Sala de premsa

Notes de premsa

La Llotja de Mar reuneix més de 400 persones al primer congrés català dedicat a la Nova Economia de l’Espai

Les 2 jornades en què s’ha celebrat el congrés han comptat amb més de 40 experts i expertes del sector de l’espai i representants d’empreses, institucions, universitats i centres de recerca i nombrosos B2B entre inversors i empreses, així com 13 empreses expositores.

20/10/2022

Els dies 19 i 20 d’octubre la Llotja de Mar ha estat l’amfitriona del New Space Economy Congress 2022, el primer congrés català dedicat a la Nova Economia de l’Espai. L’esdeveniment, que ha estat organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ha aplegat més de 400 persones, un èxit de participació que situa Catalunya al centre del debat sobre aquesta nova filosofia que s’obre pas al sector aeroespacial.

Les 2 jornades en què s’ha desenvolupat el congrés han servit, per una banda, per compartir coneixements i experiències entre els participants sobre l’actualitat, les tendències i els reptes de la Nova Economia de l’Espai. En concret, l’acte ha comptat amb 15 ponències i debats amb 42 participants nacionals i internacionals provinents d’empreses, universitats, institucions i centres d’investigació. També hi han intervingut la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i el director general d’innovació i economia digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco.

Amb la voluntat de facilitar el contacte i les relacions comercials, el New Space Economy Congress ha acollit també diferents espais de networking B2B/B2Student i entre empreses del sector amb inversors i estudiants amb més de 50 entrevistes. Finalment, La Llotja de Mar ha disposat d’un espai amb gairebé una quinzena d’empreses expositores.

La Nova Economia de l’Espai és una indústria en plena eclosió a escala internacional immersa en reptes com l’arribada de nous actors, la canalització del talent i la innovació, i la cerca de finançament. Durant el congrés s’han tractat en diferents taules rodones aquests i molts més temes, com l’aplicació de les dades obtingudes de l’observació de la Terra per al desenvolupament de productes i serveis relacionats amb la sostenibilitat, la mobilitat i les Smart Cities.

Entre els ponents internacionals destacats que han protagonitzat les conferències de l’acte es trobaven el  Program Manager del segment Copernicus Space de l’ESA, Guido Levrini, el professor de l’International Space University, Walter Peeters, i Jordi Puig-Suari, reconegut pare de Cubesats i professor de la California Polytechnic State University.

Paral·lelament, l’esdeveniment ha servit per reivindicar el potencial de Catalunya en el terreny aeroespacial i s’han exposat algunes de les principals accions de l’Estratègia New Space de Catalunya, com per exemple, el llançament dels nanosatèl·lits Enxaneta i Menut,  l’Oficina Catalana de l’Espai i la reactivació de la incubadora ESA BIC Barcelona.

La celebració d’aquest congrés suposa un pas endavant respecte de les jornades New Space celebrades a la Llotja de Mar els anys 2020 i 2021 i ha estat possible gràcies al suport de la Digital Catalonia Alliance (DCA) i GTD, així com la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i2Cat, la Fundació KIMbcn, Women in Aerospace Europe (WIA-E) i la International Space University (ISU).

Què és la Nova Economia de l’Espai?

La Nova Economia de l’Espai, New Space en anglès, és una nova filosofia que trenca amb el concepte tradicional de l’espai en mans exclusivament d’agències governamentals i grans multinacionals. Atès que els projectes tenen  pressupostos i temps de desenvolupament reduïts, d’aquesta revolució en són protagonistes pimes i empreses emergents del sector aeroespacial que treballen amb independència dels ministeris de defensa i que són molt més àgils i flexibles. 

Aquest canvi radical suposa la supressió de les barreres d’entrada que històricament han existit a la indústria aeroespacial i la possibilitat de desenvolupar projectes més barats basats en els nanosatèl·lits, amb aplicacions igualment beneficioses per a la societat, com són les telecomunicacions i l’observació de la Terra per lluitar contra el canvi climàtic.

A Catalunya aquest sector factura uns 143 milions d’euros (dades corresponents a l’any 2020), una xifra que es calcula que augmentarà un 276 % en l’horitzó 2025 fins als 539 milions d’euros. En aquest mateix període també es preveu que l’ocupació vinculada al New Space creixi fins als 1.755 treballadors (un +369%). Així ho recull el primer estudi sobre l’Ecosistema New Space a Catalunya, elaborat per la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona amb la col·laboració de l’IEEC i les fundacions i2CAT i KIMbcn, i presentat el desembre del 2021.

La Cambra de Comerç de Barcelona col·labora activament en l’impuls d’iniciatives i projectes a Catalunya relacionats amb la Nova Economia de l’Espai, amb l’objectiu de construir un nou model econòmic basat en el coneixement, la innovació i la tecnologia i el foment del talent i l’emprenedoria. A més d’haver acollit 2 jornades sobre New Space i el New Space Economy Congress 2022, la corporació també compta des del 2020 amb una comissió de l’Espai i Aeronàutica.