Sala de premsa

Notes de premsa

La Cambra de Barcelona aposta per la mobilitat sostenible a les ciutats

El projecte europeu EV Energy ha reunit un centenar d’experts, professionals i representants públics dels àmbits de la mobilitat i l’energia.

08/10/2018

Barcelona, 7 d’octubre de 2018.- La Cambra de Comerç de Barcelona ha organitzat el 4t. seminari internacional del projecte europeu EV Energy (“Electric Vehicles for City Renewable Energy Supply”), centrat en els reptes de la mobilitat urbana vinculats a la transició energètica.

El seminari ha inclòs una jornada de treball, que ha comptat amb la col·laboració del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i la participació de la Plataforma LIVE i de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). Els objectius d’aquesta jornada han estat impulsar el desenvolupament de projectes, comparar polítiques i estratègies, identificar nous models de negoci i facilitar la consolidació local de xarxes de coneixement d’abast europeu.

A més, s’han realitzat dues visites d’estudi per presentar als representants de la resta de socis internacionals del projecte bones pràctiques i casos d’èxit desenvolupats a Barcelona.

Una jornada de treball orientada a les empreses

La primera jornada de treball ha combinat la presentació pública amb dues taules rodones de les polítiques energètiques i de mobilitat de les cinc regions europees que formen part del consorci del projecte EV Energy, amb diversos espais de difusió del coneixement, reflexió i debat, oberts a la participació de les empreses locals interessades en aquests dos àmbits d’activitat.

Els espais de treball oberts als experts i les empreses locals han estat:

  • Un taller peer-to-peer, on s’han dinamitzat cinc taules temàtiques de debat, dedicades a la integració del vehicle elèctric i les energies renovables, als reptes tecnològics, als models de negoci, a la perspectiva social i als aspectes regulatoris.

Les conclusions d’aquest taller han estat posteriorment objecte de presentació pública i de debat obert a tots els assistents de la jornada.

  • Un marketplace, coordinat pel CEEC, on les empreses dels sectors de l’energia i la mobilitat han pogut presentar públicament els seus productes i serveis.
  • Una sessió B2B, també coordinada pel CEEC, on s’ha posat a disposició de les empreses interessades una agenda personalitzada de reunions bilaterals.

Dues visites d’estudi a projectes de mobilitat elèctrica

La primera visita d’estudi, coordinada per la Plataforma LIVE, ha consistit en un recorregut per dos punts de càrrega de vehicles elèctrics d’accés públic i un punt de servei de bicicleta elèctrica compartida (e-bicing), complementat amb una demostració aplicada de dues empreses que presten serveis de motocicleta elèctrica compartida basades a Barcelona (e-Cooltra i Muving).

La segona visita d’estudi s’ha realitzat a les instal·lacions del centre operatiu del Triangle Ferroviari de l’empresa pública Transport Metropolitans de Barcelona (TMB). Durant la visita, TMB ha presentat la seva estratègia d’incorporació de vehicles elèctrics a la seva flota d’autobusos i els assistents han pogut conèixer de primera mà les característiques dels dos models disponibles d’autobús 100% elèctric, així com de les infraestructures de càrrega associades.

En aquest sentit, TMB ha presentat als assistents una unitat Solaris Urbino 18 i una unitat Irizar, ambdues de 18 metres de longitud i 100% elèctriques, amb càrrega ràpida per pantògraf. Aquestes unitats articulades de gran capacitat es destinaran a prestar servei a la línia H16 (Passeig de la Zona Franca – Campus Diagonal-Besòs) i s’alimentaran a les estacions de càrrega en ruta ubicades a cadascuna de les dues capçaleres de la línia.

La visita s’ha completat amb un recorregut a bord del Solaris Urbino 18 i una prova de càrrega en condicions reals a l’estació del carrer Eduard Maristany.

El projecte EV Energy

El projecte EV Energy té per objectiu analitzar, impulsar i implementar polítiques per afavorir l’ús de vehicles elèctrics en àrees urbanes i d’aquesta manera preparar el camí cap a una descarbonització futura dels sistemes d’energia i mobilitat.

A través de la cooperació interregional i de l’intercanvi d’experiències entre stakeholders europeus, EV Energy s’orienta a la integració entre energies renovables i mobilitat elèctrica mitjançant l’ús avançat de tecnologies de la informació i la comunicació, com les smart grids, i d’aquesta manera, actua com a catalitzador d’un desenvolupament urbà sostenible i de l’assoliment dels objectius mediambientals i de descarbonització de l’economia fixats per la Unió Europea en horitzó 2030.

Aquest projecte està cofinançat pel programa Interreg Europe, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), gestionat per la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea.

Més informació https://www.interregeurope.eu/evenergy/

Fotografies