Sala de premsa

Notes de premsa

L’Aeroport de Barcelona recupera gairebé la totalitat de les destinacions intercontinentals

Barcelona és la cinquena ciutat en tràfic total de passatgers, durant el període febrer 2022-2023.

La ciutat de Barcelona comptarà aquest estiu amb 46 destinacions intercontinentals actives. Només una per sota del total registrat abans de la irrupció de la Covid-19, quan l’aeroport comptava amb 47 rutes operatives. Una tendència creixent del tràfic intercontinental que en termes relatius es tradueix en una recuperació del 98% de les rutes.

En aquest sentit, per al període estival destaquen les connexions asiàtiques, gràcies a les tres connexions setmanals amb Pequín (Xina) i les set freqüències setmanals amb Seül (Corea del Sud). Tanmateix, des del grup de Gestió i Promoció Aeroportuària (GPA) es considera primordial treballar en la reactivació de les rutes barcelonines a Hong Kong, Lima i Shanghai, atenent el seu volum i importància econòmica.

De fet, el volum de places disponibles per aquesta temporada d’estiu és alt amb 18 milions de seients en oferta. Una dada un 10% superior a l’assolida el darrer estiu, però encara un -9% inferior respecte al total de places operades el mateix període del 2019, abans de la pandèmia.

A més, aquesta represa ja s’està traduint amb un increment del nombre de passatgers. L’aeroport de Barcelona n’acumula de gener a abril d’aquest any 14,2 milions, una xifra un 43% superior respecte el mateix període del 2022. Malgrat això, aquest volum encara se situa un -5,7% per sota del registrat abans de la pandèmia.

En concret, la ciutat de Barcelona se situa en la cinquena posició a escala europea (una ciutat pot tenir diversos aeroports) en tràfic origen o destinació en el període febrer 2022- febrer 2023, just per darrere de Londres, París, Istanbul i Milà. A més, les xifres mostren que l’Aeroport de Barcelona continua com a setè aeroport europeu en tràfic total de passatgers aeris just per sota de Madrid. I, cal destacar, que és el segon aeroport europeu en tràfic amb origen o destinació al mateix aeroport, només per darrere de Londres-Heathrow.

De fet, segons les prediccions d’Eurocontrol, la recuperació a escala general europea de l’operativa de prepandèmia no s’assolirà fins al 2025. Un escenari més pessimista que en anteriors previsions, a causa de múltiples factors actuals a nivell polític i econòmic.

La Comissió Europea està incentivant la sostenibilitat de l’aviació a través del programa ReFuelEU per tal d’obligar a disposar als aeroports europeus de combustibles sostenibles – SAF-. En concret, el propòsit és que el SAF suposi el 2% del combustible per a l’aviació el 2025 i representi el 70% el 2050.

En aquests termes, en l’àmbit nacional, aquest abril del 2023, s’ha creat l’Aliança per la Sostenibilitat del Transport aeri a Espanya (AST) on més de 900 empreses impulsen el desenvolupament d’una aviació sostenible a escala mediambiental, econòmica i social.

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 46 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.

L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.