Sala de premsa

Notes de premsa

La Comissió de Comerç de la Cambra demana proporcionalitat en les mesures adoptades per les administracions pel comerç i la restauració

Els propietaris d’establiments comercials i de restaurants han fet les inversions necessàries per fer un desconfinament amb les màximes garanties i recorda que no han estat ni l’origen ni focus de transmissió.

22/07/2020

Les restriccions imposades a Barcelona i part de la seva àrea metropolitana per controlar l’onada de contagis de la Covid-19 tindran un impacte molt negatiu sobre el sector del comerç i la restauració, que ja acumulen importants pèrdues fruit del període de confinament i les setmanes posteriors.

De fet, en els dies previs al dissabte 18 de juliol, quan es van decretar aquestes mesures, ja s’observava un descens en el consum als establiments comercials de Barcelona, segons dades de vendes efectuades amb TPV. Si comparem la venda mitjana de TPV dels darrers 7 dies (del 12 al 19 de juliol) amb la mitjana dels últims 30 dies, el consum baixa en tots els tipus de comerços excepte en l’alimentació. La caiguda és d’un 6% a restaurants, 8,5% a cafeteries, 6,1% en roba i 8,5% a altres comerços.

Les noves mesures restrictives el que faran serà aprofundir aquest descens i deixar malmesa encara més la viabilitat dels establiments de comerç i  restauració, molts dels quals pertanyen a petits empresaris/es i autònoms.

És per això que la Comissió de Comerç de la Cambra de Barcelona valora molt negativament les mesures aprovades i les considera desproporcionades. La Comissió està preocupada per la situació que provoca el rebrot i comparteix que s’ha d’incidir en les mesures de distanciament social, obligatorietat de mascaretes, neteja i higiene, però s’ha demostrat que en plena pandèmia els propietaris dels establiments comercials i de restauració han estat a l’alçada i han fet les inversions necessàries per fer un desconfinament amb les màximes garanties. La seguretat dels clients i treballadors, així com també dels mateixos/es propietaris/es està en el seu ADN.

Els sectors de l’alimentació i el farmacèutic han estat exemplars en l’aplicació de les normes bàsiques de seguretat davant la pandèmia. És per això que es demana a les Administracions Públiques que es faci extensiva la mateixa confiança a la resta d’activitats econòmiques.

Així mateix, consideren que algunes de les mesures proposades per al retail considerat “no essencial” com haver de demanar cita prèvia, no garanteix la seguretat sanitària i dificulta la relació amb els clients. Consideren una mesura totalment ineficaç i un perjudici econòmic innecessari per a les empreses.

Pel que fa a la restauració, les mesures addicionals presentades -dos metres de seguretat i reducció de l’aforament al 50%-, es consideren mesures restrictives que suposen un esforç gran per la restauració, que només s’haurien de tenir en consideració quan no sigui possible garantir la distància social davant el rebrot.

La Comissió considera important que les Administracions Públiques en la seva funció sancionadora siguin estrictes en el compliment de les mesures de distanciament social, utilització de mascaretes, higiene i neteja, més enllà de les empreses.

Donat el bon resultat de les mesures de contenció en el sector de les farmàcies, la restauració i l’alimentació, i veient l’eficàcia i professionalitat d’aquests sectors els passats mesos, es proposa adaptar l’aforament a una distància social màxima de dos metres com a mesura suficient per la contenció.

La desconfiança que s’origina amb aquestes mesures contribueix a generar més preocupació  i esdevé una dificultat més que pot provocar tancaments massius d’establiments comercials i turístics i crear una greu situació que afecti a la població sense recursos. A més, remarquen que no han estat els comerços ni els establiments turístics l’origen ni el focus de transmissió.

La Cambra demana que s’intensifiquin les mesures de control amb més proves de detecció de la malaltia i l’augment dels rastrejadors, doncs, malauradament, queda palès que s’ha de conviure amb la Covid-19 fins que no hi hagi unes mesures que immunitzin o minimitzin els seus efectes en la salut de totes les persones.

Addicionalment, es veu amb preocupació l’efecte de certs missatges poc concrets de les administracions i la seva traducció als mitjans de comunicació que, en lloc de protegir els ciutadans i les ciutadanes de la pandèmia, produeixen confusió i un perjudici econòmic innecessari als negocis i empreses, ja que la població tem un nou confinament total i el comerç, especialment durant el cap de setmana, no sabia si havia d’obrir o no, o si havia d’aplicar la cita prèvia, entre d’altres dubtes fruit de missatges poc clars.

A aquest posicionament s’hi han adherit també els col·lectius:

  • Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya
  • Asociación Nacional de Centrales de Compra y Sevicios
  • Barcelona Comerç. Fundació Privada Comerç de Barcelona
  • Barcelona Oberta. Unió d’Eixos Turístics de Barcelona
  • Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona
  • Associació Catalana de l’Empresa Familiar del Retail
  • Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona
  • Federació d’Artesans d’Oficis de Catalunya
  • Gremi de Restauració de Barcelona
  • Gremi d’Hotels de Barcelona
  • Unió d’entitats de Retail de Catalunya