Sala de premsa

Notes de premsa

La Destinació Barcelona supera les 1.000 empreses amb la certificació de sostenibilitat turística Biosphere

487 empreses de Barcelona ciutat i 556 de la província han estat reconegudes per les bones pràctiques en gestió sostenible.

16/02/2024

Aquest matí s’han lliurat les noves certificacions dintre del Compromís Biosphere Sustainable que reconeix les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i de serveis.  Més de 1.000 empeses i entitats entre ciutat i província han recollit el diploma amb el segell que acredita  l’aposta per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i, el retorn social i econòmic de la ciutat. L’acte s’ha celebrat al Disseny Hub Barcelona i ha estat presidit pel tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, i pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu.

A nivell de la Destinació Barcelona, que engloba la ciutat i 12 comarques de la província, s’han acreditat en total 1.043 empreses i entitats amb el Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere. El projecte, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Diputació de Barcelona i Turisme de Barcelona, pretén avançar en la sostenibilitat del turisme i del sector, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que recull l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. És a dir, el compromís respon tant a la voluntat de promoure un turisme més curós per part dels operadors turístics com també als desitjos dels visitants de poder viatjar respectant al màxim l’entorn.

En global, 487 empreses certificades, el percentatge més gran de les quals pertany a la categoria d’allotjaments (46,9%), seguit de restaurants (9,9%), Comerç i MICE (9,4% cadascun); i agències de viatge (10,4%).

Barcelona, líder a Europa en allotjaments certificats de sostenibilitat

La destinació Barcelona, formada per la ciutat i les 12 comarques de la província, és la que compta amb més allotjaments turístics amb certificació sostenible dins de la Unió Europea (UE). Així ho recull l’indicador Environmental Labels and Schemes, creat per la pròpia UE i que indica específicament el nombre d’allotjaments per destinació que han aconseguit demostrar pràctiques sostenibles, reconeixent-les públicament amb un certificat internacional.

Barcelona és també l’única destinació del món certificada amb el segell  Biosphere Platinum gràcies a l’aposta continuada per la sostenibilitat com demostra el fet que el 2011 la ciutat de Barcelona es convertís ja en la primera destinació urbana del món en aconseguir la certificació Biosphere.

Certificació i sequera

Les empreses certificades amb el segell Biosphere es comprometen a un mínim de tres accions de millora anuals, com per exemple el reciclatge d’aigües grises pel reg de parcs i jardins; la instal·lació de sistemes d’aixetes, dutxes i cisternes estalviadors; comptar amb aixetes automàtiques que s’activen per mitjà d’infrarojos; la presència de sistemes de monitorització diari del consum d’energia i aigua; alternatives a la gespa natural; la substitució de les torres de refrigeració per altres amb circuit secundari tancat; o bé adequar les  piscines amb sistemes de recirculació de l’aigua.

També es contemplen accions perquè l’organització garanteixi l’estalvi màxim d’aigua a les seves instal·lacions i càlcul del seu consum, informant la seva clientela sobre les mesures d’estalvi d’aigua.

En l’actual moment d’emergència per sequera, és possible destacar algunes accions que han comportat la reducció del consum hídric. Per exemple, l’Hotel Alimara ha obtingut la nova certificació Biosphere després del canvi de vegetació natural per artificial. L’Hotel Hilton Diagonal Barcelona ho ha fet després d’introduir la utilització d’aigua salada en comptes d’aigua clorada en les seves piscines, una pràctica que les fa més sostenibles en termes de consum d’aigua perquè l’aigua salada té una vida útil més llarga, requereix menys reposicions que les piscines tradicionals i a més redueix la necessitat de productes químics i manteniment. També en l’apartat de gestió hídrica, un dels establiments que igualment han obtingut aquest any la certificació és el Hostel St. Christopher’s Inn Barcelona, gràcies a la implementació d’un sistema de recuperació i depuració d’aigües grises, provinents principalment de dutxes i lavabos, que posteriorment reaprofiten per tasques de neteja i cisternes dels banys. A més a més, destaca la iniciativa ‘4 minuts challenge’ dels hotels Yurbban, un repte perquè els clients facin la seva dutxa en aquest període de temps. Aquesta dada és rellevant, tenint en compte que cada minut de dutxa equival a una despesa d’uns 20 litres d’aigua. Els Yurbban, per tant, aspiren a un consum de 80 litres per dutxa, una quantitat que els responsables de la iniciativa consideren més que suficient per garantir la higiene personal.

Restaurants i comerços, els que més creixen

Les empreses i entitats que més creixen a nivell de certificació Biosphere a la ciutat de Barcelona són la restauració i els comerços. El nombre de restaurants  que s’han certificat s’ha doblat en dos anys fins arribar als 40 actuals.

Turisme de Barcelona ha iniciat en aquest sentit un projecte amb VISA, i amb la col·laboració del Gremi de restauració,  per fer un salt endavant en la certificació entre els restaurants i així donar resposta al repte de la sostenibilitat per adaptar-se als ODS i a les demandes d’aquelles persones que visiten Barcelona d’acord als paràmetres de qualitat turística.

Entre les 387 organitzacions que renoven hi ha noms propis com el Futbol Club Barcelona, el Barcelona Convention Bureau de Turisme de Barcelona, Casa Vicens, La Llotja de Mar, el DHUB o la Fundació Museu Picasso. D’entre les 100 noves empreses que s’uneixen al projecte per la sostenibilitat hi ha hotels com Room Mate o l’Alimara, la llibreria Laie, l’escola superior de Relacions Públiques,  el Tibidabo o La Mallorquina.

Cal remarcar que a Barcelona l’esmentada certificació no representa cap cost per a l’empresa, ja que està íntegrament subvencionat per l’IEET (impost d’estades en establiments turístics), la mateixa via per la qual es cobreix la renovació en els anys posteriors en cas que es mantinguin els paràmetres necessaris.