Sala de premsa

Notes de premsa

Osona recupera la xifra d’assalariats de fa un any amb 690 llocs de treball més

La xifra d’assalariats de la comarca presenta una tendència positiva i superior a la mitjana catalana, gràcies al comportament de les empreses del sector terciari.

Osona ha tancat el tercer trimestre amb 5.289 empreses, xifra similar a la del trimestre anterior, però un 6,8% per sota de la del mateix trimestre del 2019. En aquest sentit la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i a un ritme sensiblement més lent que el de la mitjana catalana si es té en compte que la caiguda prèvia no va ser tant profunda. Aquesta és una de les principals conclusions que es recullen del primer Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra d’Osona i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Per activitats i en termes interanuals, la reducció és generalitzada a tots els casos. De major a menor pes sectorial, la contracció del teixit empresarial és del 6% als serveis, -13,3% a la indústria,     -2,3% a la construcció i -1,6% a l’agricultura. Respecte al segon trimestre, predomina l’estabilitat.

Segons la dimensió empresarial, el nombre de microempreses (fins a 10 treballadors i amb un pes del 85% a la comarca) disminueix un 7,5% el tercer trimestre en termes anuals, seguida de la reducció entre la quantitat d’empreses d’11 a 50 treballadors (-3,1% i un pes del 12,3%). En comparació amb el 2T 2020, aquests dos trams es mantenen força estables, mentre que el nombre d’empreses es redueix a les mitjanes (-3,9%) i augmenta a les grans (5,6%). El pes total d’aquests dos trams és del 2,7%, però ocupen la meitat dels assalariats al territori (28.301).

Les empreses de serveis esdevenen el motor de la recuperació del mercat de treball, a data d’avui tenen un 3,8% més d’assalariats que ara fa un any

El nombre d’assalariats es manté estable el tercer trimestre de 2020 respecte al trimestre anterior amb 54.981 (+0,6%), i supera les afiliacions del tercer trimestre de 2019, nivell previ a la pandèmia, amb un augment de l’1,3%. Tanmateix, cal tenir present que aquesta dada recull  els treballadors que actualment estan en situació d’ERTO –a 30 d’octubre hi ha 2.295 persones perceptores d’una prestació per ERTO a la comarca, segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

En termes trimestrals, la recuperació del mercat de treball s’observa als serveis amb un augment de les afiliacions del 2,4%, i a la construcció amb un increment del juny al setembre de l’1,2%, mentre que a la indústria ha continuat la reducció (-2,2%). En termes anuals, els serveis i la agricultura superen els nivells del tercer trimestre de 2019 amb increments del 2,6% i 3,8%, respectivament. Per contra, a la indústria, amb un pes del 35,4% a la comarca, els llocs de treball es redueixen un 2,4%.

Quant als autònoms, aquest darrer trimestre s’han registrat 13.537, xifra similar a la del trimestre anterior (+0,3%) i lleugerament per sota de la del tercer trimestre de 2019 (-0,9%). En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta a la comarca, també perquè les reduccions prèvies van ser majors. Per sectors, el dels serveis és l’únic que presenta una lleugera evolució positiva tant en termes anuals com trimestrals amb uns augments del 0,2% i 0,6%, respectivament. A la resta predomina l’estabilitat respecte al segon trimestre, però en termes anuals disminueix el nombre d’autònoms en tots els casos, especialment a la indústria (-5%).

Pel que fa a les xifres d’atur, el nombre d’aturats ha estat de 9.124 al setembre, un 22,9% més que el mateix mes del 2019 (amb 7.421 persones aturades). A diferència d’altres comarques, el màxim d’aturats des de l’inici de la pandèmia s’ha registrat a l’agost amb 9.444 persones –no s’assolia un volum similar des del maig del 2016.

Una nova eina per analitzar l’evolució econòmica d’Osona

L’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball és una publicació que ha posat en marxa la Cambra d’Osona juntament amb el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona per tal d’oferir una monitorització i seguiment de l’evolució econòmica de la comarca. El document que s’elaborarà trimestralment analitza l’evolució del teixit empresarial, així com del mercat de treball amb dades d’assalariats, autònoms i aturats.

La publicació permetrà així acomplir un dels objectius que es marca la corporació territorial de donar suport i assessorament a les empreses, ja que mitjançant aquesta es podrà monitoritzar la recuperació econòmica del territori per l’impacte de la Covid-19.