Sala de premsa

Notes de premsa

L’aeroport de Barcelona bat el rècord en volum de càrrega aèria el 2019

El volum de mercaderies gestionat amb aeronaus de càrrega pures creix i ja representa el 26% del total.

Barcelona, 17 de febrer de 2020.- L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat ha tancat l’any 2019 amb un moderat creixement en càrrega aèria (+2,5%), tot i assolir la xifra record de 177.300 tones de càrrega aèria. La causa principal de l’alentiment respecte períodes anteriors és la tendència negativa del propi sector a nivell mundial, que ha viscut retrocessos de demanda durant el 2019, molt influenciat per les tensions entre els Estats Units i la Xina, i l’estancament del comerç mundial.

L’aeroport de Saragossa (182.700 tones el 2019), amb el seu model de negoci basat en aeronaus de càrrega pures, supera per primer cop a l’aeroport barceloní, que passa a la tercera posició del rànquing nacional. Tot i així, Barcelona es manté al top-25 d’aeroports europeus de càrrega, segons dades de l’ACI Europe.

Les regions d’Àsia Pacífic, Àsia del Nord i Amèrica llatina no tenen prou oferta des de Barcelona per satisfer la demanda de càrrega aèria amb vols directes

Durant el 2018, les exportacions aèries gestionades des de Barcelona van tenir com a destinacions principals les regions d’Àsia Pacífic i Àsia del Nord (37%), Amèrica del Nord (20%) i Amèrica Llatina (18%). No obstant això, si s’analitza el primer segment del trajecte, és a dir, el primer aeroport d’escala, es dedueix que només les regions d’Amèrica del Nord, Orient Mitjà i Europa van disposar de suficients vols directes i freqüències per donar resposta a la demanda de càrrega aèria cap a aquelles zones. Per tant, des del punt de vista de mercaderies, hi ha prou mercat per disposar de més vols directes amb Àsia Pacífic, Àsia del Nord i Amèrica llatina.

Els sectors elèctric, mecànic i alimentari, els que més van créixer en càrrega aèria el 2018

Catalunya va continuar liderant el rànquing nacional de càrrega aèria en productes farmacèutics i químics el 2018 amb un 40% de la quota estatal. Tot i això, el sector va presentar una moderació del seu creixement anual (+5,6%).

Els sectors que més van créixer són els productes elèctrics i mecànics (+16,2%) i els alimentaris (+14,6%), encara que ambdós queden lluny del sector líder del transport aeri català, el tèxtil.

Qatar Airways supera Emirates per primer cop

Durant el 2019, Qatar Airways s’ha posicionat com a companyia aèria líder en càrrega a Barcelona (21.600 Tn, 12,2% de quota), i supera per primer cop a Emirates (20.900 Tn, 11,8% de quota). A més, les tres grans empreses repartidores de transport urgent (UPS, DHL i FedEx) han aconseguit  una quota del 22% a l’aeroport.

A nivell de destinació, destaca Seül (ICN), que ha incrementat exponencialment les xifres d’exportació i importació directa des de Barcelona (+91% i +68%, respectivament) des que va començar la ruta al 2017. La ruta amb la capital sud-coreana té una molt bona capacitat de càrrega gràcies a l’àmplia connectivitat que ofereixen tant Korean Air com Asiana.

Les aeronaus de càrrega pures (freighters) guanyen importància a Barcelona i ja gestionen el 26% de la mercaderia

La càrrega aèria a Barcelona es mou majoritàriament en avions de passatgers, gràcies a la bona connectivitat intercontinental que es disposa. No obstant, el volum de mercaderies que mouen les aeronaus de càrrega pures (freighters) és rellevant i s’ha mantingut constant els últims anys (entre 19% i 22%), a excepció d’aquest darrer any 2019 que s’ha incrementat fins a un 26% de quota.

En comparació a altres aeroports de referència dins l’àmbit nacional, mentre que Madrid presenta un comportament similar a Barcelona, i gestiona el 22% de la càrrega aèria amb freighters, l’aeroport de Saragossa hi maneja més del 99%, la qual cosa evidencia un model de negoci diferent basat únicament en aeronaus de càrrega pures.

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 36 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.

L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.

Vídeos