Sala de premsa

Notes de premsa

L’avaria de Gavà ha afectat més d’un milió de desplaçaments i ha fet perdre més de 470.000 hores, equivalent a prop de 60.000 jornades laborals

Les incidències continuades posen en evidència la manca d’inversió existent a la xarxa de Rodalies. És essencial la continuació de l’execució, sense més retards, del Pla de Rodalies.

L’avaria de l’enclavament ferroviari de Gavà ha afectat des del 2 de maig un total d’1.007.044 de desplaçaments i ha suposat la pèrdua acumulada de 471.343 hores[1] per als usuaris/es afectats de Rodalies i Regionals per retards i modificacions en la freqüència dels combois. Aquest temps perdut equival a prop de 60.000 jornades laborals.

Aquest és el balanç calculat per la Cambra de Barcelona d’aquest nou episodi de caos al ferrocarril català, després que s’hagi anunciat el restabliment de la normalitat a les línies afectades (R2 sud, R13, R14, R15, R16 i R17). Es posa punt i final així a una incidència, causada  per un incendi en un quadre de senyals a Gavà, que s’ha allargat durant gairebé tres setmanes.

Si bé cal valorar positivament que s’hagi aconseguit resoldre en aquests terminis una avaria que s’anticipava més llarga, les xifres d’afectació calculades per la corporació reflecteixen l’extrema urgència que requeria la seva resolució, atesa la quantitat de línies afectades i l’alt volum de passatgers/es que mouen en dia laborable, especialment en relació a la línia R2-sud.

Tanmateix, durant el mes de maig hi ha hagut altres incidències a la xarxa (destacant l’explosió d’una catenària a sobre d’un comboi estacionat a l’estació de Manlleu) que han implicat  retards a l’R4, l’R3 i l’R1. Es calcula que des de l’1 de gener la suma total supera el milió i mig de desplaçaments afectats, i un acumulat de gairebé 700.000 hores perdudes.

La Cambra de Barcelona lamenta la falta d’eficiència i qualitat de la xarxa ferroviària derivada del dèficit d’inversions que pateix, un escenari que hauria de començar a canviar ara que s’ha iniciat el desenvolupament de la primera fase del Pla de Rodalies, de moment a bon ritme, s’ha efectuat la compra de 101 nous trens per a la xarxa i s’estan executant actuacions essencials dins l’àmbit de la infraestructura i senyalització. Parlem d’inversions que porten fins a 20 anys de retard.

Segons el seguiment dels serveis tècnics de la corporació, les inversions corresponents a aquesta primera fase del Pla de Rodalies, planificades dins l’horitzó 2025 estan, en principi, garantides. Per tant, cal centrar-se ara en reclamar la definició i l’impuls de les actuacions del període 2026-2030 del Pla, per la qual cosa és imprescindible un treball conjunt entre els governs de l’Estat i la Generalitat.

A curt termini, i en el marc de la primera fase del Pla, hi haurà més obres, amb les consegüents afectacions a la circulació dels trens a diferents punts de la xarxa. En aquest sentit, és imprescindible que tant l’òrgan executor de les actuacions en la infraestructura (Adif) com l’operador (Renfe) i el titular dels serveis (Generalitat) treballin conjuntament per tal de garantir que les afectacions als usuaris/es siguin les mínimes imprescindibles, i tot plegat amb el màxim nivell de transparència i informació als viatgers.

És important el compliment d’aquestes inversions no només per assegurar la qualitat d’un servei que cada dia utilitzen centenars de milers de catalans i catalanes, i la competitivitat de l’economia, sinó també per dotar al ferrocarril de la importància i el valor que mereix com a engranatge clau per la descarbonització del transport, en un context d’emergència climàtica.

[1] Nota tècnica: les dades corresponen a l’afectació només en els dies laborables (de dilluns a divendres) del 2 al 19 de maig. Per efectuar els càlculs dels desplaçaments i hores perdudes s’ha de tenir en compte que l’afectació d’aquest incident era permanent i per tant es tracta de dades acumulades dia rere dia des de l’inici de l’avaria.