Sala de premsa

Notes de premsa

El teixit empresarial de l’Alt Penedès es recupera, però encara és un -7,6% inferior respecte al 2019

L’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball és una publicació elaborada per la Cambra de l’Alt Penedès i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona que permetrà analitzar l’evolució econòmica del territori.

L’Alt Penedès ha tancat el tercer trimestre del 2020 amb 3.166 empreses, una xifra similar a la del trimestre anterior, però un 7,6% per sota de la del mateix trimestre del 2019. En aquest sentit la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i al mateix ritme que la mitjana catalana. Aquesta és una de les principals conclusions que es recullen a l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra de l’Alt Penedès i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Per sectors, i en termes interanuals, l’agricultura i la indústria presenten les majors reduccions (del -18,8% i -13,2%, respectivament), mentre que la contracció del teixit empresarial ha estat més moderada als serveis i la construcció (-3,4% i -6,6%, en cada cas).

Per dimensió empresarial, el nombre de microempreses (fins a 10 treballadors i amb un pes del 84% a la comarca) disminueix un 8,1% el 3T en termes anuals, seguida de la reducció entre la quantitat d’empreses d’11 a 50 treballadors (-5,6%). En comparació amb el 2T 2020, destaca la recuperació entre les empreses mitjanes (de 51 a 250 treballadors) que sumen set empreses més (+7,9%). Cal tenir present que tot i tenir un pes reduït sobre el total d’empreses (3%) ocupen el 30,6% dels assalariats totals al territori.

La recuperació entre els assalariats encara té recorregut de millora, ja que a hores d’ara el nombre és un 2,2% inferior al nivell previ a la pandèmia

El nombre d’assalariats ha augmentat un 2% el 3T 2020 respecte al trimestre anterior fins als 32.766. Tanmateix, en termes anuals, aquesta xifra encara es manté per sota dels nivells previs a la pandèmia (-2,2%). Igualment, cal tenir present que aquesta dada recull els treballadors que estan en situació d’ERTO –a 30 d’octubre hi ha 1.825 persones que reben una prestació per ERTO, segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

En termes trimestrals, la recuperació del mercat de treball s’observa als serveis amb un augment de les afiliacions del 2,8%, i a la indústria amb un increment del juny al setembre de l’1,3%, mentre que a la construcció ha continuat la reducció (-2%). En termes anuals, amb 19.414 assalariats els sector serveis és l’únic que se situa a un nivell pràcticament igual al del 3T del 2019.

Quant als autònoms, aquest darrer trimestre s’han registrat 7.534, xifra similar a la del trimestre anterior (+0,3%) i un 1,4% por sota de la del 3T 2019. En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta a la comarca. Segons els principals sectors, la construcció és l’únic que presenta una evolució positiva tant en termes anuals com trimestrals amb un lleuger augment del 0,3% i 0,8%, respectivament. A la resta de sectors, predomina l’estabilitat respecte al segon trimestre, però en termes anuals disminueix el nombre d’autònoms en tots els casos (-0,9% als serveis i -3,8% a la indústria).

En darrer lloc, les xifres d’atur registral situen el nombre d’aturats en 6.236 al setembre, un 22,9% més que el mateix mes del 2019 (amb 5.073 persones aturades). Tot i que aquesta xifra és un 5,4% inferior al màxim registrat al juny (6.589), no s’assolia un volum similar des de els primers mesos del 2017.

Una nova eina per analitzar l’evolució econòmica de l’Alt Penedès

L’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball és una publicació que ha posat en marxa la Cambra de l’Alt Penedès juntament amb el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona per tal d’oferir una monitorització i seguiment de l’evolució econòmica de la comarca. El document que s’elaborarà trimestralment analitza l’evolució del teixit empresarial, així com del mercat de treball amb dades d’assalariats, autònoms i aturats.

La publicació permetrà així acomplir un dels objectius que es marca la corporació territorial de donar suport i assessorament a les empreses, ja que mitjançant aquesta es podrà monitoritzar la recuperació econòmica del territori per l’impacte de la Covid-19.