Sala de premsa

Notes de premsa

El Primavera Cambra Osona analitza els pros i contres de l’euro digital

La jornada ha comptat amb la participació de l’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, qui ha afirmat que ens trobem davant de la reforma més important del segle XXI. 

Més d’una setantena de persones s’han aplegat avui a la Sala Sert de l’edifici El Sucre de Vic per escoltar de primera mà les reflexions de l’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el fundador i CEO de MONEI, Alex Saiz, i el director d’operacions de grups de CaixaBank, Xavier Herrero, al voltant de la possible irrupció de l’euro digital. 

La jornada que s’ha desenvolupat en un format de taula rodona ha servit per contrastar  els pros i contres d’aquesta  incipient moneda digital, un projecte europeu en fase de prova pilot en aquests moments. En aquest sentit,  Saiz, com expert en la matèria, ha descrit i exemplificat tots els beneficis i avantatges que comportaria la digitalització del sistema monetari. De fet, la seva fintech MONEI,  és la primera empresa estatal autoritzada pel Banc d’Espanya a emetre euros digitals en el marc del projecte europeu que ara mateix s’està desenvolupant.  

Aspectes com la seguretat, la utilitat de l’euro digital, així com la seva posada en marxa i procés de transició han estat àmpliament debatuts pels ponents. En aquest sentit, el directiu de CaixaBank s’ha mostrat escèptic al voltant de la iniciativa i ha qüestionat la seva utilitat, ja que des del seu punt vista la banca tradicional ha donat passes en aquest camp i s’ha transformat i digitalitzat per adaptar-se a les necessitats actuals. Una posició que el fundador de MONEI no ha dubtat a rebatre en defensa de la moneda virtual, assegurant que l’euro digital és igual de segur que l’euro físic. “El potencial d’ús i d’expansió que ofereix aquesta moneda és espectacular”, ha reblat.  

Durant aquest intens intercanvi d’opinions,  Ordóñez ha fet gala de la seva experiència professional per destacar els avantatges que pot oferir la digitalització de la moneda. Per l’exgovernador la irrupció digital al sistema financer no ha de fer por: “Que existeixi l’euro digital és un pas extraordinari, però hem de fer una transició estructurada i raonada”, ha advertit. De fet, Ordóñez s’ha mostrat molt satisfet de les proves pilot que s’estan duent a terme i ha sentenciat que “l’euro digital és el primer pas per la reforma més important del segle XXI”. 

El debat, que ha estat conduït pel periodista i director del diari digital ON ECONOMIA, Serafí del Arco,  s’ha desenvolupat en el marc de la primera jornada Primavera Cambra d’Osona. Una cita, organitzada per la Cambra territorial d’Osona, que vol esdevenir un fòrum de reflexió anual sobre els reptes econòmics del present i futur de la mà d’experts i professionals. La jornada ha estat possible gràcies a la col·laboració de COMMU, Consultoria Bosch, Casa Riera Ordeix, Infi-NIT Centelles, MONEI, El 9 nou i ON ECONOMIA.