Sala de premsa

Notes de premsa

El Consolat de Mar aposta per ser un referent de la mediació i contribuir a la desjudicialització

L’acte ha comptat amb la presència de la Consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, i de representació empresarial, política i jurídica. 

21/09/2021

El Consolat de Mar de Barcelona fa un pas endavant en el marc de la diada de Sant Marc per convertir-se en un referent en el camp de la desjudicialització i de la solució alternativa dels conflictes empresarials. A més, l’entitat prioritzarà impulsar la mediació i altres sistemes de resolució de conflictes empresarials, per evitar el recurs als tribunals de justícia i afavorir la presa de decisions en el marc empresarial.  

La declaració, que s’ha dut a terme a La Llotja de Mar en el marc de la tradicional jornada patronal, ha comptat amb la presència de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, el Cònsol Major, Jordi Domingo, i els membres del Consell de Vint, l’òrgan de govern del Consolat, i la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró. 

Durant l’acte, també hi ha participat la magistrada i fins fa poc degana dels jutges i jutgesses de Barcelona, Mercè Caso, qui ha tingut un paper rellevant, ja que ha pronunciat la conferència principal sobre la necessitats dels acords en el món de la justícia, sota el títol “La indispensable necessitat d’arribar a acords. La justícia a les nostres mans 

El teixit empresarial, polític i jurídic a favor del diàleg i el consell com a via resolutiva 

En aquesta línia, per primera vegada, la Cambra de Comerç i el Consolat de Mar han aplegat al saló de Cònsols de La Llotja de Mar una nodrida representació del món cameral, empresarial, polític i judicial de Barcelona i Catalunya, que ha mostrat un suport unànime a favor de la solució dels litigis entre comerciants, industrials i gent d’empresa al marge de l’actuació dels tribunals de justícia. Dels empresaris destacaven figures com la del president de LaFarga Lacambra, Oriol Guixà; dels líders gremials i associatius, el president del gremi de Restauració, Pere Chias, i el dels Cerealistes de Barcelona, José Luis Esteban, i de les patronals Foment i Pimec, Anna Cornadó i Anna de Quirós.  

D’altra banda, el Cònsol Major ha pres jurament als nous Cònsols que s’incorporen a la institució, entre els quals figuren grans juristes a favor de la mediació, com és el cas de l’ex magistrat Pascual Ortuño.  

Per últim, el Cònsol Major ha presentat la campanya ¾ de Mil·lenni, que es promourà durant tot aquest any per retre homenatge al paper històric, institucional i universal del Consolat de Mar, tot ressaltant la seva plena vigència en l’actualitat. 

La diada de Sant Marc, una mirada històrica  

El Consolat de Mar és l’antecedent corporatiu de la Cambra de Comerç de Barcelona en temps de Pere el Cerimoniós i va servir per establir els drets i usos mercantils de la zona de la Mediterrània. 

Sant Marc és la festa institucional del Consolat de Mar, òrgan de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona que exerceix les funcions arbitrals, de mediació i conciliació dels conflictes mercantils, tant en l’àmbit nacional com internacional.