilafranca-Granollers) i equilibrar la càrrega de circulació dels túnels de passeig de Gràcia i plaça de Catalunya, per tal d’incrementar freqüències. També permetria millorar la connexió ferroviària de Barcelona amb l’Aeroport i incrementar l’oferta de serveis entre el Prat i Sants, ja que rebaixaria el nivell de saturació actual de la línia R2.

El projecte del nou túnel a L’Hospitalet integraria l’Estació Central de la Torrassa, que serà l’intercanviador de referència del sud de Barcelona. L’intercanviador de la Torrassa donaria servei a prop de 90.000 viatges diaris, dels quals la meitat realitzarien intercanvis modals, que el situaran entre els 5 intercanviadors amb més demanda intermodal de la regió metropolitana.

L’intercanviador de la Torrassa uniria les línies 1 i 9 del metro amb les línies de Vilanova i de Vilafranca de Rodalies. Igualment, el projecte inclouria la construcció d’una estació soterrada de Bellvitge-el Gornal, fet que donaria un millor servei a aquests barris. També canalitzaria els moviments entre l’àmbit sud del Baix Llobregat i l’àmbit central i oest de la ciutat de Barcelona, a més de les zones logístiques del Port i l’Aeroport.

Aquest projecte permetria transformar nou sòl que es destinaria a localitzar noves activitats econòmiques, en un entorn que destaca per la seva capacitat d’atreure activitats vinculades a sectors estratègics.