Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona es prepara per a rellançar la connectivitat aèria

Com a mesures de contingència estableix garantir la connectivitat amb 19 grans hubs mundials i europeus i el monitoratge constant de noves oportunitats de mercat.

13/05/2021

El Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) ha presentat el seu nou Pla Estratègic 2021-2024, el qual ha estat redactat amb l’objectiu de recuperar els vols que s’han perdut a conseqüència del fort impacte de la pandèmia de la Covid-19 en el sector aeronàutic.

Es tracta del full de ruta pels pròxims quatre anys perquè l’Aeroport Josep 2 Tarradellas Barcelona-El Prat torni a recuperar el seu posicionament intercontinental després de la caiguda de tràfic de passatgers més gran de la història. El Pla inclou una valoració de l’impacte de la Covid-19 en les rutes aèries i aerolínies de tot el món, identificant factors claus per a la recuperació i la sostenibilitat de l’oferta de vols a l’aeroport, com és, per exemple, garantir la seguretat sanitària dels passatgers en el seu pas per les instal·lacions.

En aquest sentit, l’aeroport ha obtingut la certificació “Airport Health Accreditation” de l’Airport Council International (ACI), que l’acredita com a aeroport sanitàriament segur.

Així mateix, també considera la variació del comportament del viatger en tots els segments de viatge. Els passatgers de negoci poden ser més difícils de recuperar per les restriccions de les empreses i la nova força del teletreball; mentre que la demanda latent de viatjar per motius d’oci i per motius familiars i d’amistat continua sent molt forta segons les enquestes sectorials. En la situació actual, el passatger és més flexible i viatja cap aquelles regions amb les quals existeix connectivitat, havent guanyat importància el turisme de proximitat i les reserves d’última hora. Els costos sanitaris (proves PCR, vacunació, etc.) poden ser obstacles importants a l’hora de la recuperació de l’activitat.

La connectivitat amb els hubs europeus i mundials i el monitoratge continu d’oportunitats com a mesures de contingència

El Pla Estratègic 2021-2024 fixa dos objectius de treball i vigilància essencials com a mesures de contingència enfront de la crisi actual de cara a assegurar l’accessibilitat global de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat:

  • Garantir la connectivitat amb 19 grans hubs mundials i europeus, ja que aquests serveixen com a nodes de per accedir a qualsevol destinació rellevant arreu del món. Molts d’aquests hubs ja estan amb ruta directa i amb volums importants de freqüències diàries, mentre que amb els altres s’espera tenir connectivitat a curt termini.
  • Mantenir un monitoratge constant i exhaustiu de les oportunitats de mercat que seguiran apareixent, tant com a resultat de la total reestructuració del sector aeronàutic com per la millora de la capacitat actual de Barcelona per atreure viatgers. Alguns exemples podrien ser l’aparició de noves rutes de llarg radi de baix cost (per les quals l’aeroport ha demostrat tenir potencial) o la recuperació dels congressos, fires i creuers a la capital catalana.

Tres nivells de priorització en la recuperació dels vols

El Pla Estratègic 2021-2024 ha establert tres categories de connectivitat de diferent prioritat amb l’objectiu de promoure la reactivació de l’activitat dels vols intercontinentals a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat:

  • Connectivitat prioritària: 14 destinacions.

Amèrica del Nord: Chicago, Miami, Nova York, Los Angeles, Toronto, San Francisco, Atlanta, Ciutat de Mèxic. Amèrica del Sud: Lima, Sao Paulo. Àsia: Beijing, Shanghai, Hong Kong, Seül.

  • Connectivitat addicional: 6 destinacions.

Amèrica del Nord: Montreal, Boston, Washington Amèrica del Sud: Santiago de Xile Àsia: Islamabad, Lahore, Amman

  • Noves connexions: 3 destinacions.

Delhi, Tòquio, Texas (Dallas/Houston)

Full de ruta en tres etapes

El Pla dibuixa un full de ruta en tres etapes: pel 2021 i 2022 es marca com a fita recuperar aquelles rutes d’alt impacte que connecten l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat amb destinacions que són centres claus per motius econòmics i culturals, pels grans volums de passatgers, per l’elevat impacte social i per l’accés a grans centres de coneixement.

En els anys 2022 i 2023 les tasques del CDRA s’orientarien tant a recuperar la connectivitat històrica romanent que existia abans de la pandèmia com a detectar noves oportunitats de mercat per operadors desapareguts de les rutes i/o noves companyies o fusions de companyies. Finalment, la darrera fase del pla es centra en la creació de noves connexions prioritàries fins ara no servides, l’entrada de nous operadors i l’augment de freqüències.

