Sala de premsa

Notes de premsa

L’impuls del sector tèxtil, l’elèctric i l’alimentació fan créixer la càrrega aèria un 19% respecte al 2020

El sector tèxtil continua en primera posició a Catalunya com a sector que més utilitza el transport aeri amb un creixement interanual del 19,5%, però encara un 17,2% per sota dels valors registrats fa un any.  

L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat va tancar l’any 2021 gestionant 136.100 tones de càrrega aèria, un volum un 18,9% superior al de l’any anterior. Tot i aquest bon resultat, encara no s’han assolit les xifres prèvies a la pandèmia. Concretament, se situen un 23% per sota respecte a les registrades durant el 2019. La recuperació de les rutes intercontinentals, especialment les asiàtiques, durant els pròxims mesos serà clau per consolidar el sector. Aquesta és la principal dada de l’Observatori de la Càrrega Aèria que anualment edita la Cambra de Comerç de Barcelona conjuntament amb l’associació BCL (Barcelona-Catalunya Centre Logístic). 

En aquest sentit, i com a dinàmica ascendent, el model de càrrega express/courier va tancar el 2021 representat un 44,8% de la quota de càrrega a l’aeroport, una xifra substancialment superior a la ja registrada el 2020 i que denota una consolidació de la seva presència. De fet, els operadors express/couriers van encapçalar les tres primeres posicions del rànquing de companyies aèries pel que fa al volum de càrrega gestionada (DHL, Amazon Air i UPS, respectivament). Cal tenir en compte, que Amazon Air ha operat mitjançant un ‘leasing’ de les aeronaus de la companyia ASL Airlines. 

El sector de la maquinària i manufactures, i el farmacèutic encapçalen la recuperació de la pandèmia 

El sector tèxtil continua en primera posició a Catalunya com a sector que més utilitza el transport aeri amb un creixement interanual del 19,5%. Un augment que també es plasma en el sector elèctric (+24,6%) i el de l’alimentació (+35,2%), els dos sectors que més creixen respecte a fa un any. Tot i aquests bons resultats, són precisament aquests tres sectors els que encara no han recuperat les xifres del 2019.  

Amb tot, cal tenir en compte que els únics sectors que encara no han superat els volums prepandèmics són el sector de la maquinària i manufactures, i el sector farmacèutic. Aquest darrer continua un any més en segona posició en quant a volum de càrrega transportada.  

Més del 80% de la càrrega aèria amb origen o destí Catalunya utilitza les duanes de la província de Barcelona 

La major part de productes que tenen com a origen o destinació Catalunya arriben o surten a través de duanes del territori català (més del 82% per la província de Barcelona). La Comunitat de Madrid és la segona regió (a nivell duaner) per la qual surten o entren els productes catalans per via aèria, encara que amb molt menys pes. 

No obstant, si s’analitza aquest indicador sectorialment, l’alimentació és l’únic sector que opta per utilitzar majoritàriament les duanes de fora de Catalunya (concretament, Madrid) per tal d’exportar o importar per via aèria els productes amb origen o destinació Catalunya. Els motius poden ser diversos, tot i que el sector apunta com a possible causa l’agilitat en els processos d’inspecció dels peribles a les instal·lacions de Madrid-Barajas, a més de la millor connectivitat amb Llatinoamèrica que ofereix aquest aeroport. 

El valor de les mercaderies per via aèria, a molta distància dels altres modes de transport 

Les mercaderies transportades amb mode aeri a Catalunya durant el 2021 tenien un valor mig de 51,96 €/Kg, un resultat molt superior comparativament a altres modes de transport. Per exemple, en el cas de la carretera, que seria el segon mode de transport en quant a valor de les mercaderies que gestiona, aquest indicador no va arribar als 4 €/Kg. Per tant, el sector aeri esdevé un mode de transport clau, no tant en volum (comparat amb altres modes), però sí en l’alt valor de les mercaderies que transporta. 

Aquest valor varia molt segons el sentit (importació o exportació), així com també els sectors. Per exemple, considerant només el mode aeri, mentre que el sector farmacèutic obté un valor mig de 119 €/Kg en exportació i 51 €/Kg en importació, el sector tèxtil obté 41 €/Kg i 18 €/Kg, respectivament. No obstant, aquests resultats posen el valor el teixit industrial local, atenent que els productes que s’exporten des de Catalunya en general són més valuosos que els que s’importen. 

Presentació de l’Estratègia Logística de Catalunya i el nou Cargo Community System impulsat per Aena: VELLORE 

Durant la jornada organitzada per BCL també es va presentar a la comunitat el projecte ELIEC (Estratègia Logística per a la internacionalització de l’economia catalana) liderat per CIMALSA, on es van detallar les accions i futurs projectes previstos dins l’àmbit de la càrrega aèria, com són el foment de Barcelona perquè esdevingui un hub de càrrega aèria al sud d’Europa i analitzar les potencialitats de càrrega d’aeroports alternatius com Reus, Girona i Lleida. 

Finalment, el gestor aeroportuari Aena, de la mà de Portel (empresa tecnològica adjudicatària del projecte), van presentar el nou Cargo Community System que s’està desenvolupant i que actualment està en fase de proves: VELLORE. Aquest sistema permetrà optimitzar els processos de recollida de càrrega als aeroports, mitjançant (inicialment) tres mòduls: digitalització del procés d’importació, gestió de cites als molls de les terminals i BBDD de conductors. 

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 42 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona. L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del trànsit aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.