Sala de premsa

Notes de premsa

L’acompanyament al client, la sostenibilitat ambiental dels negocis, els fons Next Generation EU i l’impacte de les fintech, principals reptes del sector financer

Més de 200 participants prenen part de la primera jornada de la Cambra dedicada al finançament empresarial, on una desena d’operadors han analitzat el futur i present del mercat financer.

23/05/2023

Més de 200 membres i una desena d’entitats financeres reflexionen sobre el present i futur del mercat financer en el marc de la primera jornada de la Cambra de Comerç de Barcelona dedicada al finançament empresarial. La iniciativa ha estat liderada pel Servei de finançament Cambra, l’àrea de la corporació dirigida a impulsar la connexió del sector financer amb l’empresariat català.

El Servei Finançament Cambra s’ha convertit en una bona eina d’acompanyament empresarial, que va un pas més enllà: treballa per impulsar el creixement de les empreses, posant-les en contacte amb els agents del sistema financer”. Amb aquestes paraules, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, ha defensat l’aposta d’aquest projecte motivat per la necessitat d’acompanyament financer que va detectar la corporació entre les empreses, fet que la pandèmia va reafirmar després de les més de 2.400 consultes rebudes en el marc del programa Aixeca el teu negoci. També, ha posat en relleu la feina que s’està duent a terme. Enguany l’àrea de finançament de la corporació ja ha tancat 16 acords que han permès obtenir més de 2 milions d’euros en qüestió de finançament; ha assessorat a més de 150 empreses i ha celebrat una vintena de sessions formatives, on s’han abordat temes que van des de les solucions de rènting tecnològic, a les modificacions de la llei concursal, passant per com enfocar la gestió financera per generar valor a l’empresa.

L’acte que ha comptat amb la participació activa d’una desena de directius i gerents d’empreses financeres, que són membres del Servei Finançament Cambra, ha servit per debatre sobre la situació del sector financer i avaluar els seus reptes i oportunitats.

En concret, a la primera taula, Cap a on va la banca? Reptes, oportunitats i amenaces, la directora de banca corporativa de Bankinter a Catalunya, Dolors Casas Folch, la directora comercial de la territorial a Catalunya del Banc Sabadell, Marga Valcarce Argilaga, el director de banca corporativa a Caixa d’Enginyers, Jaime Asián, i el director del Centre Negocis Empresa de Barcelona a Ibercaja, Albert Salvador, han coincidit en subratllar que la proximitat i l’acompanyament del client, la sostenibilitat ambiental dels negocis, l’agenda 2030 i els Next Generation EU són els principals reptes financers amb els quals es troba la banca tradicional actualment.

Mentre que en la segona taula, dedicada a les Noves eines de finançament empresarial, el cofundador i gerent d’AYCE Consulting, Ángel Cánovas, el cofundador i gerent de Focus Partners, Josep Castellà, el CEO de Novicap, Loïs Duhourcau, el chief investor relations de Laurion, Roger Inhiesto, el chief sales and marketing officer d’Iberent, Xavi Martínez, i el director comercial i de desenvolupament de negoci de Beka Credit, Jerónimo Sánchez, han apuntat que les fintech són la clau per a revolucionar la forma en què s’han presentat i s’han entès els serveis administratius i financers fins ara.

L’esdeveniment, que ha estat conduït pel periodista econòmic de TV3, Albert Closas, ha comptat amb una ponència inaugural del director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs. La xerrada, anomenada D’on venen els diners?, ha fet un recorregut històric sobre el sector financer i una anàlisi dels casos empresarials d’èxit i el mètode que van seguir per trobar inversions i accelerar el seu creixement: mecenatge, business angels, crowfunding o inversions d’impacte, entre d’altres.  

Per clausurar la jornada pionera s’ha celebrat una sessió networking entre les empreses financeres i els participants per continuar oferint un espai on fomentar els ponts entre les diferents  entitats i operadors financers del mercat català i les empreses i empresaris del territori,  per així contribuir millorar la cultura financera i ajudant-los a accedir al finançament.

El Servei de Finançament Cambra: promoció i accés al finançament empresarial

Es tracta d’un servei de la Cambra de Comerç de Barcelona que treballa per millorar la cultura financera de l’empresariat del territori i contribuir a dotar-lo d’eines per cobrir les seves necessitats de finançament. Contempla tant la resolució de dubtes financers com l’assessorament personalitzat a empreses amb l’objectiu de detectar les seves necessitats econòmiques i facilitar-los les alternatives de finançament més adequades en cada cas. Actualment, la iniciativa compta amb una borsa formada per aproximadament una vintena d’entitats, institucions i altres operadors del mercat financer.