Sala de premsa

Notes de premsa

Catalunya presenta el 2016 el millor balanç econòmic de la darrera dècada

Catalunya aspira a ser una referència en la Indústria 4.0.

22/06/2017

El balanç econòmic del 2016 ha estat molt positiu i de cara al 2017 preveiem un comportament similar de l’economia catalana, amb taxes de creixement a l’entorn del 3%. La crisi ha estat molt intensa, però la sortida de la recessió està sent també molt ràpida. El 2016 s’ha superat, per primera vegada, el nivell de PIB de 2007, però encara ens queden tres anys, com a mínim, per tornar a recuperar els 4 milions de llocs de treball que hi havia abans de la crisi.

Aquestes són les principals conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya 2016, patrocinada per Banco Santander, que s’ha presentat aquest matí a la Casa Llotja de Mar, i que aquest any s’ha dedicat monogràficament a analitzar la situació de la Indústria 4.0 a Catalunya. L’acte ha estat presidit per Carles Puigdemont, president de la Generalitat; Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Catalunya i Luís Herrero, subdirector general del Banco Santander i responsable a Catalunya. La presentació ha anat a càrrec de Carme Poveda, directora de la Memòria Econòmica, Xavier Ferràs, degà de la UVIC i Oriol Amat, catedràtic de la UPF.

La franja mediterrània lidera la recuperació econòmica a Espanya
Catalunya està sortint de la crisi amb més força que el conjunt d’Espanya. Des de l’any 2013, l’economia catalana registra taxes de creixement del PIB més favorables que Espanya. Com a resultat d’això, Catalunya està augmentant progressivament el seu pes econòmic en el conjunt del PIB espanyol fins assolir el 19%, el valor més elevat des de l’inici de segle. De fet, entre 2013 i 2016 el creixement mitjà anual del PIB a Catalunya ha estat de l’1,9% enfront de l’1,5% del conjunt d’Espanya, situant-se al capdavant de totes les comunitats autònomes, juntament amb la Comunitat Valenciana i Múrcia, també situades a la franja mediterrània. El motor econòmic actualment està centrat en el Mediterrani, per això hi ha la necessitat de més inversions en aquest territori.