Sala de premsa

Notes de premsa

Canadell demana a la ministra Maroto mantenir el confinament total fins que no es garanteixin tests i EPIs per als treballadors

La trobada amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, s'ha mantingut en el marc d'una trobada amb els presidents de les Cambres espanyoles.

10/04/2020

El president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ha traslladat a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en el marc d’una reunió de les Cambres espanyoles, la necessitat de disposar d’EPIs i tests per poder retornar amb seguretat el dimarts 14 d’abril als llocs de treball, així com també la preocupació del teixit empresarial català per la falta de finançament addicional. Segons Canadell, un retorn gradual i ben planificat és essencial per evitar una recaiguda en els propers mesos, fet que afectaria molt més greument tant el sector sanitari com a l’entorn econòmic i allargaria encara molt més la recuperació econòmica. Des del ministeri han avançat que estan treballant per assegurar que els treballadors i treballadores disposin dels elements de seguretat necessaris i que en breu s’informarà al respecte.

Durant la trobada el  president també li ha transmès la preocupació que hi ha entre els empresaris pel Reial Decret 13/2020 pel qual s’adopten determinades mesures urgents en matèria d’ocupació agrària, i en què s’obliga als empresaris a fer-se responsables de les mesures de seguretat enfront la Covid-19 i també per l’aprovació via silenci administratiu de nombrosos ERTOs. Canadell ha defensat que el Ministeri hauria de ser clar en aquests termes per evitar mals majors en els propers mesos. Unes peticions de les quals ha pres nota la ministra, qui ha assegurat que s’estudiarà el decret en qüestió.

Així mateix, durant la reunió també se li han fet arribar algunes de les propostes que porta dies treballant la Cambra de Barcelona junt amb la resta de Cambres, entre elles, l’avançament del pagament a proveïdors per part de les administracions públiques, una mesura de suport que suposaria una injecció de liquiditat a l’economia de 14.000 M€; i també l’aplicació de mesures fiscals claus per garantir liquiditat a les empreses com l’actualització de les Bases Imposables negatives acumulades (IS) i de les pèrdues a compensar (IRPF) o l’anticipació de la compensació de pèrdues amb els beneficis declarats l’any 2018.

Canadell ha defensat el paper de les Cambres a Catalunya com un actiu clau en la reactivació econòmica i empresarial gràcies a la seva capil·laritat i coneixement del territori. En aquest sentit,

Canadell ha explicat la iniciativa que les Cambres de Catalunya han posat en marxa sota el títol Que cap empresa tanqui, una campanya que té com a objectiu donar suport a tots els actors econòmics del país i contribuir a informar de les mesures de suport i ajuts que tenen al seu abast.

A la trobada amb la ministra Reyes Maroto hi han participat els presidents de les Cambres espanyoles i el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet. Maroto ha assegurat que l’executiu treballarà per a un retorn a la normalitat gradual i que l’empresa ha de jugar un paper central en el procés de recuperació i reconstrucció econòmica.