Igualment no es descarta la possibilitat que fins i tot en els primers anys del pla pugui haverhi moviments d’estratègia de companyies i reestructuració del sector que puguin accelerar la connectivitat de Barcelona obrint noves oportunitats. Tal com està succeint en les rutes de curt i mig radi no es descarta que puguin arribar noves rutes. Molts cops es vola on no hi ha tantes restriccions dels governs, però en canvi de llocs on hi ha gran demanda es difícil viatjar.

L’Aeroport comença a recuperar-se dins del context europeu

La situació del sector aeri en el primer quadrimestre del 2021 a escala global és de lleugera recuperació, però encara lluny de les xifres d’abans de la pandèmia de la Covid-19. Per la setmana del 18 d’abril, el nombre de vols en tot el món ha augmentat un 26,6% en comparació amb el mes de febrer del 2021, però encara representen una caiguda del 44,8% respecte al març del 2019.

Pel que fa al conjunt dels aeroports de l’Estat, les taxes de recuperació són notablement inferiors a les del conjunt del planeta. Així doncs, encara que les operacions durant la setmana del 18 d’abril al febrer han crescut un 22,3% respecte el febrer del 2021, en comparació el març del 2019 s’han perdut el 78,1% dels vols.

Posant el focus sobre l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, cal dir que aquest està mostrant signes de recuperació dins del context europeu. Com a exemple, l’1 de març del 2021 ocupava la 22a posició en el rànquing d’aeroports amb més tràfic (considerant els aeroports d’Istanbul), mentre que després de la primera quinzena de l’abril havia escalat fins a la 15a plaça.

Tot i això, la seva recuperació també segueix un procés lent, amb una mitjana d’un 78,3% menys d’operacions durant la setmana del 12 al 18 d’abril en comparació amb el mateix període del 2019. Per exemple, mentre que el 18 d’abril del 2019 hi va haver 1.035 vols a l’aeroport català, el mateix dia d’aquest any la xifra fou només de 246.

Centrant-nos en les rutes intercontinentals, cal destacar que l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha recuperat la connexió amb destinacions de tot el món, tant d’Amèrica, com d’Àsia, l’Orient Mitjà i Àfrica.

Actualment, l’aeroport opera vols a dues destinacions d’Amèrica, a Miami (American Airlines) i Buenos Aires (LEVEL). Amb Àsia, l’aeroport ha restablert la ruta a Singapur (Singapore Airlines) i amb l’Orient Mitjà, a Doha (Qatar Airways), a Dubai (Emirates) i Abu Dabi (Etihad). Pel que fa a l’Àfrica, l’aeroport ha reprès les connexions amb El Caire (Egypt Air), Dakar (Senegal Airlines, via Casablanca) i Banjul (Vueling), a més a més de les rutes amb Marroc, temporalment suspeses per les autoritats marroquines, a Casablanca (Air Arabia 5 Maroc i Royal Air Maroc), a Fez (Air Arabia Maroc), Marràqueix (Air Arabia Maroc i Ryanair), a Nador (Air Arabia Maroc) i Tànger (Air Arabia Maroc i Royal Air Maroc).

Durant les últimes setmanes, les aerolínies que operen a l’aeroport han començat a anunciar la incorporació de noves rutes de llarg radi pels propers mesos. A partir del juliol, LEVEL operarà vols regulars a Cancún i Emirates recuperarà els vols de la ruta amb Mèxic.

La comunicació com a eina clau per la recuperació dels vols

En aquests moments d’incertesa, les companyies aèries estan molt atentes a aprofitar oportunitats de restablir vols o fins i tot d’aprofitar finestres temporals per fer vols puntualment. Per tant, és important estar en bona comunicació amb les companyies per aprofitar ràpidament el mercat si hi ha oportunitat i oferir suport per acompanyar la ruta. Amb aquesta finalitat, el CDRA participa i organitza actes d’apropament entre els diferents agents del sector aeronàutic on ofereix els seus serveis a aquelles companyies que poden estar interessades a operar a l’aeròdrom català.

Entre els dies 26 i 29 d’abril, el CDRA participà en el Routes Reconnected, un esdeveniment virtual per estimular la recuperació del sector aeri i després del shock provocat per la Covid19. Durant aquests quatre dies el comitè es va reunir amb diverses aerolínies interessades en recuperar els vols amb l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat o en oferir nous serveis.

D’altra banda i després de l’èxit de la 1a edició el setembre del 2020, el CDRA organitza la 2a BCN Air Route Meeting Week. Es tracta d’una iniciativa que entre els dies 25 de maig i el 4 de Juny reunirà de manera virtual a les principals aerolínies intercontinentals i els agents econòmics i socials de Catalunya i que té com a objectiu recuperar els vols de llarga distància.