Sala de premsa

Notes de premsa

L’Aeroport manté per 4rt any consecutiu el ritme de creixement de càrrega aèria

La carrega aèria a l’Aeroport creix un 11% i se suma als creixements ja positius dels últims tres anys i el consolida dins del top 20 d’aeroports de càrrega europeus.

La càrrega aèria a l’aeroport de Barcelona – El Prat registra a finals del 2018 un creixement estimat superior a l’11% respecte del 2017 i manté el ritme d’increment a dos dígits dels últims tres anys. Tot i aquesta tendència, cal apuntar que el creixement s’ha moderat respecte els anys anteriors, que van ser del 14,1% (2015), 15,9% (2016) i 14,9% (2017). Tot i així, s’estima que el volum total de la càrrega aèria se situarà enguany al voltant de les 175.000 tones, ja que les importacions i exportacions es mantenen equilibrades.

Les companyies d’Orient Mitjà lideren el rànquing de companyies de càrrega al Prat

Emirates i Qatar se situen en primera i segona posició, respectivament, en volum de càrrega aèria transportada el 2018 i superen les integradores DHL i UPS, que se situen en tercera i quarta posició. També destaca la consolidació d’American i Turkish, que se situen en cinquena i sisena posició del rànquing. I cal ressaltar el gran creixement registrat per Air China, amb vols directes a Beijing i Shanghai, així com per Cathay, que opera el vol directe Barcelona-Hong Kong.

Les exportacions aèries de Barcelona ben distribuïdes

Segons els documents que acrediten l’embarcament de la mercaderia (airwaybills) de l’any 2017, les exportacions es mantenen repartides de manera relativament uniforme entre les diferents destinacions. Tot i així, Àsia esdevé el principal continent de les exportacions aèries de Barcelona (31% del total), amb la Xina, el Japó i Tailàndia com a ciutats líders. Cal destacar que la meitat de les exportacions espanyoles cap a Bangkok tenen el seu origen a l’aeroport de Barcelona – El Prat.

Les exportacions a Amèrica del Nord (22%) estan concentrades a Nova York (21%) seguit per Chicago, Los Angeles, Atlanta i Miami. Amèrica Llatina (20%) té un volum de càrrega similar i hi destaquen les exportacions a Mèxic DF (22%), malgrat l’absència de vol directe, seguit per Bogotà, Sao Paulo i Santiago de Xile. A l’Orient Mitjà (17%) són rellevants les exportacions a Dubai, Doha i Aràbia Saudita, on la quota de Barcelona – El Prat sobre el total del mercat espanyol supera el 30%.

Creixement de la càrrega aèria al sector farmacèutic i al de maquinària

A Catalunya la càrrega aèria per sectors econòmics la lidera el sector de la moda (33% sobre el total de càrrega aèria catalana), seguit per la maquinària (18%) i els productes farmacèutics i químics (17%), d’acord amb les dades de l’Agència Tributària del 2017.

Pel que fa a l’evolució de l’últim any, cal destacar el creixement interanual del sector de la maquinària (+31%) i dels productes farmacèutics i químics (+21%), fins a representar respectivament el 31% i el 43% del volum total transportat al mercat espanyol per aquests sectors.

La rellevància de les mercaderies perilloses

En matèria d’exportacions destaca el volum de mercaderies perilloses en carrega aèria, que representen entre un 6% i un 7% del volum de tones, quan normalment solen representar enviaments petits, un 3% del total de peces exportades.

Convé subratllar que en el cas d’aquesta mena de transaccions comercials, la revisió i declaració de mercaderies perilloses tenen una complexitat addicional, fet que fa augmentar el percentatge d’enviaments que registren alguna incidència.

Les noves destinacions obertes el 2017-2018 es consoliden com a noves oportunitats de comerç internacional

Les perspectives per al 2019 són optimistes, seguint la tònica dels últims anys. De fet, casos com els de Hong Kong i Beijing anteriorment esmentats exemplifiquen el fet que obrir una nova ruta crea un flux addicional de càrrega aèria, i evidencien que l’obertura de nous enllaços intercontinentals estimula les operacions de comerç internacional.

Barcelona, que ocupa la 7a posició entre els aeroports europeus per volum de passatgers, ha assolit un ritme de creixement tan rellevant en càrrega aèria els últims anys que li ha permès consolidar-se dins del top 20 d’aeroports de càrrega europeus.

 

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 32 de l’Observatori del Tràfic Aeri de Barcelona. Informe especial de càrrega.

L’Observatori del Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del trànsit aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.

 

Fotografies