Sala de premsa

Notes de premsa

Una eina per predir els nivells de contaminació guanya l’Act in Space 2020

La capital catalana, única ciutat de l’Estat que ha acollit el certamen, organitzat pel Centre Nacional d’Estudis Espacials Francesos (CNES), l'Agència Espacial Europea (ESA) i Aerospace Valley.

 

19/11/2020

Una eina per predir quins paràmetres condueixen a nivells de contaminació més elevats a Barcelona amb dades obtingudes de satèl·lits en òrbita ha estat el projecte guanyador de l’edició estatal del concurs internacional Act in Space 2020, que s’ha celebrat els dies 13 i 14 de novembre a Barcelona amb 97 inscrits i 60 participants.

Es tracta d’una competició bianual organitzada pel Centre Nacional d’Estudis Espacials Francesos (CNES), l’Agència Espacial Europea (ESA) i Aerospace Valley dirigit a empresaris/es, estudiants, desenvolupadors/es i creatius/ves que, agrupats/des en equips multidisciplinaris, han de resoldre un repte en un termini de 24 hores mitjançant una proposta que apliqui la tecnologia espacial.

Un total de 62 ciutats de 40 països d’arreu del món han acollit les diferents edicions regionals del concurs. La ciutat de Barcelona ha estat la seu de l’edició espanyola en format virtual, a càrrec de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació KIMbcn. La celebració de l’acte també ha comptat amb el suport del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

Un gran ventall de reptes

Els/les participants han hagut d’escollir entre un total de 52 reptes d’alt nivell que tocaven temàtiques molt variades, des de la intel·ligència artificial, les telecomunicacions, el tractament de dades i la cursa a la Lluna, a l’energia, la seguretat, el medi ambient, la salut. Aquests desafiaments s’han seleccionat d’acord al seu potencial comercial i de generació d’iniciatives empresarials.

La proposta de l’equip guanyador de l’edició espanyola s’ha centrat en el desafiament de trobar nous usos i aplicacions per a les dades d’observació de la Terra aplicant la intel·ligència artificial. El resultat ha estat una eina basada en Machine Learning que combina dades obtingudes de bases de dades públiques de Barcelona i dels satèl·lits del programa Sentinel de Copernicus per mesurar de manera precisa paràmetres mediambientals com el trànsit i la vegetació de la ciutat.

L’equip creador ha defensat aquesta solució com una eina que posa la tecnologia espacial al servei de l’estratègia urbanística de les ciutats i que pot servir per augmentar la consciència, per exemple, sobre la importància de generar més espais verds per controlar la contaminació. 

La proposta ha convençut el jurat, compost per la vicepresidenta primera de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, el director executiu de KIMbcn, Antoni Paz, i la cap de Women in Aerospace a Espanya i Space Business Developer de GTD, Mireia Colina.

L’espai, un univers de projectes

L’objectiu d’aquest certamen es fomentar l’emprenedoria, estimular la creació d’empreses i promocionar la tecnologia i les dades adquirides a l’espai per canviar la vida dels ciutadans i impulsar l’ocupació. La present edició també ha servit per situar Barcelona com a única ciutat organitzadora de tot l’Estat i reforçar la seva posició com a pol d’innovació al sud d’Europa.

A més de passar a la final internacional de l’Act in Space, els guanyadors de l’edició espanyola han rebut com a premi un pack de serveis de suport a l’emprenedoria de la Cambra de Barcelona i tres mesos de mentoratge gratuït al Programa d’Aceleració Go2Space-Hubs.

La final internacional de l’Act in Space se celebrarà al gener de 2021 entre els projectes guanyadors de les respectives edicions regionals del concurs. Entre els premis als quals optaran s’hi troben un vol parabòlic amb Airbus, sessions d’entrenament en simuladors, difusió internacional del seu projecte i accés a programes de suport per desenvolupar empresarialment el seu projecte.