Sala de premsa

Notes de premsa

Més de 750 persones es beneficien del projecte europeu MEDUSA liderat per la Cambra de Barcelona

La iniciativa dotada amb més de tres milions d’euros a escala europea ha contribuït a impulsar el turisme d’aventura sostenible a la regió mediterrània. 

 

11/04/2023

La Cambra de Comerç de Barcelona ha liderat al llarg dels darrers tres anys el projecte europeu MEDUSA, el qual ha tingut com a objectiu promoure el desenvolupament i promoció del turisme d’aventura en tot l’arc mediterrani. Durant aquest període la iniciativa ha beneficiat directament a 25 entitats turístiques d’arreu d’Europa que han aprofitat aquest suport per millorar i desenvolupar 55 productes de turisme d’aventura. 

Concretament, a Catalunya, MEDUSA ha impulsat el desenvolupament de cinc projectes turístics sostenibles de les comarques del Berguedà, l’Alt Penedès, el Baix Ebre i l’Alt Empordà. En particular, les iniciatives empresarials que van rebre un finançament per valor de 180.000€ per desenvolupar activitats de turisme d’aventura sostenible van ser Bikemotions (Alt Penedès), Guies d’Arrel (Berguedà), Pedratour (Berguedà), Plàncton, Divulgació i Serveis Marins (Baix Ebre) i SK Kayak (Alt Empordà).    

A més, fruit de l’aposta, s’estima que més de 750 persones s’han beneficiat de formacions diverses, com ara la gestió sostenible, el desenvolupament de plans de negoci o tallers per a guies locals. Segons la directora de Projectes Europeus i d’Innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona, Berta Pérez, el projecte ha deixat una important empremta econòmica i social a la regió mediterrània, amb més de 800.000€ d’ajudes directes per al desenvolupament d’activitats d’aventura que es desenvolupen en entorns naturals, incloent activitat física, així com immersió cultural. 

De fet, la col·laboració europea també ha treballat en un informe del mercat global sobre turisme d’aventura a la regió mediterrània (consultar aquí), a més d’establir aliances estratègiques per promoure la gestió de destinacions entre el sector públic i privat de manera sostenible. Així, també s’ha creat la marca Mediterranean Adventures, la qual promocionarà multitud de productes d’aventures a través del seu marketplace. En concret, aquest espai està actualment obert a operadors turístics i agències de viatges que vulguin donar a conèixer els seus productes al mercat global. 

En global, més de 3 milions d’euros per impulsar el turisme d’aventura a l’arc mediterrani 

Els socis del projecte han posat punt final a l’estratègia en la conferència final que s’ha celebrat al Líban i que ha destacat els projectes implementats en els seus respectius països com el mateix Líban, Jordània, Tunísia, Catalunya i la regió de Puglia (Itàlia). 

El projecte MEDUSA, cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa de Cooperació Transfronterera a la Mediterrània “Conca Mediterrània” 2014-2020 (ENI CBC MED), ha comptat amb un pressupost total a escala europea de més 3,3 milions d’euros per donar visibilitat internacional a les destinacions on s’ofereixin els productes turístics d’aventura sostenible i fomentar la col·laboració entre les empreses turístiques dels diversos territoris d’implementació. De fet, part d’aquest pressupost s’ha destinat a finançar projectes empresarials de turisme d’aventura sostenible que involucrin a gent amb diversitat funcional, joves i dones, tant en el desenvolupament de les seves activitats com pel que fa al públic al qual s’adrecen.