Sala de premsa

Notes de premsa

Les Cambres aposten per l’ús de pantalles facials per reactivar l’economia

Aquesta mesura, combinada amb el distanciament físic i l’ús de desinfectants, podria garantir una reactivació econòmica que transmeti seguretat i asseguri la viabilitat de molts negocis.

21/05/2020

Barcelona, 21 de maig de 2020.- Les Cambres de Comerç de Catalunya valoren positivament l’obligatorietat de l’ús de mascaretes efectiva a partir d’avui, que permetrien fer un desconfinament amb més seguretat. En aquest sentit, les Cambres recomanen l’ús de pantalles protectores en qualsevol espai fora del domicili, per tal de minimitzar el màxim possible el risc de contagi, tal i com recull el Canal Salut de la Generalitat.

Mitjançant aquests elements es reduirà el contagi en espais que no es pot assegurar una distància mínima d’1,5 metres i on hi hagi riscos de contacte amb possibles elements infectats. L’avantatge de les pantalles és que protegeixen els ulls, el nas i la boca del contagi per la Covid19, així com d’actes reflexes com tocar-se la cara. Si aquesta mesura es combinés amb el distanciament físic, els separadors per mostradors, l’ús de desinfectants i una ventilació adequada dels espais, els establiments podrien ser àrees més segures on transitar, i per tant, es podrien obrir amb normalitat abans. Així es podria accelerar la reactivació de l’economia sense posar en risc la seguretat.

La reactivació econòmica dels negocis és essencial per garantir la viabilitat econòmica del país. Cal crear consciència de què gran part d’ells han hagut de tancar les seves portes durant setmanes, per la qual cosa és indispensable iniciar un retorn immediat a la normalitat per assegurar la seva supervivència. En aquest sentit, són necessàries unes bones mesures de protecció, que permetin vèncer la situació de por actual. Les mascaretes o elements de protecció hi jugaran un paper clau i ens han de permetre afrontar aquest nou dia a dia amb seguretat i tranquil·litat.

Un cops els indicadors marquen una tendència a la baixa, i tot el país ja està en condicions d’entrar a la fase 1 o 2, dependent del territori, des de les cambres considerem essencial donar un pas endavant i fomentar la reactivació de tots els negocis.

De fet, les Cambres de Catalunya consideren que amb aquestes mesures es podrien obrir amb seguretat la pràctica totalitat dels negocis i els establiments. En concret, podrien obrir al 100% els comerços de qualsevol superfície, els centres comercials, els hotels i els museus. Per altra banda, els teatres i els cinemes, els estadis, les fires, les biblioteques, els auditoris i els centres educatius podrien obrir al 50%, i a mig termini, al 100%.

50.000 unitats de la MaskCat preparades per a la seva distribució

Les Cambres de Catalunya segueixen avançant en el desenvolupament de la MaskCat, una pantalla protectora per a ús massiu, no sanitari, dissenyada i produïda en la seva totalitat a Catalunya.

La MaskCat està pensada com a barrera efectiva per evitar el contagi de la COVID-19 via fluids, protegeix els ulls, el nas i la boca, i l’única que evita els actes reflexes de tocar-se la cara. Se n’han desenvolupat dues versions, la 5 íntegrament de plàstic, i la 6, fabricada amb cartró i que compta amb una finestra de plàstic.

En aquests moments la MaskCat es troba en la primera fase de llançament amb la versió 5, de la qual ja se n’han comercialitzat més de 15.000 unitats i al llarg d’aquests dies està previst que arribin al mercat 50.000 unitats de la versió 6.

En les properes setmanes es vol posar en marxa una segona fase de consolidació i produir-la massivament, oberta a tots els fabricants i distribuïdors interessats, en què es calcula arribar a produir  milions d’unitats setmanals. En una tercera fase, es treballa en la internacionalització de la MaskCat cap a altres països. El preu regulat estimat de venda, segons nombre d’unitats de fabricació, pot oscil·lar entre els 0,5 euros i els 2 euros per unitat.

Des de les cambres es considera que en aquests moments caldria pensar en una estratègia que no es basés només en prohibir o permetre la mobilitat. Per aquest motiu, proposen a la Generalitat una campanya de promoció de les pantalles facials integrals que reforci la campanya de comunicació actual on s’explica la importància dels hàbits higiènics com rentar-se les mans i el distanciament físic.

Per últim, les Cambres de Catalunya fan una crida a donar el màxim d’informació i demanar el màxim de responsabilitat a la ciutadania, comptant amb els empresaris com a col·laboradors en aquesta estratègia. És imprescindible un desconfinament controlat que eviti un repunt significatiu dels contagis, però de la mateixa manera, és imprescindible posar en marxa totes les activitats econòmiques possibles, de forma segura i sense posar en risc la salut de la ciutadania.