Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra ha finançat amb més de 360.000 euros serveis adreçats al comerç

El Programa Comerç Minorista ha subvencionat projectes d’innovació per a centres comercials urbans, diagnosis d’innovació comercial i tallers.

 

03/01/2019

Imatge d'arxiu

Barcelona, 3 de gener de 2019.- La Cambra de Comerç de Barcelona ha distribuït 363.300 euros entre el petit comerç, gràcies a la sisena edició del Programa de Comerç Minorista, que compta amb el cofinançament de la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Amb aquest pressupost s’han finançat accions i serveis per a les pimes i les associacions territorials del comerç, que en alguns casos ha representat el finançament del 100%.

Aquest 2018 la Cambra ha donat suport a 30 empreses amb les diagnosi d’innovació comercial, ha organitzat 7 tallers amb 194 assistents i ha finançat 23 projectes de dinamització comercial.

El Programa de Comerç Minorista té com a objectiu principal contribuir a la professionalització i la innovació del sector. En aquest sentit, destaca la col·laboració amb diferents associacions de comerciants amb les que es treballa per complementar els seus plans d’accions amb projectes innovadors, que sovint no es poden desenvolupar perquè no són prioritaris en la gestió diària però sí estratègics a llarg termini.

Així destaquen projectes com el del Born i Sant Andreu de Barcelona, que l’any 2017 van iniciar una prova pilot dels BIDs/APEUs (Business Improvement District/Àrees de Promoció Econòmica Urbana). En l’anterior edició es va finançar el seu pla estratègic i enguany se li ha donat continuïtat amb el finançament del pla de màrqueting i comunicació, per contribuir en la construcció d’aquests projectes de gestió públic-privada.

També se li ha donat suport a projectes que permeten una millor gestió de les associacions comercials com la de la Rambla Catalunya, o la de del carrer Pelai Centre i Rodalies, que han posat en marxa sistemes d’estudi i anàlisi dels fluxos de visitants dels seus eixos comercials. En el cas de l’associació Gaudí Shopping s’ha posat en marxa un sistema de Wifi a la seva zona; a l’Associació Amics de la Rambla, s’ha creat un portal d’ofertes comercials pels seus membres. Altres exemples són Gaixample, on s’ha promogut el foment de la presència digital del comerç associat, o el mercat de Sarrià que ha creat la seva plataforma de venda online.

També s’han finançat accions adreçades a clients com les de Sant Antoni Comerç, Mercat i Encants, que han realitzat diferents i campanyes de comunicació per promocionar la seva nova targeta de fidelització, com també ho ha fet el mercat de la Llibertat de Barcelona. O l’Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Reial que han dut a terme la campanya “Reialitza’t”, per difondre mitjançant càpsules audiovisuals l’autenticitat dels seus establiments a residents i al turisme internacional. La Via Laietana, per la seva banda, ha implementat materials de comunicació dirigits tant al client local com al client internacional i des de la Diagonal, han creat una APP per a fidelitzar consumidors locals i visitants. I altres eixos comercials i mercats municipals, com el de Les Corts, la Concepció, Sant Adrià del Besós, han pogut implementar projectes de digitalització.

Aquestes accions i serveis es concreten en tres programes:

  • Programa Centres Comercials Urbans:

S’adreça a associacions de comerciants d’àmbit territorial i té com a objectiu finançar projectes innovadors de dinamització comercial. Aquest programa complementa amb accions innovadores les actuacions que estan duent a terme les associacions en els seus programes de dinamització comercial. Tot i que es té en compte la realitat de cada associació de comerciants, es prioritzaran projectes de fidelització de clients tant locals com visitants, d’infraestructures i plataformes tecnològiques, de màrqueting digital, etc.

Entre el 2013 i el 2018 s’han finançat 59 projectes.

  • Programa de Diagnòstic d’Innovació Comercial:

És per a pimes i autònoms del sector del comerç minorista que cerquen millorar la gestió del punt de venda, amb independència de la mida i del nivell de desenvolupament empresarial. La innovació pot afectar des de l’estratègia i model de negoci, fins al concepte comercial o l’estratègia comercialitzadora i distribuïdora. En aquest cas, la Cambra de Barcelona ofereix un diagnòstic comercial 100% finançat, amb l’objectiu d’identificar els punts forts i febles, així com les amenaces i les oportunitats; i proposar als empresaris millores innovadores.

Entre el 2013 i el 2018 s’han finançat 371.

  • Tallers de comerç:

Amb aquests tallers es pretén sensibilitzar sobre la importància de la innovació a les pimes del comerç, especialment a les més petites. Mitjançant les sessions es divulgaran metodologies, eines aplicades al sector i bones pràctiques. Així mateix, es persegueix millorar la capacitació dels empresaris, dels directius i dels empleats del comerç minorista, amb l’objectiu de ser més competitius i adaptar-se als reptes i els canvis que afecten al sector (nous hàbits i perfils de consumidors, comerç electrònic, etc.).

Entre el 2013 i el 2018 s’han organitzat 127 tallers amb 2.883 assistents.