Sala de premsa

Notes de premsa

La integració i la digitalització mediterrània, novetats de la Medaweek Barcelona 2018

La trobada tindrà com a lema “Un Mar, tres continents: compartint objectius comuns”, i amplia els seus horitzons cap a l’Àfrica i l’Àsia.

19/11/2018

Barcelona, 19 de novembre de 2018.- La 12a setmana mediterrània dels líders econòmics (Medaweek Barcelona) se celebrarà els propers 21, 22 i 23 de novembre a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. El fòrum econòmic empresarial està organitzat per l’Associació Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME), la Cambra de Barcelona, la Unió per la mediterrània (UpM), l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), el Consorci de la Zona Franca, junt amb la col·laboració de desenes d’organitzacions regionals i internacionals.

Una de les principals novetats de la 12ª edició de la MedaWeek Barcelona és que sota el lema de “Un Mar, tres continents: compartint objectius comuns”, amplia els seus horitzons cap a l’Àfrica i l’Àsia amb la finalitat d’establir ponts per al comerç i la inversió amb les regions i països veïns del Mediterrani. Per això, aquesta edició, a més de comptar amb una important participació empresarial dels països mediterranis i del Sud d’Europa, obre les seves portes a la participació econòmica i empresarial de l’Àfrica subsahariana. Destaca la presència d’una important delegació del Senegal i Mauritània, entre d’altres, i de delegacions empresarials del Golf i del Sud de l’Àsia.

Paral·lelament, l’edició d’enguany acollirà durant els tres dies nombroses trobades, conferències i debats sobre diferents temes candents de la regió i sectors econòmics en auge. Tot un conjunt que s’estructurarà al voltant de cinc ítems: la innovació i digitalització del mediterrani, el desenvolupament econòmic del nord d’Àfrica, la sostenibilitat del sector hoteler, el potencial de la indústria Halal i el desenvolupament del capital humà.

La trobada, que ha reunit a més de 18.000 persones al llarg de les últimes edicions, permetrà conèixer de primera la situació econòmica de la regió, els sectors emergents i les noves oportunitats que ofereixen els països de l’àrea mediterrània. Es tracta d’una plataforma òptima per a què les pimes que vulguin internacionalitzar-se puguin fer-ho a través de l’oportunitat que els ofereix l’arc mediterrani.

Innovació i digitalització

22 de novembre – http://bit.ly/2OPkQQh

El “1r Fòrum Mediterrani d’Innovació i Digitalització”, fruït de la col·laboració d’Ascame i del Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), tractarà els grans reptes i oportunitats que representen el canvi tecnològic i la revolució digital, ja que esdevenen grans oportunitats per transformar les economies mediterrànies, avançar en la capacitació digital de la seva força de treball, alliberar la creativitat dels joves i donar pas a la tecnologia com un element que faciliti la igualtat de gènere i la inclusió social.

Així mateix, la importància del canvi és latent, ja que més del 66% dels llocs de treball que es crearan durant la pròxima dècada encara no s’han creat i 8 de cada 10 llocs de treball desapareixeran davant l’avenç de les noves tecnologies.

El desenvolupament econòmic del nord d’Àfrica

21 de novembre – http://bit.ly/2PZqK5O

La 15ª edició del fòrum per al Desenvolupament Econòmic del Nord d’Àfrica (NABDF) busca impulsar el paper de l’empresa privada a la regió mediterrània i esdevenir un espai de reflexió i de trobada anual per al sector privat, la banca i els principals inversors regionals, organismes multilaterals i representants institucionals i governamentals.

Per tal d’impulsar aquest desenvolupament econòmic de l’àrea és essencial que els països mediterranis explotin la seva dimensió africana i estenguin la cooperació multilateral amb l’Àfrica. S’estima que una major integració del conjunt del territori podria suposar un increment del 30% del seu PIB en 10 anys.

La sostenibilitat del sector hoteler

23 de novembre – http://bit.ly/2Tla5s2

 Sota el lema “Cap a la sostenibilitat dels Hotels Mediterranis”, el 3er Fòrum Mediterrani d’Hotels obrirà un espai per analitzar en varies sessions de treball aquells aspectes clau per al desenvolupament del sector hoteler. Els principals representants del sector de diversos països parlaran sobre les oportunitats d’inversió i faran un balanç dels resultats i les aspiracions dels hotels mediterranis.

Els països de l’entorn mediterrani compten amb una important capacitat d’allotjament hotelera
-aproximadament el 20% del total a nivell mundial- amb més de 100.000 hotels i un milió de restaurants. Tanmateix, l’espai mediterrani s’ha convertit en una de les principals destinacions turístiques mundials amb una previsió de 420 milions de turistes per a l’any 2020.

El potencial de la indústria Halal

23 de novembre – http://bit.ly/2BbW9d3

El 2n Fòrum Mediterrani Halal analitzarà les principals oportunitats, tendències i inversions de la Indústria Halal -en especial, el sector Alimentació i Begudes; Cosmètica i Farmàcia; Turisme- i el seu impacte en la Mediterrània.

Amb més de 1.600 milions de musulmans en tot el món -aproximadament el 23% de la població mundial- el número d’empreses que cerquen obtenir el segell Halal ha anat en augment i la potencialitat de creixement per al sector agropecuari mediterrani és enorme. L’interès empresarial sobre la indústria Halal és conseqüència del valor econòmic que representa, atès que sense la banca i finances està valorada en més de dos bilions de dòlars i s’estima que al 2023 assolirà els tres bilions de dòlars.

El desenvolupament del capital humà

22 de novembre – http://bit.ly/2Tfnhit

La 2a edició del Fòrum del Capital Humà mediterrani tractarà les oportunitats que poden aportar la diversitat i la mobilitat del talent, així com la necessitat de la digitalització dels recursos humans tant des de la perspectiva formativa com organitzativa.

La trobada del capital humà juga un paper important a l’hora d’entendre la importància d’aquest factor, diversos experts i empreses tractaran les últimes experiències i pràctiques dutes a terme i abordaran com afrontar el present i futur d’aquest actiu.