Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona dobla els passatgers amb els Estats Units en 4 anys

L’aeroport de Barcelona creix amb força a Amèrica del Nord i continua sent la principal portada d’entrada i sortida de l’Estat als mercats d’Àsia, Àfrica i Orient Mitjà.

Creixement aeroport de Barcelona

Barcelona, 11 de juliol de 2019.- La connexió entre l’aeroport de Barcelona Josep Tarradellas – El Prat i Amèrica del Nord continua creixent amb força dins l’Estat espanyol i ja representa el 40,5% del total de passatgers entre Espanya i Amèrica del nord (Canadà, els Estats Units i Mèxic), i iguala el volum de Madrid, gràcies a l’augment interanual del 16,8%.

En aquest sentit, la primera connexió origen/destinació des de Barcelona és Nova York, amb un creixement respecte el període anterior del 15% i un 78% del passatge en vol directe, donada la gran quantitat d’oferta entre les dues ciutats. També cal destacar el creixement del 40% respecte el període anterior de Los Ángeles i San Francisco, on el 57% i el 49% respectivament van ser passatgers en vols directes, confirmant la rellevància de la connexió de Barcelona amb Califòrnia, gràcies a l’oferta de Level i Norwegian.

Aquestes xifres permeten duplicar el volum de passatgers entre Barcelona i els EUA durant el període 2014-2018, i passar d’1 milió de passatgers a 2 milions amb una taxa de creixement anual compost del 19%

El percentatge de passatgers que viatgen en classe business se situa entre un 8-15% segons l’origen / destinació.

Per altra banda, la connexió de Barcelona amb Àsia també creix de manera important i assoleix una taxa interanual del +16%. Cal remarcar que Barcelona continua sent la principal porta espanyola d’entrada o sortida del trànsit aeri amb Àsia, Àfrica i Orient Mitjà per davant de l’aeroport de Madrid.

La importància de l’aeroport de Barcelona a nivell europeu

L’aeorport de Barcelona continua en la setena posició per volum de passatgers durant l’any 2018. Una posició que millora substancialment en quant al tràfic d’origen i destinació, és a dir, sense comptar el passatger de connexió, ja que l’aeroport de Barcelona se situa en segona posició només darrera de l’aeroport de Londres Heathrow. Aquesta dada posa de manifest el marge de creixement que té l’aeroport de Barcelona en passatgers de connexió respecte als seus competidors europeus amb molts més vols de llarg radi que afavoreixen aquests passatgers de connexió.

Així mateix, a nivell europeu també cal afegir que la ciutat de Barcelona es manté en la cinquena posició com a ciutat en nombre de passatgers. En el volum anual acumulat fins a març de 2019, Barcelona es manté en cinquena posició per davant de Milà.

Augment de passatgers a l’aeroport

El trànsit aeri a l’aeroport de Barcelona en el període d’abril 2018 a març 2019 augmenta considerablement en passatge i assoleix 3 milions de passatgers més. Concretament, la variació interanual en els tres segments es distribueix així: nacional (6,2%), europeu (5,4%) i intercontinental (11,1%), respecte al mateix període anterior.

Es destaca el creixement del segment nacional i especialment el segment intercontinental amb un augment de 800.000 passatgers. Aquest creixement permet que el passatge intercontinental representi un 16% del volum total de passatgers.

Aquest excel·lent comportament del passatge intercontinental es deu en gran part a la bona marxa del mercat estatunidenc, que amb un creixement interanual del 21% assoleix la cinquena posició dins el rànquing de països d’origen/destinació Barcelona. Els països europeus continuen encapçalant les quatre primeres posicions (Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya). Ara bé, Portugal també irromp amb força i es situa en 6a posició amb el creixement interanual més elevant, un 26%.

Empresarialment, el trànsit de Barcelona està dominat un 38% per Vueling, seguit de Ryanair (15%) i Easyjet (7%). En tot això, cal destacar el creixement per sobre del 15%, respecte el mateix període de l’any passat, d’Iberia / Level, WizzAir, Eurowings i TAP Air, i els estancaments de les grans companyies com Air France KLM i Lufthansa.

Novetats en la temporada d’estiu

Pel que fa a la nova temporada d’estiu 2019, Barcelona incrementa la seva oferta internacional amb noves destinacions a Santiago de Xile (Level) i Ciutat de Mèxic (Aeromexico).

A més, també s’inauguren tres noves rutes a destinacions ja existents com són: Chicago (Norwegian), Toronto (Westjet) i Nova York JFK (Level); i s’augmenta la freqüència en 11 destinacions que ja s’operaven. En aquest terreny destaca especialment l’aposta de Level augmentant de 4 a 7 les freqüències setmanals a Buenos Aires, així com el canvi d’aeroport d’Oakland a San Francisco.

Des del punt de vista de l’aeroport, s’observa un creixement superior en oferta de seients a la T2 (4,2%) que a la T1 (2,4%) on hi ha més marge de creixement.

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 34 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.

L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del trànsit aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.