Sala de premsa

Notes de premsa

Més de 10 empreses catalanes cerquen solucions en clau de turisme sostenible urbà en una trobada a Dubrovnik

La delegació d’empreses catalanes ha presentat les seves propostes turístiques sostenibles que fa un any que impulsen sota el marc d’aquest projecte europeu 

16/02/2023

Més de 60 pimes de set països europeus s’han reunit a Dubrovnik per trobar solucions en clau sostenible al turisme de les ciutats, durant la conferència internacional del projecte europeu Tourban. Una iniciativa que lidera la Cambra de Comerç de Barcelona i que té com a objectiu donar suport al desenvolupament sostenible de les pimes turístiques europees.   

D’entre el conjunt d’empreses presents, onze pimes turístiques integraven una delegació catalana que ha compartit els seus projectes i els avanços que han fet al llarg del darrer any, sota el paraigua de Tourban, en l’aplicació de la sostenibilitat als productes turístics. Les empreses presents han estat: eXplorins, Winenium, Turismo Vivencial, Accessible Spain Travel, Associació Ethnic Barcelona, Clama Cultura, Identify App, Denatravel, Cloud5 BCN, INOUT Hostel i You Stylish.   

Durant l’esdeveniment s’ha posat el focus sobre els grans reptes que afronta el turisme urbà per ser sostenible: precaucions sanitàries derivades de la pandèmia; pressió sobre els recursos urbans limitats; efectes dels canvis climàtics; convivència entre residents i visitants; la precarietat laboral que presenten les condicions laborals en el sector de l’hostaleria i la restauració, entre d’altres.  

En aquest sentit, el projecte Tourban ha recordat que la incorporació de la sostenibilitat en les activitats i serveis turístics és un pedal essencial per aprofitar les capacitats i habilitats de les pimes turístiques a l’hora de desenvolupar solucions innovadores, que les facin més sostenibles, competitives i resilients 

Per això, la iniciativa europea té com a finalitat oferir suport a les pimes turístiques, ja sigui mitjançant l’obtenció de certificats de sostenibilitat, com col·laborant en l’aplicació de tecnologies avançades o afavorint l’accés a recursos de coneixement a través de la comunitat en línia ‘TourBIZZ’. Una plataforma social digital que ja suma més de 800 membres i que funciona a partir d’una creació d’ambaixadors empresarials de la innovació i la sostenibilitat per a un futur més verd i saludable.  

De fet, el projecte també compta amb un programa d’acceleració del turisme sostenible integrat per aquesta seixantena de pimes europees; i on les empreses integrants han rebut una subvenció de 10.000 euros cadascuna per desplegar productes turístics sostenibles.  

El projecte Tourban, una aposta europea pel turisme sostenible  

Tourban és un projecte europeu liderat per la Cambra de Comerç de Barcelona on hi col·laboren 8 entitats de 7 ciutats europees (Amsterdam, Barcelona, Budapest, Copenhaguen, Dubrovnik, Kiel i Tallinn). La iniciativa compta amb un pressupost total de més d’1,3 milions de euros, dels quals un 75% estan finançats pel programa Europeu per la Competitivitat de les Empreses i Pimes (COSME). A més, en qualitat de subvencions per a tercers, ha atorgat un total de 600.000€ per a pimes turístiques per a ajudar-les a ser més sostenibles, dels quals la corporació n’ha gestionat 100.000 euros dirigits a empreses catalanes.    

El consorci internacional d’aquest projecte està format per l’Institut de Recerca en Turisme a Europa del Nord -NIT (Alemanya), la Cambra de Comerç i Indústria d’Estònia, la Universitat de Ciències Aplicades de Breda (Països Baixos), l’Agència de Desenvolupament Regional de la Ciutat de Dubrovnik (Croàcia), Creative Business Network (Dinamarca), l‘Associació Hongaresa de treballadors d’Hostaleria – VIMOSZ (Hongria), B.LINK Barcelona Strategic Projects S.L (Espanya) i la Cambra de Comerç de Barcelona.