Sala de premsa

Notes de premsa

La Declaració 2022 de la Casa Llotja reivindica la mediació com la millor via per a la resolució de conflictes entre les empreses alternativa als tribunals

Més de 100 d’empreses i entitats han participat a l’acte, entre elles, patronals, multinacionals, col·legis d’advocacia, universitats i organitzacions de la societat civil.

17/03/2022

Més de 100 empreses i entitats han participat a la presentació de la Declaració 2022 de la Casa Llotja, un manifest que reivindica la mediació com el sistema de resolució de conflictes empresarials més àgil, útil i escaient per promoure les relacions fluïdes i satisfactòries entre les empreses i com a alternativa a la via judicial per a la resolució de conflictes.

L’acte, celebrat a la Llotja de Mar amb prop de 240 assistents, ha servit per destacar la necessitat de desjudicialitzar els conflictes empresarials i avançar cap a un canvi de paradigma en la concepció de la justícia que substitueixi l’enfrontament al diàleg. En aquest sentit, la mediació es posiciona com la millor de les vies ja que facilita l’acord entre les parts i permet obrir la possibilitat de mantenir les relacions comercials. A més a més, és un sistema més curt i barat que la via judicial.

La Declaració 2022 de la Casa Llotja reivindica també la llarga i pràcticament inigualable trajectòria de Catalunya en el terreny de la resolució alternativa dels conflic­tes, com ho proven els set segles i mig d’història del Consolat de Mar. Segons el manifest, el llegat d’aquesta institució quasi mil·lenària no té parangó ni equivalència mundials, quelcom que cal reivindicar i reconèixer activament.

Aquesta presentació ha aplegat per primer cop l’empresariat català per expressar un compromís amb la mediació com a eina òptima de resolució de conflictes i promoure-la i difondre-la en el marc del Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona, la institució especialitzada en la matèria més antiga del món que encara avui gaudeix de prestigi i reconeixement internacional. Així, la Declaració 2022 de la Casa Llotja reconeix el Consolat de Mar com l’òrgan de referència i indiscutible al qual recórrer per resoldre conflictes mitjançant la mediació empresarial.

La Llotja, punt de trobada d’empreses i entitats d’arreu de Catalunya

L’esdeveniment ha reunit representants i membres d’organitzacions de tot el teixit econòmic de Catalunya, així com de l’àmbit jurídic, acadèmic i de la societat civil. Entre elles hi havia les patronals Foment del Treball, Pimec i Cecot; empreses com CaixaBank, Laboratoris Esteve, Saba,  Interprofit i el Grup Caixa d’Enginyers; les universitats UB, UIC, UVic, UPC, UAB, UPF, UOC, UdG i URV; i entitats com el Port de Barcelona, col·legis d’advocacia d’arreu del territori –entre ells l’ICAB–  el Centre de Mediació de Catalunya i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Pel que fa a la representació institucional, l’acte ha comptat amb les intervencions de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, el Secretari General del Departament de Justícia de la Generalitat, Joaquim Clavaguera, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i el Cònsol Major del Consolat de Mar, Jordi Domingo. Durant la presentació de la Declaració 2022 de la Casa Llotja també s’ha celebrat una ponència a càrrec de la periodista Rita Marzoa.

Finalment, la presentació de la Declaració 2022 de la Casa Llotja ha comptat amb una notable representació cameral com per exemple el Consell General de Cambres de Catalunya i les Cambres de Girona, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Tortosa i Reus, així com membres del Ple de la Cambra de Barcelona i representants de les delegacions territorials de la Cambra a Barcelona.

Una aposta de país per la mediació

Els beneficis de la mediació empresarial i la reputació del Consolat de Mar han centrat les intervencions dels ponents de l’acte. La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, ha obert l’acte destacant la mediació com “una eina de progrés i econòmic i social, i una aliada per al sistema judicial”. En aquest sentit, ha fet una crida a empreses, institucions públiques i òrgans judicials perquè se sumin al manifest de la Declaració 2022 de la Casa Llotja.

I és que cal reforçar la cultura de la mediació i els beneficis que aporta a les empreses. Aquesta ha estat una de les idees que, a continuació, ha subratllat la periodista Rita Marzoa en una ponència on ha assegurat que “la mediació és una aposta ètica, sostenible, que apuntala relacions a llarg termini”. Marzoa ha convidat també les empreses a apostar per la mediació per projectar una bona imatge tant als clients com als mercats: “Ningú no vol invertir en empreses conflictives”.

Al seu torn, el Cònsol Major del Consolat de Mar, Jordi Domingo, ha compartit amb els assistents de l’acte algunes de les principals aportacions que aquesta institució d’origen medieval, que segons ha explicat, “és el bressol del que avui coneixem com a mediació i arbitratge” i “qui va donar al món el primer codi de comerç internacional”. Seguidament, Domingo ha agraït a les Cambres de Comerç catalanes la “immensa tasca que desenvolupen en el camp de la mediació i de l’arbitratge”

La Generalitat de Catalunya també ha participat als parlaments de l’acte i ha reivindicat “l’aposta de Catalunya per la cultura de la pau, el diàleg i el pacte”. Així ho ha afirmat el Secretari General de Justícia, Joaquim Clavaguera, que ha manifestat la voluntat del Govern de transmetre a la ciutadania  les vies alternatives de resolució de conflictes. Un camí, ha afegit, que cal recórrer juntament amb les Cambres, el Consolat de Mar i els agents econòmics per construir “una Catalunya mediadora”.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de la Presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que ha fet de la seva intervenció un clam a favor de la pau, la negociació i el diàleg, valors que abandera la mediació, en un context en què totes les mirades a Europa estan posades a la guerra a Ucraïna: “La mediació és l’únic camí. La força mai s’hauria d’imposar a la negociació.”, ha afirmat.

Borràs ha elogiat la història del Consolat de Mar com “una de les aportacions al món que ens hauria de fer sentir orgullosos” i una institució que va néixer “amb la voluntat de resoldre els conflictes amb conciliació i desjudicialitzar la societat.” En aquest sentit, Borràs ha felicitat al Consolat de Mar els seus 750 anys d’història i també la Cambra de Barcelona per la seva feina per rellançar el Consolat.

Sobre el Consolat de Mar

El Consolat de Mar és el centre de resolució de conflictes de la Cambra de Comerç de Barcelona, que posa serveis de mediació i arbitratge a disposició de l’empresariat per tal de propiciar la solució dels seus conflictes, d’abast nacional o internacional, tot evitant el recurs al procediment judicial.

Fundat a l’Edat Mitjana, en època de Pere III el Cerimoniós, el Consolat de Mar s’ocupava de resoldre disputes entre els mercaders i regulava els usos i costums de mercaders i comerciants a tota la Mediterrània fins ben entrat el segle XVII. Aquestes regulacions acordades es van recollir en el Llibre del Consolat de Mar, mundialment reconegut com a compendi del dret internacional.

Tot plegat confereix al Consolat de Mar una llarga i inigualable trajectòria de més de 750 anys, més antiga que la de la pròpia Cambra de Barcelona, en el camp de la resolució alternativa de conflictes.

L’advocat expert en mediació Jordi Domingo ocupa el càrrec de Cònsol Major de la institució des de l’abril del 2020 amb la missió de restaurar el prestigi internacional del Consolat i situar-lo com a referent en la resolució alternativa de conflictes. En aquesta línia, l’any 2021 es va engegar una campanya d’acords amb Col·legis de l’Advocacia i Cambres de Comerç per promoure la mediació empresarial a tot el territori i es va renovar la composició del Consell de Vint del Consolat de Mar.