Sala de premsa

Notes de premsa

Barcelona despunta com a ciutat innovadora i ecosistema d’emprenedoria digital

Barcelona puja al 5è lloc com a ciutat més innovadora d’Europa i 13a del món, i es manté com a 5a ciutat europea en producció acadèmica científica

23/01/2018

Barcelona millora la seva reputació internacional i destaca com a ciutat innovadora, en l’àmbit de la producció acadèmica científica, l’emprenedoria i en competitivitat global. Aquests són alguns dels resultats de l’anàlisi de la nova edició de l’Informe Observatori Barcelona 2017, realitzat per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

La ciutat manté un bon posicionament econòmic i empresarial en els contextos internacional i europeu a la majoria d’indicadors recollits a l’informe, que inclouen tots els rànquings oficials del 2016 i les dades i estimacions disponibles de 2017.

Barcelona genera confiança a la inversió internacional i bones oportunitats de negoci

La capital catalana segueix generant confiança en l’àmbit de la inversió internacional. Ho demostra el fet de mantenir-se entre les deu principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera en el període 2013-2017, segons la consultora KPMG. A més, es manté com a tercera ciutat del món en nombre de delegats i delegades i en nombre de congressos internacionals organitzats el 2016, segons l’ICCA.

Així mateix, destaca pel seu esperit emprenedor i per les oportunitats de negoci que ofereix, amb una taxa d’activitat emprenedora (TEA) en augment, que se situa en el 7% a la província de Barcelona el 2016, per sobre de les d’Alemanya, Finlàndia o Itàlia, però per sota de la mitjana de la Unió Europea (8’1 %); mentre que la taxa d’emprenedoria femenina de la demarcació se situa en el 6’2 %, en línia amb la mitjana de la UE (6 %).

Paper destacat en innovació, suport a l’emprenedoria digital i producció científica

Barcelona puja fins a la 13a posició del rànquing mundial ?guanyant catorze posicions respecte a l’any anterior? i com a 5a d’Europa en innovació entre 500 ciutats del món analitzades en la desena edició de l’Innovation Cities Index 2016/17, elaborat per la consultora 2thinknow.

I es posiciona com a la 9a ciutat europea en el suport a l’emprenedoria digital entre les seixanta principals ciutats europees, segons l’European Digital City Index 2016.

Pel que fa a la producció científica, l’estratègia d’impuls a la recerca ha permès que Barcelona s’hagi situat com a 5a ciutat d’Europa i 15a del món, segons l’informe anual elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquests bons resultats en coneixement es tradueixen en una important ocupació en sectors d’alt valor afegit l’any 2016: Catalunya ha estat la 4a regió d’Europa amb major nombre de població ocupada en manufactures d’intensitat tecnològica alta i mitjana-alta, la 5a quant a població treballadora en ciència i tecnologia ?amb 788.000 persones ocupades en aquest àmbit?, i la 9a quant a població ocupada en serveis de coneixement i tecnologia punta.

Barcelona crea ocupació neta però segueix la xacra de l’atur

Específicament pel que fa al mercat laboral, el 2016 ha mantingut la tendència positiva que va iniciar el 2014. En aquest context, Barcelona ha creat ocupació neta per tercer any consecutiu i registra un descens interanual rellevant de la població aturada, tot i que la taxa d’atur segueix superant la mitjana europea i la taxa d’ocupació a Catalunya es manté per sota de la mitjana europea per vuitè any consecutiu.

L’anàlisi del mercat laboral incorpora un nou indicador: la taxa d’ocupació a temps parcial (total i femenina), que mostra una tendència generalitzada d’augment des de l’inici de la crisi, si bé el seu valor a Catalunya encara és inferior a la mitjana europea (14’2 % enfront del 20’4 %). La taxa d’ocupació a temps parcial femenina se situa per sobre, en un 21’5 %, però també és inferior a la mitjana de la Unió Europea (32’6 %).