Sala de premsa

Notes de premsa

El Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona obté el reconeixement com a llotja de referència

Es tracta de la tercera llotja catalana que rep aquest reconeixement, que certifica la idoneïtat i la qualitat dels procediments de les llotges agropecuàries i el seu paper per millorar els mercats en origen. 

15/01/2024

Vista del Saló de Cònsols de la Llotja de Mar, on setmanalment es reuneix el Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha concedit al Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona el reconeixement com a llotja de referència. En concret, la resolució de l’administració catalana certifica l’entitat com a referent en l’àmbit territorial català per a productes com la carn de porcí blanc, la carn de boví i els ous blancs i rossos, entre altres. 

La institució passarà així a formar part del registre nacional de llotges de referència de l’Estat format per aquelles llotges de productes agropecuaris que, pel tipus d’informació que subministren i per la idoneïtat i qualitat dels procediments de treball que utilitzen, proporcionen informació d’interès per millorar el funcionament i la transparència de les llotges i mercats, així com per donar compliment de les normatives europees pel que fa a la remissió d’informació sobre preus. 

El Mercat Carni és la tercera llotja catalana en obtenir aquest reconeixement, juntament amb la Llotja de Reus i Mercolleida, i la vuitena al conjunt de l’Estat. L’obtenció d’aquest estatus reforça la influència del Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona i la transcendència de les seves decisions sobre les tendències del sector càrnic, un dels principals sectors industrials de Catalunya. 

Una institució que uneix tradició i futur 

Amb seu a la Llotja de Mar de Barcelona, el Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona reuneix 178 socis –entre comerciants, industrials, agents comercials i altres possibles operadors relacionats amb els sectors carni, ramader i avícola– per a la realització de les operacions mercantils de contractació en règim de lliure concurrència d’oferta i de demanda de productes ramaders i avícoles. 

Paral·lelament, el Mercat Carni també compta amb comissions de preus per xifrar les cotitzacions registrades als dels sectors boví, porcí  i dels ous a distribució en el mercat i confeccionar un full de preus orientatius al quals se li dona una amplia difusió, no solament dins de Catalunya i la resta de l’Estat Español sinó també a països com França, Alemanya, Holanda, Itàlia i Portugal. 

El Mercat Carni té els seus orígens al segle XIX quan es va instal·lar el Mercat del Porc al Pla de Palau. L’any 1972, un grup de un grup de comerciants, industrials i agents del sector de la carn i ramader van iniciar gestions prop de la Cambra de Comerç de Barcelona per tal d’ubicar el Mercat Carni a l’històric Saló de Contractacions de la Llotja de Mar, actual seu de l’ens. Aquesta acció va tenir una gran acollida entre els comerciants del sector, que aleshores es reunien a Les Rambles. 

Davant l’auge que prenia el Mercat, l’any 1978 la Cambra de Comerç de Barcelona va aprovar els primers Estatuts del Mercat Carni-Ramader de Barcelona, fet que atorgava a la institució una personalitat jurídica pròpia. L’any 1997, a petició de la Federació Avícola Catalana, l’Agrupació de Productors d’Ous de Catalunya i l’Associació Catalana de Majoristes d’Ous i Ovoproductes, el Mercat Carni-Ramader va ser ampliat per acollir també el sector de l’aviram. 

Actualment, les sessions del Mercat Carni-Ramader i Avícola de Barcelona tenen lloc al Saló dels Cònsols de la Llotja de Mar de Barcelona,  tots els dimarts de 17 a 20 hores.